Iohannis critica o OUG pregatita de Guvern: Cercetarea din Romania risca sa regreseze la nivelul anilor '90

Luni, 06 August 2018, ora 15:35
4429 citiri
Iohannis critica o OUG pregatita de Guvern: Cercetarea din Romania risca sa regreseze la nivelul anilor '90
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a apreciat, luni, ca cercetarea din Romania risca sa "regreseze la nivelul anilor '90" din cauza intentiei Guvernului de a adopta o ordonanta care contine prevederi ce pun in pericol calitatea si independenta cercetarii din tara noastra.

"Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, avertizeaza ca cercetarea din Romania risca sa regreseze la nivelul anilor '90 din cauza intentiei Guvernului de a adopta Ordonanta privind activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare, publicata pe site-ul Ministerului Cercetarii si Inovarii.

Asa cum a fost deja subliniat de reprezentanti ai cercetatorilor si ai mediului universitar, proiectul contine prevederi care pun in pericol calitatea si independenta cercetarii din Romania si risca sa blocheze procesele de europenizare si internationalizare ale acesteia, cu impact negativ asupra performantei in inovare si asupra competitivitatii economice si bunastarii sociale", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala.

In opinia sefului statului, principalele efecte directe ale propunerii de ordonanta sunt deprofesionalizarea managementului in cercetare, reducerea transparentei sau chiar disparitia alocarii fondurilor pe baze competitive, asa cum o cere buna practica europeana si internationala, dar si cresterea riscului de politizare a finantarii cercetarii in general, anuland practic un intreg proces de aliniere la buna practica internationala inceput in anii '90.

"Ordonanta mentine direct ministerul, cu o conducere politica si fara o capacitate manageriala dovedita, ca principal coordonator al programelor din Planul national. Sunt eliminate organismele care se ocupau anterior de managementul finantarii pe baza de competitie a proiectelor de cercetare si sunt transferate o parte din atributiile acestora catre institutii de cercetare, care sunt si beneficiare ale granturilor de cercetare.

Este total neclar rolul pe care consiliile nationale de cercetare, dezvoltare si inovare il vor mai juca. Intreg demersul de politizare a managementului cercetarii va impiedica de facto si afilierea la institutii europene care grupeaza agentiile independente de finantare a cercetarii, cum este, de exemplu, Science Europe, si va face imposibile colaborarile de tip joint-calls/joint-programmes cu agentiile independente de finantare a cercetarii, dezvoltarii si inovarii din alte tari.

Pentru actualul Guvern, performanta in cercetare nu reprezinta o prioritate! Astfel, Ordonanta mentine doar programul de finantare NUCLEU si anuleaza finantarile institutionale de performanta, renuntandu-se la evaluarea internationala.

Mai mult, prin facilitarea acordarii directe de fonduri catre institutii (publice si private deopotriva), se reduce transparenta alocarii fondurilor pentru proiecte individuale de cercetare, principiu-cheie in finantarea pe baza de merit a activitatii de cercetare stiintifica", se mai arata in comunicat.

Guvernul a taiat bani de la Cercetare

Potrivit sursei citate, Guvernul a redus substantial alocarea de fonduri pentru cercetare in ultima propunere de rectificare bugetara (10% din bugetul anual al cercetarii), in conditiile in care bugetul cercetarii este oricum de cinci ori mai mic decat recomandarea europeana de 1% din PIB.

In locul asigurarii unui maxim de finantare posibil, a unui cadru legal normativ predictibil si coerent cu modul de functionare al activitatii de cercetare pe plan european, propunerea de ordonanta duce la scaderea independentei si transparentei activitatii de cercetare si creste riscul politizarii acesteia.

"Din pacate, se observa un efort sustinut in ultimele luni de a decupla cercetarea de practicile din mediul stiintific la nivel mondial. Eforturile de eliminare a cercetatorilor si profesorilor romani din diaspora, cat si straini din procesul de evaluare a proiectelor depuse in cadrul competitiilor nationale de finantare, actualul proiect de ordonanta de guvern si recentele propuneri de rectificari bugetare transmit un semnal grav despre starea cercetarii romanesti, ale carei rezultate ocupa un loc ingrijorator in randul statelor membre ale Uniunii Europene.

Presedintele Romaniei subliniaza inca o data ca Romania Educata, cu o economie bazata pe inovare si valoare adaugata, nu poate avea un viitor in conditiile in care sectorul de cercetare este sabotat constant din interese politice. Clientelismul politic risca sa primeze in fata nevoii de a asigura transparenta decizionala si financiara in domeniul cercetarii, precum si in fata importantei de a alinia cercetarea la practicile internationale", se mai precizeaza in documentul citat.

Ce-si propune Guvernul pentru Cercetare

Ministerul Cercetarii si Inovarii (MCI) a pus in dezbatere publica o ordonanta simpla de Guvern care prevede finantarea "in sistem competitional" a programelor si proiectelor in domeniu si alocarea, prin ordinul ministrului, a sumelor aferente.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, necesitatea aparitiei acestui nou act normativ se bazeaza pe nevoia de a alinia regulile nationale cu practicile europene, pe dorinta autoritatilor de a eficientiza activitatea de cercetare, dezvoltare si inovare din Romania, precum si pentru asigurarea unei "finantari predictibile si substantiale a cercetarii".

Cercetarea, dezvoltarea si inovarea reprezinta, potrivit proiectului de ordonanta pus in dezbatere publica, "principalele activitati creatoare de cunoastere si generatoare de progres economic si social, incurajate si sprijinite de catre stat, conform Constitutiei Romaniei".

Printre scopurile actului normativ se numara "definirea politicii statului, in vederea realizarii obiectivelor de interes national in acest domeniu", "stabilirea activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare ca prioritate nationala", "adoptarea politicilor de stimulare si coordonare la nivel national a activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare", "asigurarea surselor de finantare" in domeniu, "elaborarea de politici si reglementari pentru crearea in economie a unui mediu favorabil" cercetarii, dezvoltarii si inovarii, precum si "protejarea patrimoniului stiintific national".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Iohannis cercetare Romania , #stiri Klaus Iohannis