Nici n-are cum sa fie pace!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Iulie 2015, ora 07:43
4411 citiri
Nici n-are cum sa fie pace!

Dupa ce si-a majorat salariul, deopotriva cu al altor 48 de demnitari, impotriva convingerilor sale, dl Ponta pleaca nitel la relaxare.

Prin Miami, spune presa. Sa aiba vreme buna si sa-l tina genunchiul! Ca in privinta deciziei nu cred sa-l apese prea mult. A supravietuit domnia sa si proiectului Rosia Montana, pentru care semna ca premier si il respingea ca deputat.

Interesant e ce lasa in urma. Pai, vedem ca nici n-a inchis bine valiza sau pus piciorul sanatos pe scara avionului, ca intre palate a fost reluata colaborarea institutionala. Adica dl Iohannis a anuntat rapid un CSAT, la care dl Oprea va fi un soi de doi in unu, ca detergentul, adica si un fel de premier, nu interimar, ci delegat, si ministru de Interne.

Ce se va discuta nu stim, dar mi se pare destul de evident ca stabilirea sedintei CSAT imediat ce dl Ponta a plecat in concediu, chiar din tara, nu este o coincidenta. Si acest fapt marcheaza si mai apasat ceea ce ambele parti recunosc de fapt - colaborarea institionala intre presedinte si premier e inghetata.

Din 5 iunie, cand presedintele i-a cerut demisia, spune Victor Ponta. Din partea cealalta, seful cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, spune ca dl Ponta nu mai nimereste telefoanele cand suna de la Presedintie.

Adica razboi rece, intrerupt de cate un interimat cu acte in regula sau nu. Dar ca ne place sau nu, aceasta e povestea politicii romanesti, cu mici exceptii, de dupa 1989, iar decalarea alegerilor nu a facut decat sa o accentueze. Ion Iliescu a colaborat excelent cu Nicolae Vacaroiu, dar n-a avut chiar coabitarea de vis cu Adrian Nastase. Tensiunile, bine tinute sub capac, razbateau uneori din spatele usilor inchise sau in cate o vorba mai grea despre aroganta. Atunci a si fost folosita pentru prima data in presa sintagma "razboi intre palate".

Istoria Emil Constantinescu - Radu Vasile este antologica. A urmat epoca Traian Basescu in care doar perioada Emil Boc si scurtul mandat al lui MRU au fost linistite, in rest neraspuns la telefoane, razboi, e drept, mai mult sau mai putin mimat din 2012 incoace.

Sursa problemei e destul de clara. Constitutia. Presedintele si premierul partajeaza puterea executiva, nu au parghii directe unul impotriva celuilalt si daca sunt pietre tari cu ambitii politice proprii, chiar concurente, nu are cum sa nu iasa scantei. Presedintele are prea putine prerogative executive in raport cu forta votului din spatele sau, premierul are toate prerogativele, dar nu si o legitimare electorala directa spre care desigur tinde.

Granitele sunt prost trasate, a fost nevoie de nenumarate interventii ale CCR, care uneori nu a interpretat, ci a creat lege, pentru a acoperi un vid legislativ, ca in cazul dreptului presedintelui de a refuza o singura data, motivat, un ministru.

Decalarea alegerilor a inrautatit situatia. Pe de-o parte, o tinem tot intr-un an electoral, pe de alta parte ar trebui sa exersam coabitarea. Nu se poate. Nu intr-o vitata politica viscerala si cam imatura precum a Romaniei. Intre diferite tipuri de alegeri, presedintele si premierul de culori politice diferite, cu interese electorale diferite, vor fi intr-o permanenta competitie electorala. Ea e fireasca. Sigur ca stilistica difera dupa caractere, dar ca e mai vulcanica sau mai tacuta, mai colorata sau mai rece, lupta e la fel de inversunata.

In aceste conditii, coabitare nu poti avea, de fapt, daca ai un blat. Deci cred ca pentru a intra intr-o oarecare normalitate institutionala s-ar impune modificari constitutionale care sa regleze foarte clar limitele celor doua functii si sa reaseze, poate, unele atributii, iar pe de alta parte o modificare legislativa care sa recupleze cele doua tipuri de alegeri, lucru foarte greu, avand in vedere ca in mod natural ele nu se vor intalni decat prin 2024. Dar cu putina imaginatie si cu o formula de tranzitie general agreata la un moment dat poate ar merge.

Ceea ce avem acum e la limita aberatiei politice si nu vad cum poate sa mearga altfel decat merge, adica tras, impins si chinuit.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Iohannis Ponta coabitare, #Ponta concediu, #Iohannis CSAT , #Victor Ponta