Ziare.com
Laszlo Borbely

Despre Laszlo Borbely

Laszlo Borbely s-a nascut la data de 26 martie 1954, in orasul Targu Mures si a fost ministrul Mediului in Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu.

Studii

A urmat cursurile Institutului de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Timisoara (1973-1977), absolvind apoi un curs postuniversitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti (1985) si un seminar postuniversitar la Universitatea din Salzburg (1991).

Activitatea profesionala

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca economist la intreprinderea Mecanica "Republica" din Reghin si la BJATM Tg. Mures (1977-1984) si apoi ca sef Birou comercial la ICRA Tg. Mures (1984-1990).

Activitatea politica

- Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, Laszlo Borbely devine vicepresedinte al FSN din municipiul Tg. Mures (martie - mai 1990), apoi odata cu infiintarea Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania (UDMR), devine membru al UDMR si este ales ca presedinte al filialei Judetene UDMR Mures (1990-1994).

- In perioada 1990–1996 a fost deputat de Mures in Parlamentul Romaniei, fiind ales pe listele UDMR.

- Dupa o perioada in care a indeplinit functia de Secretar de Stat la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (1996-2000), Laszlo Borbely revine incepand din anul 2000 ca deputat de Mures in Parlamentul Romaniei, fiind ales pe listele UDMR.

- Dupa formarea Guvernului Tariceanu, Laszlo Borbely a fost numit in functia de ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului (29 decembrie 2004 - 5 aprilie 2007).

- Dupa remanierea guvernului prin inlaturarea ministrilor membri ai Partidului Democrat, functia lui Borbely este desfiintata, el fiind numit la data de 5 aprilie 2007 ministru al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (minister format prin contopirea Ministerului Integrarii Europene condus de Anca Boagiu cu structura ministeriala condusa anterior de Borbely).

- In decembrie 2009, devine ministru al Mediului in Guvernul condus de Emil Boc. Dupa demisia Guvernului Boc, Borbely isi pastreaza functia in echipa lui Mihai Razvan Ungureanu.

Ministrul taxei auto

Laszlo Borbely este unul dintre cei mai importanti lideri ai UDMR, iar functiile sale in Executiv s-au legat de Ministerul Dezvoltarii si Constructiilor, el ocupand pozitia de secretar de stat in Ministerul Lucrarilor Publice intre 1996 si 2000, si functia de ministru al Dezvoltarii intre 2007 si 2008.

In prezent indeplineste functiile de deputat de Mures in Parlamentul Romaniei si isi va pastra portofoliul de ministru al Mediului in Guvernul Ungureanu.

Numele titularului de la Mediu a aparut, in aprilie 2011, intr-un dosar de trafic de influenta. Procurorii DNA Oradea au inceput urmarirea penala a lui Szepessy Szabolcs, consilier al ministrului Mediului si al Padurilor, Laszlo Borbely, precum si al patronului firmei Lescaci Comdin Negresti Oas, Ioan Ciocan.

Potrivit datelor transmise de DNA, Ciocan este invinuit de cumparare de influenta, iar Szepessy Szabolcs de complicitate la infractiunea de cumparare de influenta. Anchetatorii anticoruptie il suspecteaza pe ministrul Borbely ca ar fi beneficiat de lucrari de 20.000 de euro pentru amenajarea locuintei soacrei sale, in schimbul influentei sale in atribuirea unor contracte de lucrari de la "Apele Romane" catre firma lui Ciocan. Dosarul se afla inca in lucru.

La inceputul acestui an, ca urmare a valului de proteste stradale, a propus coalitiei de guvernare suspendarea taxei auto de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007, pe durata de un an.

Link-uri utile:

Laszlo Borbely
Laszlo Borbely

Data nasterii:  26 martie 1954

Cariera:  ministrul Mediului

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Laszlo Borbely, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor