Loti Boloni, ce domn!

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 07:36
12162 citiri
Loti Boloni, ce domn!

Ladislau Boloni nu este doar unul dintre cei mai buni antrenori romani din ultimul sfert de secol ci si, indraznesc sa spun, cel mai realist si educat dintre tehnicienii nostri.

Recent, Boloni le-a oferit un interviu celor de la FIFA, interviu care ar trebui sa serveasca drept exemplu de "asa DA" la orice curs de antrenorat de la noi.

Romanul a avut sansa de a-i oferi debutul in fotbalul mare lui Cristiano Ronaldo - si spun ca a avut sansa pentru ca portughezul, la cat este de bun, ar fi fost promovat de orice tehnician cu un minim de "ochi" - iar pentru asta este vazut de marea majoritate a jurnalistilor drept primul antrenor al cvadruplului Balon de Aur.

De aceea, la intervale de timp mai mari sau mai mici, Boloni este invitat de diverse publicatii, mai mari sau mai mici, sa vorbeasca despre pustiul Cristiano. Acum a venit randul celor de la FIFA, iar Loti a raspuns ca de fiecare data pozitiv.

L-am citit si ascultat pe Ladislau Boloni intr-o multime de interventii si de fiecare data am ramas impresionat de discursul sau. De aceasta data, interviul lui mi se pare undeva inca si mai sus, unul de manual.

M-am si ne-am obisnuit cu antrenorul roman acru si vesnic suparat pe cineva. Incepand cu Mircea Lucescu si ajungand, absolut intamplator, la Ionut Chirila sau cine mai doriti, antrenorii romani sunt intotdeauna nemultumiti de faptul ca nu li se recunosc meritele, de multe ori inchipuite, si ca au fost uitati de fostii elevi pe care i-au lansat in fotbal.

Ei bine, in interviul de la FIFA, Boloni a fost intrebat exact asta, daca simte ca ar merita mai multa recunoastere pentru ca este totusi tehnicianul care l-a luat pe Cristiano Ronaldo de la juniori, l-a promovat in echipa de seniori si l-a debutat in campionatul Portugaliei. Raspunsul lui Loti a fost unul care mi se pare fabulos:

"Poate ca da (ar merita mai multa recunostinta - n.red.), dar nu ma astept la nimic de la el (de la Ronaldo - n.red.) sau de la alti jucatori de-ai mei. Am fost si eu fotbalist si stiu ca ai un egoism innascut, mai ales atunci cand esti atacant. Inteleg asta foarte bine. Nu ma astept la recunoastere si am fost deja rasplatit foarte bine. Numele meu este mentionat uneori alaturi de al lui si m-a invitat la o ceremonie Balonul de Aur, acolo unde mama lui si intreaga familie mi-au multumit. Asa ca am primit deja mult."

Ce discurs! Nu citesc nicio urma de ranchiuna, de rautate, de dorinta de a iesi in fata. Si vorbim despre primul antrenor adevarat din cariera unuia dintre cei mai buni fotbalisti din istoria acestui sport!

Pot sa-mi imaginez numai cum ar fi incercat alti tehnicieni, si evit sa dau nume pentru ca lista este mult prea lunga, sa se agate de acest lucru, sa ii transmita mesaje penibile lui Cristiano prin intermediul tabloidelor sau cum ar fi incercat sa isi gaseasca echipe care sa ii plateasca extrem de bine pentru simplul fapt ca au lucrat cu unul dintre cei mai buni.

Si-a mai fost o declaratie de exceptie. Ajuns la intrebarea clasica, daca si-ar dori sa il mai antreneze vreodata pe Ronaldo, Boloni a spus ca nu, explicatia fiind ca el nu va ajunge vreodata la Real Madrid si ca spera ca portughezul sa se retraga din activitate de la campioana Europei, sa joace la cel mai inalt nivel pana la finalul carierei.

De ce e important? A fost practic o minge ridicata la fileu de catre FIFA, oamenii i-au oferit lui Boloni sansa de a se agata de Ronaldo, de a-i transmite ca vrea si el o feliuta de succes. Iar Loti al nostru, cu poarta goala in fata, cum se spune, a ales sa paseze, magistral, asa cum o facea la Steaua in anii de maxim succes, spre fostul sau elev, caruia i-a transmis sa nu se gandeasca sa faca un pas inapoi pe final de cariera si sa coboare nivelul.

Practic, daca ne gandim putin la acest lucru, Ladislau Boloni n-a incetat niciodata sa fie antrenorul lui Cristiano Ronaldo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Boloni Cristiano Ronaldo, #Boloni interviu Ronaldo, #Cristiano Ronaldo interviu Boloni , #antrenor