Iohannis: Daca Ponta nu vrea sa fie prim ministru sa isi dea demisia

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 22:35
6187 citiri
Iohannis: Daca Ponta nu vrea sa fie prim ministru sa isi dea demisia
Foto: Digi 24

Presedintel PNL, Klaus Iohannis, sustine ca in sondajele comandate de ACL si el si Victor Ponta sunt in palierul de 30-40 de procente, "cu 3 in fata". El a aratat ca poate exista o unificare cu Republica Moldova in viitor, dar Romania trebuie sa se concentreze pe drumul european al Chisinaului.

"Sondajele pe care le-am comandat noi arata bine, suntem amandoi cu 3 in fata. Cel mai bun sondaj este votul", a declarat Klaus Iohannis la Digi 24, aratand ca anumite sondaje care circula pe piata jongleaza cu procente.

Presedintele PNL a dezvaluit ca in ipoteza castigarii algerilor prezidentiale, ar putea impune schimbarea guvernului. "Guvernul ideal e numai guvernul partidului meu, PNL. Fuziunea nu am facut-o doar ca sa castigam acum alegerile, in 2014, am facut-o pentru ca vrem un mare partid de dreapta care decide soarta Romaniei pentru cel putin un deceniu.

Alegeri prezidentiale 2014: Ponta vs. Iohannis, in cifre - sondaj Avangarde

Vom avea o majoritate serioasa, e posibil ca in cursul lui 2015, dupa ce castig, sa existe o reorientare in Parlament si sa se schimbe raportul de forte", a spus Iohannis.

Presedintele PNL a fost intrebat daca, in postura de presedinte al Romaniei, ar dori sa schimbe conducerile DNA si Parchetului General.

"Nu sunt deloc de parere ca cineva controleaza justitia. Aceasta afirmatie e o eroare. Poate ar trebui sa avem nominalizari nu de la Ministerul Justitiei ci de la CSM, ca sa avem o garantie ca sunt numiti specialisti. Raspunsul trebuie sa il dea cei care sunt specialisti in materie si trebuie sa existe o perioada destul de lunga in care sa existe o dezbatere publica in aceasta problema", a spus Klaus Iohannis.

Candidatul PNL la presedintie a atacat activitatea Guvernului Ponta, pe care l-a numit "ineficient".

"In aceasta perioada vedem ca la guvern exista alte preocupari, rectificare bugetara si taiere de investitii. Masurile vin intr-o ordine care nu ne permit sa intelegem ce vrea guvernul. Aud ca vor creste pensiile si alocatiile persoanelor cu dizabilitati.

In contrapartida, prim ministrul, in loc sa vina cu un buget pe 2015, sa-l puna pe masa si sa ne arate cum doreste sa plateasca aceste lucruri, nu ne arata. Pe ce se bazeaza aceste masuri de crestere a pensiilor si alocatiilor? Prim ministrul arunca intreaga responsabilitate pe guvernul care va veni dupa alegerile prezidentiale", a declarat Iohannis.

El i-a cerut lui Victor Ponta sa demisioneze, daca nu prezinta un buget. "Cand vine si spune ca bugetul se va face dupa campanie, sa inteleg ca pentru domnul prim ministru legea este optionala?", s-a intrebat Klaus Iohannis.

"Ma deranjeaza modul in care se guverneaza. Nu e nicio problema ca prim ministrul vrea sa fie presedinte, dar in acelasi timp e si prim ministru. Daca nu vrea sa fie prim ministru sa isi dea demisia, sa lase pe alta persoana sa guverneze", a adaugat Iohannis.

Revenind la tema justitiei, Iohannis a declarat ca nu crede ca Rusia influenteaza, prin coruptie, deciziile in Romania. "Intrebarea care se pune e daca sunt persoane implicate in deciziile la nivel national, care sunt succeptibile. Eu nu cred ca exista. Avem coruptie, dar avem si combaterea coruptie si lucrurile merg spre bine", a spus presedintele PNL.

El a sustinut ca va fi un presedinte "implicat" in sustinerea justitiei. "Eu cred ca este nevoie de un presedinte care garanteaza statul de drept si care garanteaza independenta justitiei si eu vreau sa fiu un astfel de presedinte. Dar in niciun domeniu nici in celalalt nu am ajuns la capatul drumului ca sa spunem ca nu se mai poate face nimic. Da, ma voi implica in aceste domenii, pentru garantarea si consolidarea statului de drept si a justitiei".

Intr-o ultima interventie, Iohannis a sustinut ca exista o posibilitate a reunificarii cu Republica Moldova, dar pe termen lung, "poate in 15, 20, 25 de ani".

"Trebuie sa o sprijinim ca sa ne regasim impreuna in UE. Daca de aici viitorul nu foarte apropiat ne apropie mai mult, atunci cu siguranta ne putem gandi la o extindere a ceea ce va fi comuniunea noastra in UE.

Unificarea noastra doar Romania o poate oferi si numai Chisinaul o poate accepta. Hai sa facem lucrurile bine si daca totul merge, atunci si celalalt proiect poate sa vina si totul sa fie mai usor", a mai spus Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Klaus Iohannis sondaje alegeri prezidentiale, #Iohannis Moldova reunificare viitor, #Iohannis Ponta sondaje Moldova , #Victor Ponta