Deputatii decid marti soarta penala a lui Laszlo Borbely

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 09:27
1824 citiri
Deputatii decid marti soarta penala a lui Laszlo Borbely
Foto: Arhiva

Deputatii voteaza, marti, asupra cererii de incepere a urmaririi penale a fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat, recent, ca parlamentarii maghiari vor vota "conform convingerilor interne" in ceea ce priveste cercetarea colegului lor.

"Trebuie sa va spun un lucru care o sa va mire. Orice vot secret pentru noi este un vot secret si fiecare deputat va vota conform convingerilor interne", a declarat el.

Deputatii din Comisia Juridica au dat, in urma cu doua saptamani, un aviz favorabil pentru inceperea procedurilor de urmarire penala impotriva lui Laszlo Borbely.

Laszlo Borbely, aviz de urmarire penala in Comisia Juridica - plenul va decide

Dintre cele zece voturi exprimate, sapte au fost "pentru" si trei "impotriva". Fostul ministru al Mediului este cercetat pentru trafic de influenta.

DNA a sesizat procurorul general sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului de urmarire penale fata de Laszlo Borbely, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata.

Pe 5 aprilie, Laszlo Borbely a demisionat din functia de ministru al Mediului, iar interimatul a fost asigurat de premierul Ungureanu. "Nu mi-a cerut nimeni sa-mi dau demisia", a afirmat Laszlo Borbely, in prima sa aparitie televizata dupa demisia din functia de ministru al Mediului.

Laszlo Borbely, despre demisie, dosarul de la DNA si Rosia Montana

"Sunt un om de onoare si cred ca atunci cand demnitatea unui om este atacata, trebuie sa actioneze in consecinta", a justificat atunci Borbely.

Referatul DNA, in cazul Borbely - interceptari si acuzatii pe 32 de pagini

Referatul DNA Oradea intocmit in cazul lui Laszlo Borbely are 32 de pagini si explica cele trei acuzatii aduse fostului ministru al Mediului din partea UDMR, doua de trafic de influenta si una de fals in declaratii.

"(...) au rezultat indicii temeinice potrivit carora, in cursul anului 2011, invinuitul Ciocan Ioan, asociat unic si administrator al S.C. Lescaci Com SRL Negresti Oas, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo - ministrul mediului si al padurilor, prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs - consilier personal al ministrului, reamenajand pe cheltuiala societatii sale un apartament situat in Bucuresti, Calea Victoriei nr. 136-140, sc.B, et 3, ap.35, despre care existau indicii, la data sesizarii, ca apartine ministrului", este prima acuzatie din referatul DNA la adresa lui Borbely.

"Totodata, au existat indicii potrivit carora in cursul anului 2011, invinuitul Molnar Anton - administrator la SC Aramis SRL Acatari, judetul Mures, a cumparat influenta ministrului, efectuand pe cheltuiala societatii sale, lucrari de amenajare si de extindere, la un imobil apartinand sus-numitului, imobil situat in orasul Targu Mures, in scopul determinarii acestuia sa-si exercite influenta asupra unor functionari din cadrul Administratiei Nationale Apele Romane, astfel ca SC Azimut Com SRL Acatari, societate administrata de fiul sau, Molnar Aron Gabor, sa fie impusa ca subanteprenor in cadrul unor constracte incheiate de Administratia Nationala Apele Romane cu diverse societati de profil", este al doilea cap de acuzare pentru fostul ministru UDMR.

In ceea ce priveste falsul din declaratia de avere a lui Borbely, procurorul face referire la faptul ca Vincze Maria a cumparat cu 80.000 de euro un imobil in Bucuresti.

D.R.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#vot imunitate Borbely, #Laszlo Borbely coruptie, #deputati vot imunitate Borbely , #DNA