Jocurile si aliantele nevazute ale prezidentialelor. Cine cu cine pentru ce?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 08 Iulie 2019, ora 09:12
21206 citiri
Jocurile si aliantele nevazute ale prezidentialelor. Cine cu cine pentru ce?

Ce legatura poate fi intre o surprinzatoare alianta Rares Bogdan PNL - Carmen Avream PSD intr-un studiou Antena3 si o plimbare in sosete pe nisipul de la malul marii intr-un an prezidential? Una foarte logica din punct de vedere politic, cand jocul intereselor electorale nu coincide cu spectacolul public.

Am mai spus-o: nu cred ca mai exista nicio justitificare serioasa pentru ca presedintele Romaniei sa mai fie ales anul acesta prin vot direct si universal. Functia a fost atat de ciuntita de PSD cu ajutorul CCR incat ea nu mai reprezinta decat o cutie frumos ambalata, dar goala.

Atributiile presedintelui au ajuns la nivelul unei republici parlamentare, ceea ce reprezinta o modificare constitutionala fundamentala operata de facto de CCR fara acordul poporului.

Vom consuma o imensa energie politica pentru o alegere care nu mai poate influenta decat in infima masura evolutia Romaniei. Si atunci, de ce atata zbatere? Generic pentru valoarea simbolica pe care electoratul inca o da functiei, la care se adauga interese specifice.

Pentru PSD, prezidentialele de anul acesta au o singura miza reala. Reglarea interna de conturi din partid. Unii spera la o infrangere catastrofala ca sa scape de Viorica Dancila, in timp ce tabara actualului presedinte PSD si premier spera sa iasa cat mai onorabil.

Si cand ma uit la oferta de tip "in sosete pe nisip" pe care se pregateste sa o faca PSD, daca as putea s-o suspectez pe Viorica Dancila de ironie fina, ceea ce nu e cazul, as fi tentata sa cred ca aceasta oferta e o trimitere in derizoriu explicit a unei functii ajunsa in derizoriu implicit.

Asadar, PSD vrea doar sa nu piarda umilitor, asta inseamna sa ajunga in turul al doilea. Cine este cel mai mare pericol? In mod evident, candidatul USR-PLUS, adica formatiunea cu care s-a batut la cateva mii de voturi pentru locul al doilea pe 26 mai.

De ce vrea Alianta sa aiba un candidat pentru o functie golita? Pentru ca are nevoie de consolidare, afirmare si jocuri de picioare. Iar functia prezidentiala, chiar daca in fapt nu mai reprezinta mare lucru, este, cum spuneam, cea mai valoroasa in mentalul colectiv.

Deci pentru PSD, in perspectiva prezidentialelor, inamicul numarul unu real, nu tinta aleasa pentru potentare reciproca, este USR-PLUS.

Pesedintele in functie vrea inca un mandat, desi in primul functia a fost facuta pulbere. Il vrea pentru ca, asa cum a spus, se simte bine sa fie presedintele Romaniei.

Cea mai mare problema nu este PSD, pentru care turul al doilea ar fi deja un mare succes, cum spuneam, ci acelasi USR-PLUS. Domnia sa stie cel mai bine pe lume, doar Victor Ponta stie la fel de bine, cum poti domina copios sondajele, cum poti castiga turul intai la 10 procente distanta si apoi sa-ti stea popcorn-ul in gat, in finala pe care s-o pierzi la fel de detasat.

Asadar, ideala, adica fara niciun risc, pentru dl Iohannis ar fi o finala cu candidatul PSD.

Daca tragem linie, ce avem? Ca in perspectiva prezidentialelor, si Klaus Iohannis, si PSD au un inamic comun, adica USR-PLUS. Si, in acelasi timp, ocupa scena cu o confruntare unu la unu, dincolo de care sa nu se mai vada mare lucru.

Adica ce au facut la vremea lor Traian Basescu si Victor Ponta impotriva lui Klaus Iohannis, dar fara a avea stiinta jocului politic si mediatic pe care o aveau cei doi. E un fel de copie cu aer parodic, dar atat se poate.

Si acum va propun sa ne mutam in studioul Antenei 3 de la Bruxelles unde, spre stupoarea multora, Rares Bogdan s-a intretinut cordial cu Carmen Avram si impreuna au atacat dur USR-PLUS.

Cum se poate, au intrebat multi, care furiosi, care oripilati, care dezamagiti?

Rares Bogdan este in opozitie fata de Ludovic Orban, face fronde fata de conducerea liberala, dar nu fata de Klaus Iohannis. Niciodata. Si din loialitate autentica, de care nu ma indoiesc, dar si pentru ca, fara sustinerea lui Iohannis, Rares Bogdan ar fi fost demult devorat de baronii PNL.

Daca Rares Bogdan s-a aliat fatis cu pesedista Avram la televiziunea lui Voiculescu impotriva USR-PLUS, nu poate fi impotriva vointei lui Klaus Iohannis. Cu atat mai mult cu cat e intr-un fel o recidiva, dupa ce precedenta prezenta la Antena3 i-a adus critici severe. O data poate fi o eroare, a doua oara, nu.

Eu cred ca este chiar pentru ca asa vrea Klaus Iohannis. Si Klaus Iohannis ar vrea asa pentru ca in turul doi al prezidentialelor ar putea avea nevoie de voturile PSD impotriva candidatului USR-PLUS, in scenariul finalei care-l dezavantajeaza cel mai mult. Personal trebuie sa ramana in poza electorala a razboiului cu guvernul PSD, ca sa isi pastreze cat de cat mobilizat electoratul, dar intermediarii intind punti spre electoratul de care ar putea avea nevoie in toamna.

Dar, repet, jocurile acestea conteaza foarte putin, cat timp functia prezidentiala a devenit atat de putin importanta in mod real. Si aceasta este marea problema despre care nimeni nu vorbeste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Iohannis prezidentiale, #Rares Bogdan Antena 3 , #presedinte