Borbely a scapat de dosarul penal - Parlamentul l-a scos basma curata (Video)

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 13:19
6382 citiri
Borbely a scapat de dosarul penal - Parlamentul l-a scos basma curata (Video)

Fostul ministru Laszlo Borbely, deputat UDMR, a scapat definitiv de trimiterea in judecata in dosarul in care era acuzat de fals in declaratii si trafic de influenta, pentru ca Parlamentul a refuzat sa dea avizul cerut de DNA in 2012.

In acest dosar au fost finalizate cercetarile incepute in 2011 si au fost trimisi, vineri, in judecata ceilalti inculpati, doi oameni de afaceri si consilierul fostului ministru, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.

"Avand in vedere ca, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de incuviintare a urmaririi penale (incuviintare necesara din cauza ca, la acea data, numitul Borbely Laszlo detinea calitatea de ministru si pe cea de deputat) in cauza s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de numitul Borbely Laszlo pentru doua infractiuni de trafic de influenta si pentru fals in declaratii", se arata in comunicatul remis presei de DNA.

In schimb, au fost trimisi in judecata ceilalti inculpati: Ioan Ciocan - administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negresti Oas, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta -, Petru Anton Molnar - administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acatari, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta - si Szabolcs Szepessy - consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut complicitate la infractiunea de trafic de influenta si complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.

Conform rechizitoiului, in cursul anului 2011, inculpatul Ioan Ciocan i-a remis lui Laszlo Borbely prin intermediul consilierului sau personal foloase necuvenite, constand in renovarea si utilarea apartamentului ministrului, in valoare de 80.952 lei.

La schimb, ministrul urma sa-si exercite influenta asupra unor functionari din cadrul Administratiei Nationale "Apele Romane" (institutie aflata in coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor) sa favorizeze firma la diferite licitatii prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

S.C. Lescaci Com SRL Negresti Oas, a incheiat in perioada 2010 - 2011, cu unitati din subordinea Administratiei Nationale "Apele Romane" un numar de 19 contracte de executie de lucrari si numeroase acte aditionale la aceste contracte, toate avand ca obiect regularizari, amenajari, indiguiri sau recalibrari ale cursurilor unor ape aflate in administrarea unitatilor susmentionate. Valoarea totala a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA).

In aceeasi perioada, inculpatul Petru Anton Molnar Anton i-a remis lui Laszlo Borbely foloase necuvenite constand in reamenajarea si extinderea unui imobil, proprietate extratabulara a acestuia, in valoare de 112.199 lei.

La fel ca si in primul caz, ministrul urma sa-si exercite influenta asupra unor functionari din cadrul A.N. "Apele Romane" pentru a favoriza firma acestuia la licitatii.

In cursul anilor 2010 - 2011, S.C. Azimut SRL Acatari a incheiat cu Administratia Nationala "Apele Romane" un numar de trei contracte de specialitate avand ca obiect lucrari hidrotehnice si doua contracte de lucrari in subantrepriza cu S.C. Lescaci Com SRL Negresti Oas.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

Ministrii scapati de parlament, subiect de ingrijorare la Bruxelles

La inceputul lunii aprilie 2012, DNA a sesizat procurorul general sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii de urmarire penale fata de Laszlo Borbely. Au urmat evenimentele care au culminat cu referendumul pentru demiterea presedintelui, iar in 11 septembrie Camera Deputatilor a respins prin vot solicitarea de aprobare a inceperii urmaririi penale pe numele fostului ministru. S-au inregistrat doar 53 de voturi "pentru" si 181 de voturi "impotriva".

In 14 septembrie, presedintele Basescu a facut o vizita la Bruxelles, in cursul careia a avut intalniri cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum si cu comisarul european pe Justitie, Viviane Reding. Intr-o conferinta de presa sustinuta atunci la Bruxelles, presedintele Traian Basescu declara ca subiectul legat de neridicarea imunitatii parlamentare a doi fosti ministri, printre care si Laszlo Borbely, a fost amintit la intalnirile de la Bruxelles si mentiona ca va avea o discutie cu premierul Victor Ponta pe aceasta chestiune. De altfel, subiectul a figurat si pe celebra lista in 11 puncte remisa de presedintele Barroso premierului Ponta.

Intors in tara, Traian Basescu a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa se mai ia inca o data in discutie cazul lui Laszlo Borbely, dar cererea sa a fost respinsa.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Borbely scapat trimis judecata, #Borbely Parlament refuza aviz, #Borbely DNA , #DNA