Klaus Iohannis: Demisia Guvernului, solutia optimala - ce va face daca Ponta nu pleaca

Vineri, 05 Iunie 2015, ora 21:32
24007 citiri
Klaus Iohannis: Demisia Guvernului, solutia optimala - ce va face daca Ponta nu pleaca
Foto: captura TVR 1

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit vineri seara despre situatia creata de refuzul premierului Victor Ponta de a demisiona dupa ce DNA a anuntat inceperea urmaririi penale in cazul sau.

Seful statului a explicat, intr-un interviu acordat TVR, ca cea mai buna solutie la aceasta criza care deja a creat prejudicii Romaniei este o demisie a Guvernului, insa a admis ca, in caz contrar, ia in calcul suspendarea premierului.

Presedintele considera insa ca Victor Ponta va reflecta pe parcursul weekendului si saptamana viitoare va lua decizia corecta.

Iohannis a mai vorbit si despre un eventual viitor Guvern, despre justitie si atacurile tot mai frecvente ale mai multor politicieni asupra institutiilor din justitie, despre care considera ca ascund anumite lucruri si de aceea se simt vizati si reactioneaza asa.

Un alt subiect abordat a fost votul din diaspora si care sunt sansele ca romanii din strainatate sa aiba un sistem care sa le permita sa-si exercite dreptul pana la alegerile din 2016.

Nu in ultimul rand, seful statului le-a raspuns si celor care il acuza ca foloseste retelele sociale pentru comunicare si nu e atat de activ, cerandu-le rabdare.

Iohannis l-a chemat pe Ponta la Cotroceni si i-a cerut demisia

Iohannis are rabdare cu demisia lui Ponta: E nevoie de o zi sau doua in care lucrurile se decanteaza

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile sefului statului din cadrul interviului acordat postului public de televiziune:

- (Despre Victor Ponta, premier in functie urmarit penal) Este intr-adevar o situatie nemaintalnita si care are o greutate politica deosebita - faptul ca premierul in functie e acuzat de fapte penale - deocamdata e invinuit - ne pune intr-o situatie, ca si tara, care trebuie gestionata repede si bine.

- E inadmisibil ca o persoana invinuita de fapte penale sa fie prim-ministru, iar Romania nu isi permite o criza politica. Din aceste motive i-am solcitat demisia. E singura posibilitate acum de a iesi repede din aceasta situatie.

- (Ati discutat cu premierul. Ce v-a raspuns in legatura cu demisia?) Mi-a spus ca se va gandi, se va sfatui, probabil cu colegi din partid, si va lua, in consecinta, o decizie. Eu cred si sper ca decizia sa fie demisia.

- (Cum vedeti ca premierul a refuzat sa demisioneze?) Eu sunt convins ca este nevoie de o zi sau doua in care lucrurile se decanteaza, se clarifica si, sper, in cursul saptamanii viitoare, sa avem un deznodamant al acestei etape din criza politica.

- Evident, prezumtia de nevinovatie functioneaza pentru orice persoana, dar in politica lucrurile nu sunt chiar asa de simple si un politician cu o functie inalta in stat oriunde in lume isi da demisia tocmai pentru a nu periclita imaginea tarii.

- (Ce mesaj are pentru parlamentari) Solicitarea mea este intotdeauna extrem de simpla. Atunci cand se cere unei camere incuviintarea urmaririi penale parerea mea este ca trebuie acordata aceasta incuviintare.

- (Ati discutat si cu altcineva in afara de Victor Ponta?) Nu am discutat decat cu primul ministru aceasta chestiune si cred ca abia luni voi avea ocazia si nici nu caut mai repede ocazia sa discut cu ceilalti lideri politici.

- (Veti avea discutii cu partidele pe aceasta tema?) Cu siguranta. Luni oricum am invitat liderii partidelor la consultari, inital pe strategia de aparare, dar vom aborda si aceasta chestiune. Eu am inteles din comunicarea facuta de DNA ca s-a solicitat sau se solicita permisiunea pentru inceperea urmaririi penale, in Camera Deputatilor va fi aceasta solutie. In cazul in care e acceptata, se intra in faza de urmarire penala, care permite si actiuni din patea presedintelui si vom vedea cum evolueaza situatia.

- (Il veti suspenda?) Eu sper sa nu ajungem pana acolo. Cum v-am spus, prima optiune pe care o vad ca fiind cea mai buna e o demisie a Guvernului, care ne pune intr-o situatie inedita de a avea alt guvern, dar criza nu ar fi una profunda in situatia in care Camera Deputatilor incuviinteaza urmarirea penala, voi lua o decizie si in functie de actiunile premierului.

- Situatia va genera o problema majora de imagine pentru Romania, din pacate astfel de situatii au repercusiuni asupra imaginii Romaniei. Se va crea un mare semn de intrebare cum este posibil ca premierul sa fie o persoana acuzata de fapte penale. Indiferent cum vom gestiona criza, si eu cred ca o vom gestiona bine, avem daune de imagine pentru Romania.

- Intotdeauna se gasesc solutii politice, demisia este solutia optimala. In varianta cealalta putem sa discutam cand va fi cazul despre suspendare.

- (Dupa ce demisioneaza...) pasul urmator sunt consultari cu partidele si desemnarea unui nou premier. Pe ce majoritate se va baza e o decizie pe care o va lua persoana desemnata. Dar acum este putin devreme sa vorbim despre astfel de lucruri.

- (Va pastrati declaratia ca il veti numi pe Catalin Predoiu ca premier sau o sa incercati alta majoritate?) Eu tind sa imi pastrez si sa imi indeplinesc promisiunile.

- (Ce v-ar face sa va razganditi?) Exista in Constitutie acea faza de consultare a partidelor care, in anumite perioade, a dus la consultari pur formale. Eu chiar vreau sa le consult, sa aud optiunile lor, sa vad cum reactioneaza cand ajungem in situatia respectiva si voi face nominalizarea si in functie de asta, dar optiunea mea este binecunoscuta.

- (Va creste sansa motiunii de cenzura depusa de liberali?) Este clar o coincidenta faptul ca exact in ziua in care PNL depune motiune DNA solicita in Parlament procedura de urmarire penala impotriva premierului. Daca acest fapt va influenta sau nu modul in care vor vota parlamentarii... eu tind sa cred ca da.

- (Inclusiv in PSD?) In general, cred ca se va tine seama. Indiferent de cum privim lucrurile nu putem sa facem abstractie de ce s-a intamplat azi la DNA, e un lucru care are si va avea urmari profunde in politica.

- Eu consider ca parlamentarii sunt politicieni destul de bine orientati care isi dau seama cand e important sa reactioneze politic corect. Nu vreau sa comentez speta votului in cazul solutiei data senatorului Sova, am facut-o la momentul respectiv, am fost foarte nemultumit, dar acum acest Parlament va avea sansa sa demonstreze contrariul. Astept o decizie pragmatica si corelata cu situatia politica.

- (Intensificarea actiunilor DNA si a atacurilor politice la adresa justitiei) Noi suntem, noi in general, intr-o faza foarte intensa de lupta anticoruptie care arata, ne place, nu ne place, ca foarte multi politicieni fie sunt acuzati de coruptie, fie dovediti, fie invinuiti.

- E o situatie ingrijoratoare pentru noi pentru ca ne dam seama cat de multi politicieni care au condus Romania au fost corupti.

- Banuiesc ca sunt in continuare politicieni care au ceva de ascuns si se tem. Pe masura ce lupta anticoruptie devine mai profunda si alerta apare o reactie din partea unor politicieni care se simt probabil vizati. Este o reactie pe care o putem intelege, dar pe care nu pot sa o clasific decat gresita. Deci pot la nivel uman sa inteleg ca un politician care are ceva de ascuns se simte amenintat.

- (Proiectele de modificare ale Codurilor Penal si de Procedura Penala) Eu contez pe intelepciunea unei majoritati sa inteleaga mesajul meu ca nu se poate schimba acum legislatia. Nu voi promulga aceste modificari daca trec de Parlament.

- (Atacurile la Kovesi si Stanciu) Imi mentin increderea in Inalta Curte si DNA si am multa incredere in sistemul de justitie din Romania. Daca unii senatori au anumite nelamuriri exista cai normale prin care pot solicita clarificari. A fost o initiativa nefericita de a-mi scrie mie o scrisoare deschisa pentru ca daca ar fi deschis Constitutia ar fi citit foarte clar ca CSM e garantul justitiei.

- Este gresit ca pornind de la o speta foarte concreta sa se acuze pausal persoane din conducerea sistemului judiciar sau sa se puna sub semnul intrebarii activitatea acestora. Daca exista probe, CSM-ul va analiza si va da un verdict.

- (Exista persoane care sustin ca nu dati mesaje clare pentru aparera Justitiei) Eu dau mesaje destul de ferme referitoare la Justitie, cum si acum am zis ca eu cred ca atunci cand se impune, dau mesaje destul de clare. Azi la pranz am dat un mesaj scurt, care poate fi interpretat intr-un singur fel: am cerut demisia premierului.

- Exista ceva ce nu fac, anume sa vorbesc foarte mult si sa arunc in spatiul public anumite acuzatii care nu pot fi dovedite, nu imi place sa fac spectacol politic, dar daca cineva calca gresit, fiti siguri ca voi fi printre primii care semnaleaza acest lucru.

- (Veti media un eventual conflict intre servicii si justitie, in contextul in care exista reclamatii legate de implicarea excesiva a SRI in justitie?) Daca CSM imi solicita asta, cu siguranta ca o s-o fac, dar deocamdata nu s-a intamplat si la acest moment nu am niciun fel de date care sa-mi arate ca SRI s-a implicat peste sau in afara limitelor date de lege.

- Daca cineva are dovezi concrete, atunci ar trebui sa mi le puna la dispozitie, dar vorbim de lucruri clare, nu de afirmatii din talk-show-uri la tv, daca cineva are probe atunci ar fi un lucru foarte serios care trebuie analizat.

- (Era vorba de declaratiile privind faptul ca SRI monitorizeaza un caz de coruptie pana la o solutie finala in justitie. E o decizie luata in CSAT?) De cand sunt eu presedinte, astfel de chestiuni nu au fost discutate la CSAT. Daca CSM sesizeaza cu anumite chestiuni concrete, eu sunt deschis sa analizam si sa verificam pentru a face lumina, nu vreau sa existe dubii in aceste spete.

- (Votul pentru diaspora) Am avut consultari cu toate partidele politice pe aceasta tema, am dezbatut chestiunea si exista in Parlament o discutie in comisia de specialitate pentru a construi o lege care permite si romanilor din diaspora acces la vot nu doar teoretic, ci si practic.

- (Nemultumit de stadiul discutiilor in Parlament) Mi-as fi dorit sa avem un progres mai rapid in Parlament pe aceasta legislatie. Din cauza ca nu s-a intamplat am avut acele discutii politice si in momentul de fata lucrurile se misca. Eu sper sa ii conving pe parlamentari ca este nevoie de o astfel de lege acum, pentru a permite romanilor din diaspora sa voteze la anul.

- (Comunicarea pe retelele sociale si criticile la adresa sa) Este un lucru natural, nu este un lucru care ne place dar este un lucru natural. Oamenii asteapta schimbari rapide, acum sa se schimbe, acum sa facem ceva.

- A durat foarte putin dupa alegeri si am rezolvat acea problema din Martea Neagra cu amnistia si gratierea. Atunci s-a putut repede. Dar sunt situatii si in care nu se poate schimba repede.

- Si eu imi doresc schimbari in bine insa trebuie sa intelegem ca pentru asta cateodata este nevoie de rabdare. Nu am uitat niciuna dintre promisiunile mele, dar pentru asta si eu si votantii mei avem nevoie de un pic de rabdare.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#interviu Klaus Iohannis TVR, #Iohannis Ponta urmarit penal , #Victor Ponta