Legea falimentului personal nu mai intra in vigoare azi. Iohannis a retrimis-o in Parlament

Luni, 31 Octombrie 2016, ora 12:12
11722 citiri
Legea falimentului personal nu mai intra in vigoare azi. Iohannis a retrimis-o in Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea insolventei persoanelor fizice nu mai intra in vigoare luni, asa cum hotarase Parlamentul, pentru ca presedintele Klaus Iohannis cere reexaminarea actului normativ prin care s-a stabilit acest termen.

Presedintele se opune ca legea sa intre in vigoare azi, cu doua luni mai devreme decat stabilise Guvernul prin ordonanta de urgenta, adica 31 decembrie.

Seful statului considera ca intervalul de timp nu a fost suficient pentru ca toate institutiile si autoritatile implicate in aplicarea legii sa se pregateasca pentru intrarea ei in vigoare.

Pe de o parte, sustine Iohannis, termenul nu a oferit posibilitatea ca procedura de adoptare, promulgare si publicare sa fie constitutionala, legea fiind prea rapid trecuta prin Parlament fata de momentul in care ar trebui sa intre in vigoare.

Devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii 151/2015, chiar si cu doua luni, "poate afecta procesul de asigurare a masurilor concrete privind alocarea resurselor umane si bugetare necesare pentru organizarea si functionarea comisiilor avute in vedere" in actul normativ, cat si a completelor de judecata, se precizeaza in explicatiile presedintelui.

"In lipsa cadrului functional si organizatoric adecvat, apreciem ca intrarea in vigoare a dispozitiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 este de natura sa faca inaplicabila atat procedura administrativa de insolventa pe baza de plan de rambursare, cat si procedura simplificata de insolventa", a mentionat seful statului.

O alta critica adusa de Iohannis este ca devansarea termenului ar avea impact si asupra actului de justitiei, pentru ca ar impune "suplimentarea prealabila si semnificativa a personalului instantelor de judecata".

"Acesta este un proces complex, ce se desfasoara, de regula, potrivit unui calendar, a carui devansare poate impieta asupra aplicarii legii. In acest sens, consideram ca in analiza deciziei de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii", se arata in cererea de reexaminare.

Intrarea in vigoare a legii, devansata de Parlament

Dupa ce Guvernul a hotarat ca Legea falimentului personal sa intre in vigoare pe 31 decembrie, Camera Deputatilor a decis, la inceputul acestei luni, ca actul normativ sa intre in vigoare cu doua luni mai devreme, si anume pe 31 octombrie.

Potrivit legii, romanii care au datorii vor avea posibilitatea sa-si declare falimentul personal. Acestia vor beneficia de doua proceduri: una administrativa, care prevede ca, in fata unei comisii de insolventa, isi vor putea face un plan de reesalonare a datoriilor pe 5 ani, precum si o procedura de lichidare in fata instantelor de judecata.

Citeste mai multe despre Legea falimentului personal:

Planul de actiune si etapele pentru 2016

Cum se aplica in alte tari si care sunt lacunele legii din Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis reexaminare lege faliment personal, #lege insolventa persoane fizice , #stiri Klaus Iohannis