Iohannis il ameninta pe Ponta cu instanta si a cerut ajutorul sefului SRI

Joi, 14 Mai 2015, ora 10:06
29084 citiri
Iohannis il ameninta pe Ponta cu instanta si a cerut ajutorul sefului SRI
Foto: B1 TV

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi dimineata, ca afirmatiile prim-ministrului Victor Ponta prin care acesta sugereaza un trafic de influenta la nivelul Administratiei Prezidentiale privind exportul de lemn sunt false, aratand ca a avut o discutie telefonica in acest sens si cu directorul SRI, Eduard Hellvig.

"Mi se pare o declaratie foarte curioasa. Recunosc ca am luat act cu surprindere de aceasta declaratie.

Afirma la televizor tanarul prim-ministru ca ar avea el informatii de la servicii cum ca oameni din anturajul meu s-ar fi intalnit cu diferiti reprezentanti ai unor procesatori de lemn si lasa se inteleaga ca ar exista un fel de trafic de influenta la nivelul presedintelui. Acest lucru este, deopotriva, surprinzator si fals", a subliniat Klaus Iohannis, inainte de plecarea spre Italia, unde efectueaza o vizita de trei zile.

"Nu am vorbit cu prim-ministrul, dar in aceasta dimineata am avut o discutie, deocamdata telefonica, fiindca am venit in aeroport, cu directorul SRI si l-am rugat, foarte oficial, sa analizeze si sa cerceteze cu maxima exigenta si seriozitate aceste afirmatii", a mai spus seful statului.

Ponta, informat de servicii despre Codul Silvic? - "100% trafic de influenta"

Acesta a precizat si ce se va intampla daca acuzatiile premierului se confirma si daca, din contra, ele vor fi infirmate.

"Luand act de declaratiile primul-ministrului de aseara (miercuri seara - n.red.), de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informatii dispunea prim-ministrul, daca ele se confirma sau nu.

Daca ele se confirma, sa se ia de urgenta masurile care se impun, iar daca nu se confirma, atunci prim-ministrul va raspunde pentru aceste afirmatii. Astfel de afirmatii, de insinuari de trafic de influenta la nivelul persedintelui, nu pot fi clasificate ca simple afirmatii prin care vrea sa para interesant la televizor.

Sunt mult mai grave si vor fi tratate ca atare. Sper ca aceasta scapare sa nu indice o revenire la logica din campania electorala, promovata atunci de candidatul Ponta si care a fost la un nivel inacceptabil de jos", mai afirma presedintele.

"Inca de aseara am rugat pe cei din departamentul juridic in Administratia Prezidentiala sa verifice care este incadrarea unor astfel de afirmatii si cum putem sa facem demersuri in cazul foarte probabil in care se dovedesc a nu fi sustinute de dovezi. Este foarte grava afirmatia. Daca incepem iarasi sa ne jucam cu astfel de afirmatii ca in campanie nu este bine si, cum nu mai sunt in campanie, nu mai tolerez asa ceva", a adaugat Klaus Iohannis.

Acesta a explicat ca a verificat la nivelul Administratiei Prezidentiale si nu a existat "nicio discutie nici cu lobby-sti, nici macar cu fosti colegi din PNL pe aceasta tema".

"Cand am trimis Codul Silvic in Parlament, a existat un document pe care ne-am bazat, care ne-a atras atentia ca exista riscul de infringement pentru Romania, mi s-a parut un lucru foarte serios. Eu nu ma joc cu legile Romaniei, nu a existat niciun indiciu ca cineva ar fi intervenit pe aceasta chestiune. La mine oricum nu, si nici la nivelul Administratiei Prezidentiale", a mai spus Klaus Iohannis.

Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer ameninta cu instanta in cazul Codului silvic

Victor Ponta a declarat, miercuri seara, ca presedintele Iohannis a fost dezinformat de "binevoitori liberali" in legatura cu Codul Silvic, care ar fi facut trafic de influenta in interesul firmei Holzindustrie Schweighofer, conform unor informatii obtinute in calitatea sa de premier.

"Impresia mea personala e ca presedintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informatii pe care le-a primit de la niste 'binevoitori liberali' pe care zilele astea ii vedeti luptandu-se cu dintii pentru interesele private ale celor de la Schweighofer (...) Din PNL! Ii vedeti zilele astea pe cei care se lupta cu toate puterile pe care le au", a insistat premierul.

Codul Silvic: Ponta acuza PNL de trafic de influenta, liberalii reactioneaza

Intrebat daca vorbeste despre trafic de influenta la politicienii respectivi, Victor Ponta a raspuns: "100%".

"Nu pot face incadrari juridice, dar doamnele si domnii de la PNL (...) au avut intalniri in calitate oficiala si privata cu reprezentantii Schweighofer", a nuantat premierul, fara a da nume.

Intrebat de unde stie, Victor Ponta a raspuns: "In calitate de prim ministru trebuie sa ma informez foarte bine intotdeauna cand apare o situatie de criza. Si situatia actuala e una de criza".

Deputatii i-au spus pas lui Iohannis - reexaminarea Codului Silvic, respinsa in comisii (Video)

Deputatii au respins, marti, in comisii, cererea de reexaminare a Codului Silvic transmisa de presedintele Klaus Iohannis. Cererea formulata de Klaus Iohannis urmeaza sa ajunga in plenul Parlamentului, unde va fi luata decizia finala.

De asemenea, tot marti, firma austriaca Holzindustrie Schweighofer i-a adresat o scrisoare premierului Victor Ponta in care cere scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic si ameninta cu instanta.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Iohannis Cod Silvic Ponta, #Ponta trafic influenta Iohannis, #Ponta Cod Silvic , #Klaus Iohannis