Cum au fost Ponta si Iohannis inghetati de DNA (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 30 Martie 2015, ora 06:47
8845 citiri
Cum au fost Ponta si Iohannis inghetati de DNA (Opinii)
Foto: Ziua Cargo

E foarte greu spre imposibil in aceste zile sa pui in discutie vreun scenariu de viitor in privinta reorganizarii puterii politice fara sa iei in calcul efectul DNA.

Daca la inceput sustinatorii noului presedinte trageau speranta ca actiunile procurorilor sa ajute, direct sau indirect, la alungarea Guvernului Ponta si a majoritatii care il sustine, odata cu trecerea timpului, s-a dovedit ca actuala ordine politica are toate sansele sa reziste mult mai mult decat si-ar fi imaginat chiar si cel mai credincios sustinator al lui Victor Ponta.

In mod paradoxal, dar nu inexplicabil, avalansa dosarelor deschise de DNA la varful clasei politice are mai degraba efectul de a ingheta arhitectura puterii, asa cum a fost in momentul in care procurorii par sa fi primit iluminarea suprema si, in consecinta, salta nume tot mai grele din politica fara nicio alta discriminare.

Efectul de inghetare a clasei politice in urma exploziei de dosare, arestari si acuzatii aduse de DNA celor mai importanti lideri nu e deloc pe placul sustinatorilor lui Klaus Iohannis, dar este pe de alta parte cea mai buna solutie pentru toata lumea prinsa in jocul puterii.

Poate si de aici ideea in care unii politicieni cred sincer si pe care o propaga tot mai zgomotos si anume ca aceasta cruciada pornita de DNA nu produce decat blocaje economice, administrative si institutionale.

In realitate, cred ca actuala configuratie politica este cea mai buna situatie dintre toate posibile in contextul de fata, atat pentru liderii celor doua partide mari, PSD si PNL, care nu stiu cati si daca vor scapa cu mainile curate in urma valului DNA, dar si pentru armata celor aproape 600 de parlamentari care isi vad redusa munca la votul pentru cererile de arestare si urmarire penala ale colegilor acuzati de procurorii DNA.

Marii justitiari ai scenei publice cred, evident, ca fiecare zi cu Victor Ponta in fruntea Guvernului este o catastrofa in desfasurare, cu atat mai mult cu cat majoritatea care sustine Guvernul afiseaza cate un vot in Parlament precum cel in cazul lui Dan Sova. Sau cu atat mai grav cu cat din Executivul lui Ponta mai cade cate un coleg precum Darius Valcov, secerat de acuzatiile procurorilor de o gravitate fara precedent pentru un ministru al Finantelor.

Dar marii luptatori de pe frontul anticoruptiei uita repede ca inainte de Dan Sova a existat un vot asemanator pentru Varujan Vosganian, a carui semnificatie a fost chiar mai aspra, intrucat nu a permis procurorilor nici macar sa inceapa urmarirea penala.

Asa cum par sa nu observe ca numele lui Vasile Blaga, unul dintre cei doi lideri ai noului PNL, este tot mai des soptit in legatura cu posibilele viitoare anchete ce stau sa iasa de la DNA. Ca sa nu mai mentionam si alti lideri liberali, mai cu seama dintre cei care au condus la cel mai inalt nivel Romania in ultimii ani.

Din acest tablou cu natura moarta se desprinde si figura marelui infrant al ultimului mare razboi politic - V. Ponta, premierul de sub care au picat in catusele procurorilor, totusi, cei mai multi ministri si colegi de partid. In acest ritm, Victor Ponta reuseste performanta nu doar de a-si conserva functia de presedinte al PSD, dar are sanse ca in momentul in care va pleca de la guvernare sa aiba partidul gata reformat si curatat, numai bun pentru a-l creste in opozitie.

Singura intrebare pe care clasa politica ar trebui sa gaseasca puterea sa o puna, poate chiar sa forteze un raspuns de la cei responsabili, ar fi de ce institutiile care astazi se mandresc cu procentele de incredere - DNA, ANI si mai ales SRI - au lasat sa treaca un sfert de secol pana sa deschida ochii si sa actioneze impotriva unui sistem care, intelegem azi din anchetele procurorilor, a fost la un pas sa colapseze tara.

Pentru complicitatea lor din ultimii ani cine raspunde, totusi, in fata legii?

Aceasta este prima intrebare pe care politicienii trebuie sa aiba curajul sa o formuleze si apoi sa-i caute un raspuns. Acesta va fi semnul nasterii adevaratului stat de drept, cel in care clasa politica va iesi din amortirea din prezent si isi va relua rolul si sensul pe care trebuie sa le aiba intr-o societate democratica.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Iohannis Ponta anchete DNA, #reforma DNA SRI justitie , #Victor Ponta