Romania, factorul german si modelul continental

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 17:52
12860 citiri
Romania, factorul german si modelul continental
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Intr-o surpriza imensa, pentru aproape toata lumea, premierul Victor Ponta tocmai a fost batut in alegerile abia incheiate pentru postul de presedinte, iar presa straina analizeaza implicatiile continentale ale acestei infrangeri.

In locul lui a castigat un roman de origine germana, Klaus Iohannis, scrie fostul ministru britanic laburist pentru Relatii Europene Denis MacShane in publicatia The Globalist din SUA. Este rar pentru orice tara, in mod sigur pentru cele din estul Europei, sa aleaga un membru al unei minoritati etnice pentru o functie inalta din administratie, si cu atat mai putin pentru presedintie.

Exista trei motive pentru infrangerea lui Victor Ponta, in opinia jurnalistului citat. In primul rand, votantii romani nu au vrut sa dea intreaga putere unui singur partid. Fosti lideri si ministri PSD, partidul premierului Victor Ponta, erau confruntati cu serioase acuzatii de coruptie, fusesera pronuntate sentinte cu inchisoarea si exista o teama generala ca acestia ar putea fi gratiati, daca un singur partid controleaza si Presedintia si Guvernul.

La fel ca in Bulgaria, Uniunea Europeana este profund nemultumita de amestecul politicii cu afacerile si de politicienii care devin mult mai bogati decat le-ar ingadui salariile primite pentru functiile pe care le au.

Cu un conservator la Palatul Cotroceni, resedinta presedintelui, Romania are acum un echilibru al puterii intre presedintele Iohannis si premier (care e foarte posibil sa ramana tot Ponta).

Elementul german

In al doilea rand, Klaus Iohannis a primit un sprijin puternic din partea cancelarului german Angela Merkel si partidului ei, CDU. Cu acest spate, Klaus Iohannis, desi parea un german teapan si corect, tot a castigat. Votantii cred ca nu va abuza de functia sa, in contrast cu ceea ce au facut fostii oficiali de rang inalt din Romania.

Etnicii germani din Romania, in presa straina, dupa victoria lui Iohannis

Astfel, tocmai a luat fiinta o axa Berlin-Romania, un lucru care transcede solidaritatea dintre partidele politice. Alegatorii romani au investit, in mod evident, ceva incredere in aceasta legatura, probabil in speranta ca va aduce beneficii, transformand Romania intr-o parte mai integrata, mai disciplinata si, astfel, mult mai performanta a familiei UE.

Diaspora conteaza

In al treilea rand, dimensiunea victoriei a fost, intr-un mod foarte interesant, asigurata de alegatorii romani care traiesc peste tot in Europa. Asa a fost cazul si cu alegerile prezidentiale din 2009, cand politicianul de dreapta Traian Basescu a castigat la o diferenta de doar 70.000 de voturi intr-un scrutin la care au participat 10,5 milioane de romani.

Un milion de romani traiesc in Italia, 850.000 in Spania si probabil pana la 200.000 in Marea Britanie. De cand Romania s-a alaturat Uniunii Europene in 2007, mai mult de 3 milioane de romani, dintr-o populatie de 20 de milioane, au plecat la munca sau ca sa se stabileasca in statele mai bogate din UE.

Expert bulgar, despre victoria lui Iohannis: Democratia functioneaza in Romania

Participarea lor masiva arata ca acestia inca sunt preocupati de politica din tara lor si de alegerile dificile pentru viitorul lor.

Ne luam la revedere de la social democratia europeana?

Alegerile din Romania semnaleaza continuarea unui alt proces important. In Bulgaria vecina, Partidul Socialist a fost indepartat de la putere, tot prin alegeri, luna trecuta. La fel ca Victor Ponta, bulgarii au avut un tanar lider cu stil occidental, Serghei Stanisev, care fusese premier si acum este presedintele Partidului Socialist European, federatia tututor partidelor de centru stanga din Europa.

Dar, in alegerile parlamentare din octombrie, socialistii au fost infranti decisiv si acuzati, in plus, de coruptie si favoruri politice facute afaceristilor prorusi, in defavoarea investitorilor europeni si americani.

Mesajul acestor doua infrangeri identice e simplu: stanga moderata si-a diminuat prezenta politica in estul si sud-estul Europei la 25 de ani dupa caderea Zidului Berlinului.

Daca adaugam la asta si eliminarea aproape totala a PASOK in Grecia, declinul PSOE in Spania, marginalizarea tot mai evidenta a SPD in Germania, dificultatile cu care se confrunta PS in Franta si esecul SAP in Suedia de a obtine mai mult de 31% chiar daca a reusit sa se mentina la putere dupa alegerile din septembrie 2014, constatam ca exista cu adevarat o criza generalizata a partidelor de stanga de tip clasic in UE.

Cine e autorul?

Care este cauza acestui proces surprinzator? Social democratii, la urma urmei, au fost principalul curent politic in multe tari europene dupa Al Doilea Razboi Mondial. Pe scurt, e vorba de o miscare politica de protest care submineaza in alegeri partidele socialiste infiintate in secolul 20.

Euronews, despre Iohannis: Noul lider al Romaniei vrea mai putin spectacol si mai multe solutii reale

Marea Britanie nu este o exceptie. Exista o posibilitate ca Partidul Laburist sa formeze guvernul dupa urmatoarele alegeri parlamentare, din luna mai. Dar noul partid populist UKIP incepe, incet, incet, sa atraga sprijinul clasei muncitoresti care constituia bazinul laburistilor. De pilda, UKIP este asteptat sa castige, intr-un scrutin partial care va avea loc pe 20 noiembrie, un mandat care pana in 2010 a fost detinut de un laburist.

Rolul central al Germaniei

Cel putin in aceasta conjunctura, singura tara din Europa care pare sa inspire incredere, si spre care oamenii se indreapta pentru a o urma, pentru parteneriate economice si pentru relatii apropiate, ramane Germania Angelei Merkel.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Klaus Iohannis presa straina Ponta, #Iohannis Ponta infrangere socialisti, #Iohannis socialisti europeni regres , #Victor Ponta