Klaus Iohannis - "respect" dupa "respect"

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 19:33
5557 citiri
Klaus Iohannis - "respect" dupa "respect"

Evolutia "situatiei institutionale complexe" dintre palate ar fi comica, daca n-ar fi tragica. Iar principalul perdant al tragi-comediei nu mi se pare Victor Ponta, pana la urma perfect consecvent cu sine, ci Klaus Iohannis.

Luni am asistat la un schimb dur de replici intre cei doi, fiecare folosind armament conform cu propria educatie. Premierul l-a ridiculizat pe Klaus Iohannis cum nu-mi amintesc sa fi facut vreodata cu Traian Basescu.

Sa spui despre presedinte ca s-a dus la Bruxelles ca "surda-n hora", ceea ce pe multi i-a facut sa se gandeasca si la o alta profunda zicere romaneasca sau macar la continuarea zicalei invocate, adica "si muta la sezatoare", depaseste cu mult limitele atacului politic acceptabil. Este de-a dreptul o marlanie intolerabila.

Presedintele a ripostat facand trimitere la conditia de inculpat a lui Victor Ponta. A doua zi, cei doi s-au intalnit la Cotroceni si singura concluzie i-a apartinut, de fapt, lui Victor Ponta, pe Twitter: "deschidere totala pt dialog, respect reciproc si colaborare Guv-Pres pt bunul mers al Romaniei".

Citind asa ceva, nici macar nu stii daca dl Ponta vorbeste serios sau isi bate din nou joc de presedinte. Cum adica "respect" dupa afirmatiile din ziua precedenta? Care e respectul pentru omul Iohannis si, mai ales, pentru functia lui?

Ca sa poti incepe macar sa rostesti prima silaba din cuvantul respect cred ca era nevoie de niste scuze, de niste nuantari macar, de ceva care sa mai atenueze din zicerea anterioara.

E drept ca in comunicatul Presedintiei de dupa intalnire nu exista acelasi entuziasm, e drept ca multi comentatori au speculat probabila dualitate a premierului, "miau-miau" intre patru ochi, zmeu cu microfoane in fata, dar asta nu schimba realitatea proiectata. Si anume ca premierul este ca un elev obraznic care face fix ce vrea, cand vrea, fara ca profesorul sa aiba vreo parghie reala impotriva lui si fiind obligat sa inghita "respect" dupa "respect".

Si faptele arata ca dl Ponta chiar face fix ce vrea in raport cu presedintele. I-a cerut Klaus Iohannis repetat demisia si dl Ponta e tot premier in functie. Faptul ca dl Iohannis invoca situatia penala a premierului i se intoarce ca un bumerang pentru ca, implicit, presedintele admite neputinta de a urni inculpatul de la carma Guvernului, deci un mesaj de neputinta.

L-a acuzat presedintele ca la Sofia a angajat politica externa a Romaniei fara mandat. O fapta foarte grava, un abuz, repetat, daca ne gandim la turneul in tarile arabe. Si? I-a ars Ponta o replica usturatoare cu trimitere la incompetenta si gata.

Uitati-va si la chestiunea Codului Fiscal. Presedintele l-a respins de la promulgare, a urmat hora consensului, liberalii si-au inghitit cu noduri propriul vot, au demolat propriul amendament, s-a ajuns la o forma aparent victorioasa pentru presedinte, care a trait un moment de glorie ca dirijor eficient al corului politic. Si ce sa vezi? Vine premierul cu o ordonanta si aduce reglementarea aproape exact la forma pe care o dorise de la inceput. Game over!

Iar Victor Ponta nu pierde nicio ocazie sa sublinieze cat de apasat se poate neputinta dlui Iohannis. Osanalele aduse lui Traian Bsescu nu cred ca sunt intamplatoareS "domnul Basescu este din punct de vedere strict politic - nu din alt punct de vedere - de zece ori... de o suta de ori peste Klaus Iohannis si PNL. (...) Din aceasta conjunctura, sigur ca domnul Basescu poate sa fie un actor politic important", spune Victor Ponta.

Premierul ii aplica astfel presedintelui o lovitura unde-i e mai greu voinicului, acum ca Traian Basescu a reintrat in arena politica. Liderul real si "surda-n hora", asta e antiteza pe care Victor Ponta o transmite. O antiteza care deja se simte in societate si care, da, ii poate netezi lui Traian Basescu un drum destul de comod spre o noua pozitie importanta in politica romaneasca.

Jocul de comunicare este un joc de putere. Cine il conduce proiecteaza imaginea de vioara intai. Iar acum cel care conduce jocul comunicarii este Victor Ponta, cu mult mai abil, cu mult mai rapid si, cum spuneam, foarte consecvent cu sine insusi.

Dar daca pe vremea lui Traian Basescu meciul, real sau mimat, era parte-n parte, acum Victor Ponta e pe tot terenul.

Klaus Iohannis pare depasit de situatie, in contratimp, cel mult reactiv. De exemplu, a iesit cu explicatii despre summit-ul privind refugiatii abia dupa ce Victor Ponta l-a acuzat ca s-a dus tacand, s-a intors tacand. Adica presedintele e cel care se conformeaza?

Premierul il trage in razboiul comunicarii stiind ca pe terenul acesta presedintele nu prea are nicio sansa, reusind ca episod dupa episod sa-l arunce intr-un derizoriu pe care Klaus Iohannis nu reuseste sa-l compenseze prin fapte majore.

Si, am mai spus-o, cel mai mare pericol care se profileaza tot mai clar pentru Klaus Iohannis este irelevanta spectatorului unui joc politic din care nu face parte. Iar aceasta e calea spre dezastru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis Ponta coabitare, #Iohannis Ponta refugiati , #Victor Ponta