Politico: Iohannis, transilvaneanul care va avea un cuvant de spus in Brexit

Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 11:30
8374 citiri
Politico: Iohannis, transilvaneanul care va avea un cuvant de spus in Brexit
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Daca "divortul" Marii Britanii de UE se desfasoara conform planului, atunci iesirea efectiva din Uniunea Europeana va fi undeva la inceputul anului 2019, cand la presedintia prin rotatie a Consiliului European va fi Romania.

Iar cetatenii romani care locuiesc in UK au fost tinta unor atacuri inspirate de sentimentul anti-imigranti din Marea Britanie, care a jucat un rol important in votul pe Brexit.

Iohannis: Foarte probabil Brexit-ul se va produce cand Romania va fi la presedintia Consiliului UE

Situatia este catalogata drept "ironica" de jurnalistii Politico intr-o analiza despre presedintia romana a Consiliului European, pe care Klaus Iohannis o vede ca pe o sansa ca tara sa se afirme in fata Europei.

"Romania este deseori tratata ca o tara de mana a doua, cu oameni nepregatiti. Nu suntem asa. Suntem o tara serioasa, cu oameni bine pregatiti", a declarat Iohannis intr-un interviu acordat Politico la Bruxelles.

Presedintia UE, o buna ocazie pentru Romania

" (Presedintia Consiliului European - n.red) este o buna ocazie de a demonstra ca ne putem descurca cu probleme complicate", a continuat seful statului.

Iohannis, despre care publicatia de la Bruxelles aminteste ca provine din minoritatea transilvaneana vorbitoare de limba germana, va fi sub multa presiune sa se asigure ca Bucurestiul va conduce impartial Consiliul European, in timp ce va incerca sa apere drepturile a circa 400.000 de romani care traiesc in acest moment in Marea Britanie.

Iohannis a discutat cu premierul britanic despre romanii din UK - ce asigurari a primit presedintele

Romanii si bulgarii au obtinut dreptul de a munci liber in UK in ianuarie 2014, dupa sapte ani de la aderarea la UE. Politicienii si jurnalistii britanici de extrema dreapta avertizau atunci ca est-europenii vor da buzna in Regatul Unit odata ce va fi liberalizata piata muncii.

A fost sau nu a fost "invazie"? Nou record de romani si bulgari in Marea Britanie

Acest lucru nu s-a mai intamplat la o scara atat de mare, insa sentimentul anti-imigranti a ramas, iar acum dicteaza tonul negocierilor dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, scriu ziaristii de la Bruxelles.

Iohannis a spus clar ca el, alaturi de multi alti lideri europeni, considera ca libertatea de miscare a cetatenilor europeni este o cerinta esentiala, fara de care Marea Britanie nu se poate astepta ca, dupa Brexit, sa mai aiba acces la piata unica a UE.

Irlanda: Britanicii nu vor obtine acces la piata unica, fara sa accepte libertatea de miscare in UE

Brexit: Ministrul britanic de Externe avertizeaza - Pierderea accesului la piata UE va fi catastrofala

"Daca nu respecta sau nu accepta libertatea de miscare, in opinia mea, acest lucru anuleaza accesul la piata interna", a aratat Klaus Iohannis.

Insa nu ar trebui sa ne asteptam ca Romania sa fie agresiva in timpul presedintiei UE, sustine Otilia Dhand de la firma de consultanta Teneo Intelligence.

"Este improbabil sa cauzeze probleme. (Romanii - n.red.) nu isi vor varsa furia in timpul Brexitului. Vor vrea sa fie vazuti ca un administrator eficient al acordului care se negociaza", a explicat ea.

O altfel de politica

In ceea ce priveste politica interna a Romaniei, Iohannis a promis inca de cand a devenit presedinte "o altfel de politica: transparenta, cu un spatiu public mai calm, cu rezultate mai bune si cu excluderea politicienilor corupti din partide", mai scrie Politico.

Acum, Klaus Iohannis sustine ca dezbaterea publica a ajuns sa fie "mai ordonata, mai atenta", in contextul in care Romania este obisnuita cu lideri foarte vocali.

"Pana acum, s-a dovedit a fi un mediator foarte eficient intre grupurile politice ale parlamentului", a punctat Otilia Dhand.

Pe de alta parte, lupta anticoruptie a devenit un fenomen major in politica din Romania, iar DNA a deschis dosare impotriva a sute de oficiali de rand inalt.

Insa, in opinia lui Iohannis, multi au avut "asteptari complet nerealiste". "Iar multi dintre cei care au avut aceste asteptari s-au intors impotriva mea sau pur si simplu mi-au intors spatele. Insa schimbarea intr-o tara nu poate veni peste noapte sau chiar intr-un an. Schimbarea profunda va avea loc poate in zece ani", a aratat presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Iohannis presedintie Consiliu European, #Iohannis Brexit , #stiri Klaus Iohannis