Lakatos, despre Borbely: Activistii DNA au prins ideea de la Basescu - Interviu

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 23:57
5127 citiri
Lakatos, despre Borbely: Activistii DNA au prins ideea de la Basescu - Interviu
Foto:Evenimentul Zilei

Deputatul UDMR Petru Lakatos s-a aratat de parere, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca implicarea ministrului Mediului, Laszlo Borbely, intr-o ancheta a DNA in care e banuit de trafic de influenta, vine ca urmare a faptului ca presedintele Traian Basescu s-a aratat nemultumit de pozitiile intransigente ale UDMR fata de reimpartirea administrativa.

El a sugerat ca acest lucru s-a intamplat fie din initiativa celor de la DNA, fie ca urmare a unor "indicatii pretioase" pe care acestia le-au primit si a spus ca Romania se indreapta spre transformarea intr-o "democratura", adica o dictatura cu aspect democratic.

Lakatos mai crede ca nu e deloc exclus ca Basescu sa vrea sa forteze UDMR sa iasa de la guvernare dar ca formatiunea maghiara ar trebui sa iasa ea prima, in conditiile in care va fi fortata sa adopte masuri precum reorganizarea administrativa sau votul prin corespondenta.

Spuneati, intr-o conferinta de presa, ca ancheta in care e implicat domnul Laszlo Borbely e o consecinta a pozitiilor intransigente ale UDMR pe regionalizare. Credeti ca cineva ameninta UDMR prin ancheta asta?

In momentul in care a fost acea emisiune in care a participat presedintele, la 10 TV, in care domnul presedinte spunea asa: "Santajul ca vom crea instabilitate politica si implicit aruncam Romania in aer daca faceti o reorganizare administrativa care sa-i ajute pe romani poate avea limite. In mod categoric, limita se numeste afectarea intereselor majoritatii. Acest lucru trebuie gandit. Eu am luat, daca vreti, lovitura deciziilor UDMR in piept, dar am timp sa reflectez toata vara care e solutia pentru ca, repet, nu e corect ca de la interesele unei minoritati si sub santajul crearii instabilitatii politice sa sufere majoritatea".

In conditiile in care domnul presedinte nu tine cont ca acel punct de vedere al UDMR intruneste sustinerea majoritatii romanilor din Romania, pentru ca toate sondajele de opinii si discutiile din teritoriu converg in aceasta directie, in conditiile in care tot domnia sa forteaza votul prin corespondenta, chiar daca exponentul e ministrul de Externe, atunci sunt indreptatit sa cred ca DNA, cand a citit sau auzit acel discurs, s-a intalnit cu notiunea "santaj", care e incriminat de Codul Penal, si a inceput sa vada cum santajaza UDMR-ul majoritatea.

Cei de varsta mea, sunt la aproape 60 de ani, isi aduc aminte cum a fost si in perioada impuscatului, cand foarte multi activisti zelosi ghiceau si ceea ce nu s-ar fi gandit Ceausescu sau au trecut la executarea acelor indicatii pretioase cu un zel neobisnuit de mare. Eu am criticat in conferinta de presa stilul. Nu am discutat concret despre cazul Borbely, pentru ca, in momentul in care nu ai elemente, nu discuti. In schimb, telejustitia, faptul ca sunt o serie de lucruri pe care, daca le pui cap in cap, ajungi la concluzia mea...Va dau doua exemple.

Acum doi ani si ceva, cand a fost cazul Ridzi, Parlamentul a cerut de la DNA sa spuna daca are loc o ancheta impotriva doamnei ministru pentru ca, in conformitate cu regulamentul Camerei, nu poti sa desfasori o ancheta daca nu este una justitiara, a organelor penale, in curs. Doua luni si ceva nu am primit niciun raspuns. Acum, TVR a pus o intrebare in stilul celor de la Radio Erevan, si au primit un raspuns pe masura. Intrebarea a fost, dupa cum mi-au spus cei de la TVR si care mi-au si trimis raspunsul - daca impotriva ministrului Borbely are loc o cercetare a DNA. DNA a raspuns "are loc o cercetare a consilierului personal al ministrului Borbely Laszlo, care ar fi facut, ar fi dres cu apartament in stanga si in dreapta. Intrebarea se referea la Borbely. Primul ministru spunea aseara si astazi ca nu a primit nicio sesizare in acest sens. Pai daca le pui cap la cap, nu ajungi la concluzia mea cu "democratura"? Adica o mica dictatura ambalata frumos in democratie.

Spuneti ca asa e Romania acum?

Nu, lucrurile se indreapta in directia aceasta, in care sistemele precum justitia, de urmarire penala, in unele procedeaza intr-un fel, in altele in alt fel. Se improasca cu noroi si, dupa aceea, nimeni nu-si asuma raspunderea. Spuneti-mi, va rog, pe fostul ministru Nagy Zsolt l-a absolvit cineva de pedeapsa? Adica nu de pedeapsa, de invinuire, pentru ca dosarul nu a ajuns in instanta. Am spus tot astazi, la noi e situatia absurda cand toti spun - invinuitului sa i se dea posibilitatea sa demonstreze ca nu e vinovat. Nu, dom'le. Parchetul, DNA-ul sa demonstreze ca acuzatiile lor sunt fondate.

Credeti ca exista posibilitatea ca Basescu sa vaneze UDMR, sa-i dea un semnal, ori doar "activistii zelosi" sa interpreteze singuri asa?

Activistii zelosi de la DNA au interpretat tinand seama de antecedente. Daca va aduc aminte cum a fost suspendat si dupa aia schimbat ministrul Athanasiu. Tot asa.

Tot prinzand ideea de la domnul Basescu?

Nu asa s-a intamplat? Cineva a sesizat DNA-ul, s-a conformat, pe domnul presedinte l-a suspendat, dupa aceea s-a dovedit ca nimic nu a fost adevarat, dar nu a mai fost repus. Antecedente exista. Nu fac decat sa spun ca atatea coincidente nu pot exista. Inseamna ca e o consecinta a stilului si faptelor de pana acum. Nu a vrut Tariceanu sa intre in alegeri anticipate? A urmat ce a urmat. Nu vrea nici in ruptul capului UDMR desfiintarea judetelor si votul prin corespondenta, are loc ce are loc zilele astea.

Ce trebuie sa faca UDMR, in conditiile astea?

Sa reziste la presiune, chiar cu riscul de a parasi guvernarea, pentru ca e vorba de valori democratice, nu de Laszlo Borbely, nu de asta vorbim. In momentul in care am spus ca Romania a semnat tratate internationale cu privire la consultari populare, respectiv referendumuri...daca tinem la lucruri democratice, nu facem trocuri. Domnul presedinte s-a exprimat mai frumos, spunea ca PDL ii face un hatar. UDMR, daca e organizatie democratica, nu poate face hatar in sensul renuntarii la principiile democratice.

Ce ar determina-o, in cele din urma, sa paraseasca guvernarea?

La noi e greseala, imediat sarim la anchete, nu, acestea sunt mijloace de influentare a opiniei publice. Daca totusi, iese UDMR de la guvernare pentru ca nu se respecta anumite lucruri in coalitie, sa se spuna ca e din cauza faptului ca isi apara coruptii, ca este o formatiune corupta, cum s-a mai spus si despre alte formatiuni, tot in situatii similare. UDMR, in momentul in care fortat, pentru ca am spus ca nu suntem de acord cu reimpartirea, nu e momentul, nu e pregatit, ca nu e bine, nu e referendum - nu suntem de acord cu votul prin corespondenta, nu e momentul, costa bani, da posibilitatea la fraudarea alegerilor, nu cunoastem legea electorala, dar, daca se forteaza adoptarea acestora, nu ai incotro decat sa te ridici de la masa, nu exista alta cale.

Nu poate sa spuna UDMR ca suntem de acord, sa isi asume raspunderea Guvernul si in Parlament sa votam impotriva. S-a mai facut, a facut si PDL, daca tineti minte, in momentul in care Tariceanu i-a cerut ministrului Blaga sa contrasemneze aceasta si Blaga a spus nu. Cand spui nu, trebuie sa te ridici de la masa. In Coalitie, asta e una din regulile de baza. Daca partenerul de guvernare mai mare nu intelege ca tu nu poti adopta aceasta pozitie si nu poti fi de acord si forteaza, inseamna ca vrea ca UDMR sa paraseasca guvernarea.

Cand presedintele spune ca UDMR santajeaza, iertata sa-mi fie comparatia - daca condamnatul la moarte nu e de acord cu calaul si nu-si pune capul pe butuc, nu inseamna ca santajeaza calaul, inseamna ca nu e de acord.

Povestea cu domnul Borbely a stricat relatiile in Coalitie?

Nu. Initiativele sunt ale presedintelui, nu ale UDMR. Presedintele a venit, cei din PDL au spus ca isi asuma, ce ar fi putut sa spuna si ai, noi am spus ca nu ne asumam. In mod normal, ar fi trebuit sa mergem mai departe si sa ne ocupam de criza economica si de altele. A venit presedintele cu acel discurs, a zis ca se va gandi la masuri, pentru ca vara e lunga si are timp sa se gandeasca. Nu stiu la ce masuri s-a gandit, eu vad ce se intampla. Si eu ma gandesc ca poate acestea sunt consecintele gandirii prezidentiale.

De ce ar vrea sa faca presedintele UDMR sa paraseasca guvernarea?

De ce a vrut alegeri anticipate cand lucrurile mergeau bine cu Tariceanu?

E nemultumita UDMR de presiunile domnului Basescu, exista nemultumire in partid?

Cum sa nu existe? In momentul in care esti facut santajist, cum sa nu ai nemultumiri? In momentul in care presedintele spune sa fie un troc "intre si intre", la legea cu Statututul minoritatilor. In momentul in care, acest lucru, la intrarea in coalitie, a fost discutata...Sunt o serie de lucruri care au fost discutate intr-un fel, iar acum, ori nu se realizeaza, ori se incearca modificarea lor, iar daca UDMR nu e de acord, imediat e interpretat santajist si asa mai departe.

Ce parere aveti despre faptul ca domnul Borbely nu a dat, pana in acest moment, nicio explicatie?

Dupa cum stiu, a fost la o conferinta in Polonia, trebuia sa se intoarca aseara, se intoarce dupa masa si probabil va sta la dispozitia presei. O sa vina si o sa-si spuna punctul de vedere.

Modul in care evolueaza lucrurile m-au facut sa arat si sa expun punctul de vedere la conferinta de presa. Chiar daca nue ra vorba de Borbely, era vorba de altcineva, declaratia domnului presedinte exista, anumite semnale s-au dat, nu poate nimeni sa ma contrazica ca nu, iar in ceea ce priveste fortarea lucrurilor, puteti sa constatati si dumneavoastra.

UDMR va ramane ferm alaturi de domnul Borbely, chiar daca DNA va cere anchetarea, extinderea anchetei si asa mai departe?

Dorim sa aflam punctul de vedere al domnului Borbely. E absolut necesar, dar in cazul concret n-as intra. UDMR a mai facut acum cinci ani jumatate gestul de a nu iesi in sprijinul ministrului Nagy, acuzat de tradare si, ati vazut, nu s-a intamplat nimic in cinci ani si jumatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Lakatos DNA Borbely Basescu, #Lakatos activisti DNA Borbely, #Lakatos Borbely ancheta, #Borbely DNA , #ministrul Mediului