Iohannis: Decizia CNA de a suspenda emisia Realitatea TV e fundamentata pe criterii de ordin politic

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 18:14
8403 citiri
Iohannis: Decizia CNA de a suspenda emisia Realitatea TV e fundamentata pe criterii de ordin politic
Foto: Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis considera ca decizia CNA de a suspenda emisia Realitatea TV, timp de 10 minute, pentru relatarile din 10 august este fundamentata pe criterii de ordin politic.

Mai mult, atrage atentia seful statului, sanctiunea este extrem de periculoasa pentru ca poate crea precedente si deschide calea abuzului de putere asupra mass-media.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca decizia adoptata ieri de catre Consiliul National al Audiovizualului de a suspenda temporar emisia unui post de televiziune este fundamentata pe criterii de ordin politic.

O astfel de sanctiune extrema este foarte periculoasa intrucat poate crea precedente si deschide calea abuzului de putere asupra mass-media", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Klaus Iohannis subliniaza ca libertatea de exprimare este garantata de lege si Constitutie iar jurnalistii nu trebuie pedepsiti de catre cei care detin puterea pentru ca au curajul sa spuna adevarul.

"Intr-un stat de drept, in care libertatea de exprimare este garantata de lege si Constitutie, cenzura este inacceptabila, cu atat mai mult cu cat decizia apartine unei institutii publice autonome, a carei menire este protejarea interesului public.

Deturnarea politica de la aceasta misiune fundamentala constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor si abordarilor. Jurnalistii nu trebuie pedepsiti de catre cei care detin puterea pentru ca au curajul sa spuna adevarul", mai spune Iohannis.

Seful statului "atrage atentia ca CNA nu trebuie folosit ca un instrument de reducere la tacere a reprezentantilor mass-media care critica puterea".

"Asigurarea libertatii de expresie a tuturor opiniilor face diferenta intre o democratie si o autocratie. O tara este cu adevarat democratica daca are si capacitatea de a proteja independenta presei, iar jurnalistii trebuie sa fie constienti de misiunea lor fundamentala si sa fie solidari in a-si apara dreptul de a se exprima liber", conchide Klaus Iohannis.

Marti, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis sa sanctioneze Realitatea Tv cu intreruperea emisiei pentru 10 minute si o amenda de 15.000 de lei, pentru modul in care a relatat despre violentele de la protestul diasporei din 10 august.

Decizia a fost anuntata pe retelele de socializare de mai multi jurnalisti si realizatori de emisiuni de la Realitatea TV.

"Represiunea din 10 august continua! Fara precedent, au decis suspendarea emisiei! Abuz fara precedent. Nu am crezut ca voi trai asa ceva! Din cauza relatarilor din data de 10 august, noaptea de 10/11 august si perioada 11-15 august..... SE SUSPENDA emisia RealitateaTv pentru 10 minute, in ziua de 17 ianuarie. INCREDIBIL. Nu imi vine sa cred!

Am fost acuzati de incitare la violenta si dezinformare privind evenimentele din 10 august. Mi s-a spus ca imaginea a ceea ce s-a intamplat in 10 august a fost 'viciata' de RealitateaTv si in special de catre mine si invitatii 'Jocuri de Putere', Doru Maries, Oreste Theodorescu, Oana Stanciulescu, Grigore Cartianu.

Nu imi vine sa cred, sunt pur si simplu socat! 6 din 11 au votat pentru intreruperea emisiei la propunerea lui Radu Calin Cristea. Pe langa suspendarea emisiei ne-au dat si o amenda de 15.000 de lei!", a scris pe Facebook Rares Bogdan.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Klaus Iohannis Realitatea TV CNA , #suspendare