Misiunea imposibila a lui Iohannis (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 07:27
7638 citiri
Misiunea imposibila a lui Iohannis (Opinii)

Victor Ponta si-a insusit aproape toate temele politice pe care Klaus Iohannis le-ar fi putut folosi in campanie. Sa-i spunem asa si nu furat, desi multe dintre ele, cum ar fi cele de inspiratie nationalista sau Biserica, familia si etnia, nu se numara printre punctele partidelor de stanga. Fiind un fapt deja, trebuie tratat ca atare.

Dar de aici vine si avansul pe care Victor Ponta il are in fata lui Klaus Iohannis inainte de turul doi, fara a mai pune si tema anti-Basescu & regimul basist de dreapta din ultimii 10 ani, discurs care s-a dovedit la aceste alegeri ca inca are succes electoral.

Diferenta mare dintre Victor Ponta si Klaus Iohannis din primul tur, aproximativ 10 procente, reflecta destul de bine aceasta acaparare a temelor de discurs de la dreapta si face, in opinia mea, si mai dificila recuperarea lor de catre candidatul Opozitiei. Daca privim la tiparul rezultatelor de la prezidentialele de dupa '90 - diferentele dintre primii trei clasati in primul tur si rasturnarea produsa in turul doi de cei clasati pe locul secund - nu exista niciun temei pentru speranta ca o astfel de diferenta sa poata fi rasturnata.

Si, cu toate astea, in tabara lui Victor Ponta nu a fost si nu este liniste, toata lumea pare nemultumita si tradeaza sindromul angoasei de grup. Ca si cum toti pesedistii s-ar teme de un blestem care-i face sa piarda alegerile in care candidatii lor par favoriti dupa primul tur. E probabil lectia pe care liderii PSD au invatat-o cel mai bine de la Traian Basescu dupa alegerile din 2004 si 2009.

Victor Ponta avea si cateva motive concrete de panica, printre ele fiind scorul destul de slab obtinut de Calin Popescu Tariceanu, dezastrul administrativ al MAE la votul din diaspora si rezultatele slabe din cateva judete declarate neoficial zone sub ocupatie pesedista - Constanta fiind semnalul cel mai puternic pe care baronimea l-a transmis conducerii centrale a PSD.

Pe de alta parte, staff-ul de campanie al lui Victor Ponta inca nu pare ingrijorat deloc de incertitudinea din jurul nucleului dur de votanti ai PSD, poate pentru ca e prea ocupat sa cucereasca votantii de centru-dreapta.

Dar rezultatul slab al lui Tariceanu e dublat si de incertitudinea ca fie si jumatate din scorul fostului premier ar putea ajunge la Victor Ponta in turul doi. E mult mai probabil ca Dan Diaconescu sa-i aduca in finala mai multe voturi decat ar putea sa-i transfere C.P. Tariceanu la pachet cu Teodor Melescanu.

Dar aceeasi incertitudine pluteste si in tabara lui Klaus Iohannis in legatura cu voturile pe care le-ar putea culege candidatul de la tandemul Elena Udrea - Monica Macovei, fara a mentiona nesiguranta oricaror calcule in legatura cu voturile pe care le-ar aduce lipirea de Traian Basescu.

In primul rand, aici va fi locul de bataie cel mai dur al aparatului de propaganda al lui Victor Ponta - in a demonstra ca Iohannis este mostenitorul direct si complice al lui Basescu. Deja teza a fost reluata si rostogolita de Ponta din seara de duminica si toata ziua de luni pana la saturatie.

Asa ajungem la confruntarea directa dintre cei doi candidati, singura dupa parerea mea care ar putea sa incline balanta hotarator intr-o parte sau alta.

E ultimul loc unde Klaus Iohannis poate sa isi castige electoratul care sa-l propulseze in fata lui Ponta. Acolo masinaria de partid e suspendata. E locul unde va conta doar impresia pe care cei doi candidati o vor lasa telespectatorilor la sfarsitul intalnirii.

Sub lupa camerelor se va decide in final catre cine va merge majoritatea electoratului.

Victor Ponta are avantajul experientei aparitiei in sute de emisiuni de toate felurile, dar tot acest punct e si slabiciunea cea mai mare a premierului - lumea s-a obisnuit cu el pana la pragul desfiintarii oricarei surprize. Efectul e ca nimeni nu are nicio asteptare de la Victor Ponta.

De cealalta parte, despre Klaus Iohannis lumea inca se intreaba. Depinde daca va sti sa gaseasca si apoi sa speculeze o asteptare generala a celor care nu sunt scosi la vot de partide.

O misiune imposibila, aparent, intrucat asta ar insemna ca Iohannis sa invie in doua saptamani tot electoratul (si ceva in plus!) pe care dreapta si/sau Traian Basescu l-au pierdut in ultimii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #alegeri prezidentiale 2014, #rezultate Alegeri Prezidentiale 2014, #Iohannis Ponta turul doi , #Victor Ponta
Comentarii