Vrea, nu vrea, presedintele trebuie sa devina jucator

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 08 Mai 2016, ora 09:20
8657 citiri
Vrea, nu vrea, presedintele trebuie sa devina jucator

Dupa ce ne-a anuntat ca isi va face buletin de Bucuresti pentru a vota aici la locale, motiv pentru care va si urmari cu mare atentie campania, dl Iohannis a iesit la televizor cu cateva ore inainte ca ea sa inceapa pentru a ne transmite ca nu toate partidele si nu toti candidatii sunt la fel.

Un semn ca intelege miza localelor. Ar cam trebui.

Cu doar cateva ore inainte, inculpatul Victor Ponta era reinstalat oficial de-a dreapta condamnatului, iar pesedistii, in frunte cu Gabriela Firea, au si inceput sa-l "tamaieze" ca pe viitorul presedinte de Camera, premier, ce o vrea el sa fie.

Si Victor Ponta, aflat de la condamnarea lui Liviu Dragnea intr-o revenire extrem de agresiva, pare ca vrea chiar foarte tare sa fie din nou "mesterul Manole" al Romaniei. Si printre glumite, pare interesat chiar de Palatul Cotroceni.

Este deci clar ca dl Ponta vrea sa fie iarasi ce a fost si mai mult decat atat, dupa ce Guvernul Ciolos va fi decontat toate bombele lasate de el in economie, in spitale, in buget, peste tot. Va veni pe terenul curatat ca sa planteze altele.

Pentru dl Iohannis aceasta ambitie a lui Victor Ponta poate fi un dezastru sau, dimpotriva, o uriasa sansa, in functie de cum se va pricepe sa joace.

Poate fi un noroc pentru ca declinul dlui Iohannis a inceput in momentul in care a scapat de Victor Ponta. Lipsindu-i oponentul, "nomina odiosa", catalizatorul urii populare, a ramas singur pe scena si fara a mai fi atacat a inceput sa se erodeze galopant.

Acum ca adversarul revine in forta, la fel de arogant, se poate reintra intr-o ecuatie avantajoasa pentru presedinte.

Dar simpla premisa nu e suficienta. Pe de-o parte, acum dl Iohannis are de recuperat, deci trebuie sa fie activ, ofensiv, nu doar sa capitalizeze pasiv efectul simpatiei publice in buna masura pierduta. Dl Iohannis are guvernul pe care l-a instalat, l-a dorit, il deconteaza cu tot cu detonarea bombelor plantate de Ponta, in timp ce fostul premier este in Opozitie, a mai sters din ura pe care o starnea in noiembrie anul trecut si multi isi aduc aminte de generozitatea lui cu bani publici fara sa stie ca o platesc acum.

Marele pericol pentru dl Iohannis este ca dl Ponta sa preia cu adevarat controlul jocului de comunicare si sa devina stapanul jocului politic. Pentru ca puterea e magnetica, oamenii tind sa urmeze liderul si cel care se profileaza mai puternic este urmat.

Pentru ca, daca dl Iohannis pierde aceasta batalie, ar putea insemna de facto finalul mandatului domniei sale. In plan intern, daca Victor Ponta preia controlul jocului si tracteaza un PSD antiJustitie spre victorie in toamna, ar putea fi obligat sa-l reinvesteasca pe Victor Ponta la Palatul Victoria, adica o infrangere din care va fi greu sa-si mai poata reveni pana in 2019. Cu atat mai mult cu cat nu ma indoiesc ca prima victima a noii epoci Ponta va fi anticoruptia.

Iar in plan extern, aceasta evolutie nu are cum sa nu duca la o izolare a Romaniei, asa cum a fost inainte de caderea Guvernului Ponta. Si aceasta izolare il va lovi in primul rand tot pe Klaus Iohannis, in timp ce Victor Ponta o va lua voios spre Estul care ii e atat de drag si unde criteriile de integritate si Justitia sunt mofturi.

Izolat intern si extern, ma tem ca dl Iohannis si-ar putea termina mandatul inainte de termen pentru ca o suspendare si apoi o demitere cu cvorum de prezenta de 30% ar putea deveni formalitati, daca si cand Victor Ponta va gasi o cale sa schimbe Palatul Victoria cu Cotroceni.

Asadar, ca vrea, ca nu vrea, ca ii place sau nu, dl Iohannis trebuie sa devina jucator si comunicator. Altfel nu-l vad bine deloc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ioahnnis Ponta presedintie , #Victor Ponta
Comentarii
Poza meandrele concretului
meandrele concretului
rank 5
Fără îndoială, dar pas cu pas, cu atenție și puțină îngrijorare.