Reactia Puterii dupa ce Iohannis a zis ca se duce la sedintele de guvern: Poate sa stea cu carnetelul sa asculte ce spun ministrii

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 14:55
5045 citiri
Reactia Puterii dupa ce Iohannis a zis ca se duce la sedintele de guvern: Poate sa stea cu carnetelul sa asculte ce spun ministrii
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va merge la urmatoarele sedinte de guvern, cativa lideri ai Puterii au reactionat.

Vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian a declarat ca seful statului nu poate participa, la cererea sa, la orice sedinta de guvern, ci numai la acelea in care se dezbat teme privind politica externa, apararea si ordinea publica, iar cand dezbaterile se termina, paraseste sala.

"Presedintele Romaniei, potrivit, art 87 din Constitutie, nu poate participa, la cererea sa, la orice sedinta de Guvern, ci numai la acelea in care se dezbat teme privind politica externa, apararea si ordinea publica. Si nu conduce sedintele de Guvern decat in aceste situatii si cu aceste limite procedurale. In momentul in care dezbaterea pe respectivele subiecte s-a incheiat, Presedintele paraseste sala in care are loc sedinta de guvern sau ramane doar sa asiste", a scris pe Facebook Varujan Vosganian.

El mai spune ca "altminteri s-ar ajunge la situatia neconstitutionala si, deci, inacceptabila", ca Guvernul sa adopte sau sa respinga acte normative sub conducerea presedintelui si nu a prim-ministrului.

Florin Iordache: Presedintele poate, in Guvern, sa stea cu carnetelul sa asculte ce spun ministrii

Si Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor, a sustinut acelasi lucru, precizand ca, daca la sedinta respectiva nu se discuta temele prevazute de Constitutie, premierul il poate invita sa iasa.

"Nu poate bloca activitatea Guvernului. Poate sa isi ia un carnetel si un pix si sa inceapa sa noteze, activitatea Guvernului nu o poate bloca. In acelasi timp, premierul, daca nu sunt probleme care vizeaza politica externa, ordine publica, aparare, premierul poate sa spuna 'domnule presedinte, ne vedem mai tarziu, dupa ce termin sedinta de guvern'.

Este si aceasta o optiune a premierului. Presedintele, daca prezideaza, discuta de o ordine de zi care a fost avansata. Pe ordinea de zi, care e publica, daca sunt chestiuni care il vizeaza, participa, prezideaza, dar daca Guvernul decide ca trebuie sa mearga mai departe, nu are drept de veto.

Poate sa stea cu carnetelul sa asculte ce spun ministrii, acolo drept de dezbatere au ministrii", a declarat Florin Iordache, la Antena3, citat de Mediafax.

Grebla: Presedintele ar incalca principiul competentelor partajate ale puterilor statului

La randul sau, secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, considera ca prezenta presedintelui la toate sedintele Executivului ar echivala cu incalcarea principiului competentelor partajate ale institutiilor, autoritatilor si puterilor statului.

"Eu sunt convins ca declaratia (presedintelui Klaus Iohannis - n.red.) este una politica, pentru ca, daca ar fi una institutionala, ar trebui - banuiesc ca dl. presedinte stie foarte bine prevederile Constitutiei si care sunt prerogativele sale in aceasta privinta - ar insemna daca ar dori sa participe la toate sedintele de guvern sa incalce principiul competentelor partajate ale institutiilor, autoritatilor si puterilor statului", a declarat Toni Grebla.

Intrebat despre faptul ca seful statului a spus ca o ordonanta de urgenta de amnistie si gratiere ar fi o grava eroare, secretarul general al Guvernului a spus ca este doar "o apreciere a presedintelui".

Amintim ca marti dimineata Klaus Iohannis a anuntat, de la Viena, ca va participa la sedintele de guvern, intr-o perioada in care se discuta foarte mult despre posibilitatea ca Executivul sa dea o ordonanta de urgenta pe amnistie si gratiere, despre care seful statului a spus ca ar fi o eroare.

Dupa cateva ore, Iohannis i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dancila, in care ii cere includerea pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte de guvern a subiectului protejarii drepturilor si intereselor cetatenilor romani aflati in Marea Britanie.

In replica, Viorica Dancila i-a transmis, la randul sau, presedintelui o scrisoare in care saluta faptul ca a raspuns la apelul sau de colaborare politica, insa i-a transmis si in ce conditii il va chema la Guvern.

Anuntul de marti al lui Iohannis a venit la o zi dupa ce, luni, seful statului Iohannis i-a cerut oficial Vioricai Dancila sa ii comunice inainte cu 24 de ore ordinea de zi a fiecarei sedinte de guvern, pentru a se asigura ca nu figureaza pe agenda acte normative controversate, cum ar fi aceasta OUG privind gratierea si amnistia.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Iohannis sedinte Guvern Dancila, #Iohannis sedinte Guvern , #Viorica Dancila
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Guzganian, Ciordache si Grebla sunt ceea ce numiti Puterea in Ro?