Borbely: In Franta si Ungaria au fost mai multi morti din cauza inundatiilor

Marti, 29 Iunie 2010, ora 20:38
860 citiri
Borbely: In Franta si Ungaria au fost mai multi morti din cauza inundatiilor

In ciuda faptului ca inundatiile fac ravagii in tara, iar numarul gospodariilor distruse de ape este in crestere, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, "linisteste" populatia, spunand ca in alte tari europene apele au produs pagube si mai mari.

"Vreau sa ii felicit pe colegii mei pentru ca in aceste saptamani, cand ati vazut ce s-a intamplat in Polonia, in Ungaria si celelate tari, noi am reusit, in afara de Siret, unde va fi dificila situatia in urmatoarele zile, sa tinem raurile in matca. Stiti ca precipitatiile au depasit orice limita acceptabila. Unde au fost nenorociri, in aceste doua zile, au fost precipitatii de peste 125-130 litri pe metru patrat, unde nu ai ce face.

Nu s-a putut in toate cazurile sa se evacueze. Eu zic ca ne-am facut datoria. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim foarte atenti in urmatoarele ore. Sper sa putem lua in continuare toate masurile omeneste posibile. Oricum, in Franta au fost peste 50 de morti, in Ungaria peste 20 de morti", a declarat ministrul, intr-o interventia la Antena 3.

Potrivit ministrului UDMR, zonele in care nu s-a putut interveni au fost cele izolate, in care precipitatiile au cazut peste noapte.

"ANM transmite din timp toate codurile care trebuie sa fie stiute cu o zi inainte. Transmitem in timp oportun ca sa se poata evacua in zonele periclitate. Au fost zone izolate, unde nu au putut sa instiinteze oamenii. Eu nu zic ca nu se putea face mai mult, dar in ce ne priveste am monitorizat in fiecare clipa cele intamplate", a adaugat el.

Laszlo Borbely a avertizat ca pe Siret se asteapta un nou val de ape si a asigurat ca se vor inalta cateva diguri in zonele care au fost afectate de inundatii si in 2008.

"Pe Siret vine un val mare de apa din Ucraina. Tinem legatura cu colegii din Ucraina. Din ce mi-au zis colegii mei, deocamdata tinem sub control situatia. La Focsani si Bacau vor fi inaltate digurile si vom preveni posbilele calamitati. Cote de pericol sunt in mai multe localitati, inclusiv in judetul Galati si langa Bacau", a adaugat ministrul care a tinut sa precizeze ca in unele locuri nici in jumatate de an nu cad asemenea precipitatii cat au cazut in ultimele zile.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#inundatii Romania, #morti inundatii Moldova , #ministrul Mediului