Marea provocare a lui Iohannis in 2015 (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 23:00
14009 citiri
Marea provocare a lui Iohannis in 2015 (Opinii)

Dupa nebunia anului pe care tocmai l-am lasat in urma, linistea care a urmat instalarii lui Klaus Iohannis la Cotroceni nu poate fi decat benefica pentru toata lumea.

De la politicieni, administratie si presa pana la justitie si economie. Societatea in intregul ei a rasuflat usurata pentru cele cateva zile de liniste si normalitate care au urmat dupa 22 decembrie.

Cele doua intalniri care au avut deja loc intre Klaus Iohannis si Victor Ponta ar putea fi premisele pentru un ritual care sa devina o traditie a colaborarii intre presedintie si Palatul Victoria.

Toate bune si frumoase, cu atat mai mult cu cat de 10 ani am fost obisnuiti doar cu razboaie institutionale declansate de cele mai multe ori chiar de la Cotroceni.

Desigur, pacea si linistea din politica nu sunt in sine deloc garantiile unui progres sau unei vieti mai bune, asa cum nici galagia si conflictele din ultimii ani nu cred ca s-au dovedit a fi, in final, elementele fara de care nu s-ar fi putut merge mai departe pe drumul reformelor si al modernizarii.

Ele au venit mai degraba ca un bonus al unui anumit tip de a face politica, dar care a avut ca rezultat in primul rand obosirea si scarbirea societatatii fata de clasa politica. Coruptia transpartinica si ineficienta masurilor guvernamentale in fata crizei economice au accentuat si mai mult sentimentele de repulsie si dezgust ale societatii fata de politicieni si partide.

Din acest punct, mesajul de Anul Nou al lui Klaus Iohannis - "2015 sa fie inceputul acelei Romanii a normalitatii pe care cu totii ne-o dorim" - vine ca un pansament pe o rana ce a stat deschisa prea mult timp. Pe de o parte. Disponibilitatea lui Victor Ponta de a colabora si de a lucra impreuna cu Iohannis la proiectele care au devenit o prioritate dupa votul din 16 noiembrie este si ea un semn de normalizare a vietii politice.

Dar, pe de alta parte, de aici se naste si intrebarea care ar putea sa puna capat lunii de miere - va putea Guvernul Ponta sa se schimbe atat de mult sub mandatul lui Iohannis, incat sa multumeasca asteptarile si increderea uriase de care se bucura noul presedinte? Mai mult, atat timp cat presedintele va avea o relatie buna sau foarte buna cu premierul, iar Guvernul isi va vedea in continuare de politicile sale, ce se va putea spune despre proiectele lui Klaus Iohannis? Va insemna asta ca principalul sau proiect este sa normalizeze viata politica si sociala?

E o miza politica mult prea mica si, in plus, ea isi pierde sensul si semnificatia odata cu trecerea timpului. Iar in lipsa unui proiect politic mai concret, fie si utopica promisiune a "lucrului bine facut", cat timp "normalitatea" este masura si provocarea viitorului, Klaus Iohannis risca sa reduca presedintia la o simpla functie decorativa de masurare a nivelului de zgomot din arena politica.

Dar chiar si asa, exista tot mai multe voci care considera, de exemplu, ca un prim semn de normalitate ar fi tocmai demisia din functia de premier a celui care a pierdut alegerile. Iar a cimenta o colaborare cu cel caruia tot mai multi ii cer demisia nu e chiar cea mai fericita interpretare a normalitatii. Cu atat mai mult cu cat ea are darul de a-l credibiliza pe pierzator si, in mod normal, de a-l compromite pe castigator.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Iohannis Ponta colaborare, #provocari Iohannis 2015 , #Victor Ponta