Dancila ataca la CCR. Ce poate face presedintele? Jocul in doi pentru Cotroceni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 13:33
23371 citiri
Dancila ataca la CCR. Ce poate face presedintele? Jocul in doi pentru Cotroceni

Sesizarea CCR pentru un conflict de natura constitutionala cu seful statului pentru refuzul implicit de a numi ministri interimari ii ajuta, in mod paradoxal, pe ambii candidati la prezidentiale, adica si pe Klaus Iohannis, si pe Viorica Dancila.

Cu aceasta disputa, cei doi actori principali anima si ocupa scena si dezbaterea politica. Este ceea ce faceau la vremea lor, daca va amintiti, Traian Basescu si Victor Ponta, iar dl Iohannis trebuie sa-si aminteasca ce greu i-a fost sa bage capul in poza.

Ambii candidati isi radicalizeaza sustinatorii intr-un razboi unu la unu, dar fara niciun risc politic autentic, nici macar cu aceasta CCR. Daca presedintele pierde, oricum nu intra in discutie vreo suspendare si insusi faptul ca e dat in judecata la CCR de Viorica Dancila este un bonus electoral important.

Viorica Dancila castiga timp pentru ce o doare mai tare, votul pe care trebuie sa-l ceara in Parlament conform art 85 din Constitutie. Potrivit acestuia: "Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru".

Cum dna Dancila a ramas fara ALDE, evident ca se schimba compozitia politica a guvernului, deci e obligata sa se duca in Parlament, asa cum a facut premierul Tariceanu, dupa ce a dat PD afara din guvern, asa cum a facut premierul Victor Ponta, dupa ce PNL a parasit USL si guvernarea. Si amandoi au facut-o rapid, pentru ca stiau ca au sustinere.

Viorica Dancila stie ca acum nu o are, ii trebuie timp si incearca sa-l castige cu interimari. 45 de zile ii da timp sa negocieze, sa cumpere. Presedintele nu avea cum, politic si electoral, sa ii desemneze interimarii fara sa fie acuzat de blat. Pe buna dreptate, pentru ca ar fi fost un cadou perfect si o confirmare a validitatii constitutionale a cabinetului cu compozitia politica schimbata.

PSD a lansat teza manipulatoare ca si in cazul unui esec in Parlamant, guvernul ramane, doar ca in formula actuala. Gresit! Asta ar putea tine, eventual, in caz de restructurare: nu se mai comaseaza ministerele sau nu se creeaza altele noi. Dar aici nu e vorba despre restructurare sau nu e vorba numai despre o restructurare, pentru ca PSD va amesteca probabil ciorba, tocmai pentru a crea confuzia.

Este vorba despre compozitia politica. Daca formula fara ALDE nu trece, la ce sa revina? La formula de acum, cu trei ministri lipsa? Sa aduca ALDE cu forta inapoi in guvern? In caz de schimbare a compozitiei politice, nu are ce sa ramana si nu exista decat o varianta: ori trece, ori pleaca.

Raspunsul la refuzul Vioricai Dancila nu mi se pare motiunea de cenzura. Ba mie mi se pare ca Viorica Dancila o provoaca, pentru ca in cazul ei are o sansa in plus.

De ce?

Diferenta consta in sarcina probei, cum ar veni. In cazul motiunii de cenzura, Opozitia este cea care trebuie sa adune numarul minim de voturi, iar Puterea poate sa stea in banci, asa cum s-a intamplat pana acum.

Daca premierul se duce in Parlament sa ceara votul, dna Dancila trebuie sa adune numarul de voturi si Opozitia poate sa stea blocata in banci pentru a impiedica tradarile. O mare diferenta.

In plus, pragmatic vorbind, ai nevoie de voturile lui Victor Ponta, caruia ii e mai usor sa nu o voteze pe Dancila decat sa voteze pentru scoaterea de la guvernare a PSD-ului pe care vrea sa-l absoarba. La randul lor, reprezentantii ALDE spun ca nu pot sustine o motiune care ataca guvernarea din care au facut parte. Nu ar fi nimic mai rau decat un nou exercitiu de impotenta politica, la fel ca dupa europarlamentare.

Cum poate fi determinata V. Dancila sa se prezinte in Parlament?

Nu vad de ce nu ar sesiza si presedintele un conflict de natura constitutionala la CCR, exact pentru refuzul premierului de a se prezenta in Parlament dupa schimbarea compozitiei guvernului. Nu exista un termen precis pentru premier sa se duca in Parlament? Asa e. Dar nu exista nici vreo oblgatie a presedintelui sa numeasca anumiti interimari intr-un anumit termen.

Cat timp CCR este in deliberari, guvernul e blocat, deci nu pot fi luate decizii in afara ordinii constitutionale. Iar la finalul lor, Viorica Dancila poate fi obligata sa se duca imediat in Parlament, chiar daca primeste si interimarii. Isi va testa majoritatea. Daca nu o are, pleaca. Daca o are, macar Opozitia nu si-a consumat cartusul unic intr-o sesiune al motiunii.

Oricum, miza nu este schimbarea imediata a guvernului. Nu o vrea nimeni pentru ca inainte de prezidentiale nu e nimic de pus in loc. Miza este ca guvernul Dancila sa devina interimar, asa cum a fost guvernul Boc in 2009, pentru ca dupa prezidentale, jocul sa poata fi resetat.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Viorica Dancila Klaus Iohannis CCR, #guvern motiune de cenzura , #Viorica Dancila