Ambasada Olandei, despre cazul Borbely: Urmarim cu ingrijorare evolutiile. Sa se tina cont de MCV

Joi, 12 Martie 2015, ora 17:36
3785 citiri
Ambasada Olandei, despre cazul Borbely: Urmarim cu ingrijorare evolutiile. Sa se tina cont de MCV
Foto: B1TV

Ambasada Olandei a precizat, joi, referitor la decizia Camerei Deputatilor de a nu-i ridica imunitatea lui Laszlo Borbely, ca urmareste "cu ingrijorare" evolutiile, exprimandu-si, totodata, increderea ca Romania ia in considerare recomandarile din rapoartele MCV.

"Ambasada Olandei urmareste evolutiile cu ingrijorare. Credem ca toti oamenii sunt egali in fata legii", arata misiunea diplomatica.

Ambasada isi exprima increderea ca "Romania ia in considerare recomandarile din rapoartele MCV, inclusiv chestiunea ridicarii imunitatii in cazul procedurilor penale".

Dupa ce Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely, prima reactie a venit din partea Comisiei Europene.

Un oficial al Comisiei Europene a precizat, miercuri seara, referindu-se la decizia Camerei Deputatilor, ca Executivul de la Bruxelles va monitoriza indeaproape evolutiile.

"Politica noastra este de a nu comenta cazuri individuale, dar, desigur, vom monitoriza indeaproape evolutiile", a declarat un oficial al CE.

Borbely, scapat a doua oara de Parlament - Comisia Europeana reactioneaza

Joi dimineata a reactionat si Ambasada SUA care a precizat, ca unul dintre principiile de baza ale democratiei este ca toti oamenii sunt egali in fata legii.

"Unul dintre principiile de baza ale democratiei este ca toti oamenii sunt egali in fata legii", a precizat Ambasada SUA, reamintind ca nu comenteaza cazuri individuale.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, nu a dorit sa comenteze votul deputatilor de respingere a cererii procurorului general pentru urmarirea penala a lui Borbely, spunand ca in acea zi a fost la Brasov si adaugand ca presa il poate intreba ce vrea, dar el raspunde la ce crede ca este important.

Intrebat de jurnalisti cum au votat deputatii PSD, miercuri, in cazul cererii transmise de Procurorul general pentru urmarirea penala a lui Laszlo Borbely, Ponta a raspuns ca el a fost, in acea zi, la Brasov, pentru un proiect sportiv care va antrena inclusiv investitii in infrastructura, adaugand: "Sunt convins ca v-ati dat seama ca dumneavoastra ma intrebati ce vreti si eu va raspund ce cred ca este important pentru tara".

Ponta a participat, miercuri, impreuna cu Gabriela Szabo, ministrul Tineretului si Sportului, la Brasov, la o videconferinta privind cadidatura Romaniei la Jocurile Olimpice de Tineret 2020.

Fostul ministru Borbely, scapat de justitie de colegii parlamentari. Lui Kelemen Hunor i se pare normal

Deputatii s-au opus pentru a doua oara

Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul lui Laszlo Borbely, dupa ce Comisia juridica a avizat favorabil, acum doua saptamani, cererea Procurorului general de incuviintare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Borbely.

Fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely a declarat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, ca redeschiderea dosarului sau privind inceperea urmaririi penale, printr-un simplu denunt, reprezinta "un abuz clar" din partea unor procurori.

"Stimati colegi, sunt perfect de acord ca justitia trebuie sa-si faca treaba si in mod independent, dar, dupa parerea mea, acest autodenunt, in urma caruia nu au fost verificate minimele informatii constituie, trebuie sa o spun, e un abuz clar din partea unor procurori si e vorba de persoane, de activitatea unei intregi institutii. In acest caz, pentru a nu aparea peste noapte sute de asemenea denunturi, cred ca trebuie sa luam in considerare ceea ce prevede Constitutia, pentru a nu permite asemenea abuzuri", a spus Borbely.

El a sustinut, in timpul dezbaterilor din Camera privind cererea de incepere a urmaririi sale penale, ca o cerinta importanta pentru redeschiderea unui dosar este aparitia unui element nou, "indicii temeinice", in acel dosar si a apreciat ca acest lucru nu s-a intamplat in cazul lui.

Borbely a aratat ca dosarul sau, pentru care se decisese NUP in 2014, a fost redeschis pe baza unui "autodenunt".

"In cazul meu, cererea de incepere a urmaririi penale este bazata pe un simplu denunt, fara verificarea informatiilor minimale, fara audierea celor implicati. E evident abuzul care s-a facut", a adaugat deputatul UDMR.

Procurorii DNA Oradea au decis, in 5 ianuarie 2015, revocarea solutiei de neincepere a urmaririi penale, iar judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat solutia, astfel ca dosarul lui Laszlo Borbely in care este suspectat de trafic de influenta a fost redeschis.

Anchetatorii au suspiciuni ca, in 2011, Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului si Padurilor, ar fi primit de la Ioan Ciocan, administrator al unei firme, foloase necuvenite in valoare de 80.952 de lei, constand in renovarea si utilarea unui apartament, pentru a-si exercita influenta asupra unor functionari din Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), in vederea determinarii acestora sa favorizeze firma la licitatii organizate prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

Borbely mai este suspectat si ca, in 2011, ar fi primit de la administratorul unei alte firme, Anton Petru Molnar, foloase necuvenite in valoare de 112.199 de lei, constand in reamenajarea si extinderea unui imobil apartinand acestuia, pentru a interveni la functionari din ANAR sa favorizeze firma la licitatii organizate prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

De asemenea, tot in 2011, Laszlo Borbely ar fi primit de la administratorul a doua societati comerciale suma de 50.000 de euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta sa obtina lucrari in domeniul gospodaririi apelor si sa incaseze contravaloarea lucrarilor executate.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ambasada Olandei Borbely imunitate DNA, #Ambasada Olandei vot deputati Borbely , #DNA