Ziare.com

Bani de la stat daca iti alimentezi casa de la o turbina eoliana

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 00:25

   

Bani de la stat daca iti alimentezi casa de la o turbina eoliana
Instalarea turbinelor eoliene rezidentiale individuale pentru persoane fizice ar putea fi subventionata de stat, prin programul Casa Verde, dar acest lucru trebuie analizat, a declarat, marti, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, dupa conferinta Economia verde - Noua provocare a lumii contemporane.

Raspunzand la o intrebare, ministrul Borbely a precizat ca a dat dispozitii la Fondul pentru mediu sa analizeze Ghidul actual al solicitantului, urmand sa se faca o analiza si o evaluare, iar in functie de posibilitatile de accesare a acestui tip de energie regenerabila exista deschidere pentru modificarea Ghidului in acest sens.

"Daca vorbim despre energie regenerabila, vorbim despre toate tipurile de energie. Intr-adevar, in momentul de fata, daca vorbim despre Casa Verde pentru persoane fizice, mi s-a mai pus aceasta intrebare si am dat sarcina la cei de la Fondul pentru mediu sa analizeze in ghidul actual, unde apar numai cateva forme care tin de panouri solare, de peleti, de pompe de apa, deci 6.000 de lei, respectiv 8.000 de lei la pompe, pentru ca acolo este mai scump.

Ar trebui sa facem o evaluare, pentru ca stiu ca sunt asemenea turbine eoliene de mica dimensiune care deservesc cateva case sau chiar o locuinta. Trebuie sa analizam. Colegii mei trebuie sa vina saptamana viitoare cu o evaluare si in functie de posibilitatile de accesa acest tip de energie regenerabila suntem deschisi si vom modifica Ghidul in acest sens, dar in momentul de fata nu (exista subventie pentru instalarea turbinelor eoliene rezidentiale individuale pentru cetateni - n.r)", a explicat ministrul Borbely.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

El a subliniat, insa, ca panourile fotovoltaice sunt cuprinse in program.

Potrivit acestuia, se acorda sprijin companiilor care investesc in energie regenerabila, pana in prezent inregistrandu-se peste 100 de astfel de firme care au primit subventii.

Ministrul Mediului: Romania produce in prezent circa 7% energie verde

Seful de la Mediu a mai spus marti ca Romania produce in prezent circa 7% energie verde si va trebui sa ajunga la 24% pana in 2020. La nivelul Uniunii Europene, potrivit lui Borbely, Romania ocupa locul 21 sau 22 la producerea energiei verzi, situandu-se in randul fostelor tari socialiste.

"Noi avem acum circa 7% energie verde si va trebui sa ajungem pana la 24% pana in 2020. Suntem cam in a doua jumatate a tarilor, suntem pe langa tarile foste socialiste, pentru ca aici ne-am aliat abia in 2007. Dar nu suntem ultimii. Cred ca suntem pe locul 21 sau 22", a subliniat Borbely.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3658 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mi-ar place o kestie d'asta cu elice, da' n-am bani, orice...

...s-ar zice! Iar de promisiunile statului, sunt satul!

 

 

Acestea sunt bune in zona de munte unde nu pot fi montati...

... stalpi de curent. Lege buna pentru cabane turistice,stane, case de vacanta, case izolate in orice locatie,(delta, stepa,etc).

 

 

daca sint bune....

De ce sint subventionate ?
O eoliana nu face niciodata energie cit s-a consumat la facut si montat.
daca sint bune, sa le cumpere la pretzul lor!

 

 

Bravo!

Te pricepi la energetica si economie la fel de bine ca ola medicina. Asa enciclopedist, mai rar.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor