Omul care-l poate bate pe Ponta (Opinii)

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 08:14
9177 citiri
Omul care-l poate bate pe Ponta (Opinii)

Cand cei din PSD au inceput sa conteste propunerea lui Klaus Iohannis ca si vicepremier, stiau ce stiau.

Probabil nu e vorba doar de faptul ca acesta ar putea avea probleme de incompatibilitate intre functia din Guvern si cea de la primaria Sibiului. Asta s-ar putea rezolva, la urma urmei, eventual daca se da o lege care permite nu asta, ci infiintarea institutiei autosuspendarii de la primarie.

Asa e, nu e sigur ca se poate, dar oamenii de la PSD nu au incercat nici macar sa gaseasca solutii alternative.

O explicatie poate fi aceea ca Iohannis e omul care-l poate depasi pe Victor Ponta ca vector de imagine. Are 34% increderea populatiei, la mai putin de 3 procente in urma premierului, in conditiile in care nici macar nu e intr-un post de la centru, ci e primarul unui oras din Ardeal, cu foarte mica vizibilitate in presa centrala, prin natura postului.

Dincolo de asta, e o prezenta care intotdeauna a dovedit decenta si seriozitate, nefiind cunoscut pentru vreo gafa semnificativa, ci pentru o atitudinea prudenta si respectuoasa cu fiecare ocazie. Pe langa asta, 4 mandate de primar castigate de-o maniera zdrobitoare si imaginea de "neamt care face treaba", foarte vie in mentalul colectiv romanesc, sunt puncte importante in plus.

Nu in ultimul rand, Iohannis nu e genul de om care sa primeasca ordine fara sa cracneasca de la seful Guvernului, asa cum au dat impresia ca sunt Radu Stroe si Daniel Chitoiu. Ar fi o nuca tare din punct de vedere politic, un om care ar transforma Guvernul dintr-un organism cu un singur pol de forta si imagine in unul cu doi astfel de poli.

E destul de greu de crezut ca Ponta poate accepta asa ceva. N-ar fi benefic pentru el nici politic, dar nici electoral, intrucat nu-si va putea asuma toate meritele si nu va putea atrage atentia doar asupra sa si a partidului sau. Strategii PNL au inteles asta si au mai inteles ca Iohannis poate aduce revenirea unui PNL care a ajuns sa se scufunde in sondajele de opinie (unde doar in cele mai optimiste ajunge la 20%), din moment ce parea ca nu conteaza in Guvern, ci ca e doar un accesoriu la indemana sefului Executivului.

Problema e ca, daca il refuza pe Iohannis, dintr-un motiv sau altul, Ponta va avea de infruntat furia liberalilor, care vor avea pretextul sa declanseze o criza politica. Ar fi chiar previzibil acest lucru si o strategie excelenta de iesire din situatia in care se gasesc, de scadere in preferintele alegatorilor. Modelul e brevetat - si PD-ul lui Roman si Basescu a facut acelasi lucru in momentul in care cazuse la 6% in sondaje.

Vom vedea ce model alege Victor Ponta si daca nu cumva risca o rupere a USL chiar pe acest motiv. Ce e sigur e ca un alt om popular in Guvernul in care el e singurul om popular acum e un risc pentru Ponta, oricum. Nu de alta, dar nu este exclus ca Iohannis, ca membru al Guvernului, sa-l bata pe Ponta la capitolul imagine in scurt timp.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Klaus Iohannis imagine Ponta, #Klaus Iohannis Guvern , #stiri Klaus Iohannis