Explicatii pentru miracolul lui Iohannis (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 16:43
11215 citiri
Explicatii pentru miracolul lui Iohannis (Opinii)
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

In prima zi dupa primul tur al alegerilor, cand am vazut diferenta uriasa dintre Victor Ponta si Klaus Iohannis, am spus ca de data aceasta partida este pierduta si numai un miracol ar mai putea sa-i aduca victoria primarului din Sibiu.

Minunea s-a petrecut, iar ea inseamna in acelasi timp si dezastrul lui Ponta, ambele fiind inca greu spre imposibil de explicat, atat de o parte, cat si de cealalta.

Miracol e cuvantul pe care il folosim de fiecare data cand vrem sa explicam ceea ce scapa puterii noastre de intelegere. Ceea ce s-a intamplat duminica este, privit retrospectiv, rezultatul unui cumul de factori care au, intr-adevar, ca prima trasatura raritatea si exceptionalul care ii face sa se produca in acelasi timp intr-un moment istoric, unic.

Victoria categorica a lui Klaus Iohannis in fata lui Victor Ponta a incremenit mintile mai tuturor sustinatorilor din tabara candidatului PSD. La cata orbire a existat acolo pana in momentul anuntarii primelor rezultate e cumva de inteles de ce acum e atat de greu sa priceapa ce li s-a intamplat. Ma surprinde, insa, si incapatanarea din partea cealalta, a invingatorilor, care isi contorsioneaza ratiunea doar pentru a o face sa vada in rezultatul pe care l-a obtinut primarul Sibiului merite si explicatii care sunt departe de ceea ce s-a intamplat in realitate.

Asadar, in timp ce din partea lui Victor Ponta se aud explicatii precum cea a lui Liviu Dragnea, care da vina pe Dumnezeu pentru rezultatul dezastruos, din tabara lui Klaus Iohannis se aude un cor de profeti care mai de care revendicandu-si adevarul exclusiv pentru merite si ratiuni in care nici macar cei mai fanatici dintre ei nu mai credeau cu o zi sau doua inainte.

Ce l-a pierdut, asadar, pe Victor Ponta? Ce l-a invins cand toate calculele si probabilitatile il dadeau invingator? In mod paradoxal, miracolul lui Klaus Iohannis a fost insusi Victor Ponta. El si uriasul sau aparat de stat si propaganda au reusit, aparent in mod inexplicabil, sa-i uneasca pe atat de multi romani impotriva sa.

Cum le-a iesit aceasta extraordinara performanta? Nu le-a fost usor, dar au depus un efort colosal, continuu si fara nicio limita, speriati ei insisi de posibilitatea de a pierde.

Si de ce le-a fost mai tare frica, Victor Ponta si PSD nu au scapat. Cred ca lucrul care i-a unit cel mai mult pe romani la vot a fost imaginea pe care aparatul de propaganda i-a facut-o lui Victor Ponta - de candidat pe care toata lumea il sustine, pentru care lucreaza o tara intreaga cu toate institutiile si care nu are cum sa nu fie ales.

De la INS la BOR, trecand prin aproape toata mass media, mesajul pe care echipa lui Ponta l-a transmis in ultima saptamana a fost ca VVP este candidatul providential.

Aceasta imagine bagata pe gat cu forta prin toate mijloacele de comunicare a fost infioratoare si ea este, cred, cea care a provocat cea mai viscerala reactie. Acest chip ce parea impus de destin cu forta a starnit, pe langa frica, greata si lehamite.

Cu atat mai mult cu cat icoana de candidat contrasta extrem de puternic cu chipul din realitate al lui Victor Ponta. Fara sa isi dea seama ce fac, fara sa isi puna prea multe intrebari, convinsi deja ca au castigat, oamenii lui Ponta au plusat pana au reusit sa-si sperie si sa-si dezguste si propriul electorat.

Pe langa asta, batjocura votului din diaspora ramane doar un ingredient care doar a cimentat spaima si lehamitea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta pierde alegerile, #Iohannis presedinte, #Ponta dezastru vot diaspora , #Victor Ponta
Comentarii