Romania poate vinde certificate de emisii CO2 in valoare de 2 miliarde de euro

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 22:03
3077 citiri
Romania poate vinde certificate de emisii CO2 in valoare de 2 miliarde de euro
Foto: Arhiva

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat ca Romania negociaza cu doua companii japoneze, dar si cu guvernul spaniol, pentru vanzarea unor certificate de emisii de dioxid de carbon.

"Romania are 300 milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon, pe care am putea sa le vindem, dar, din cauza unor certuri paguboase timp de doi ani de zile, nu se face acest lucru. Aceste certificate, care sunt 300 de milioane, inseamna 2 miliarde de euro, si banii ar veni in Romania pentru diverse scheme verzi. Au inceput negocierile cu doua firme japoneze pentru vanzarea de certificate, dar si cu guvernul spaniol. Avem acum cadrul legal sa finalizam, sa vindem macar o parte dintre aceste certificate", a afirmat ministrul.

Laszlo Borbely a mai spus ca trebuie sa fie aprobate si normele de aplicare a actului normativ care reglementeaza vanzarea certificatelor. Ministrul precizeaza ca acest act normativ a fost aprobat cu foarte mare dificultate, din cauza unor neintelegeri intre Ministerul Mediului si Ministerul Economieireferitor lamodul in care va fi facuta vanzarea certificatelor.

Altfel, ministrul Mediului si Padurilor a vorbit si de "cateva programe spectaculoase" de la nivelul ministerului.

"Spatiile verzi reprezintauna dintre cele mai bune investitii. Trebuie sa avem 26metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitorpana in 2013. Dar, daca in loc sa facem parcuri, construi mai mult, atunci avem o problema. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa construim pe imobiliare. Noi amfinalizat 200 de parcuri, alte 300 sunt in derulare si pentru alte 200 s-a finalizat procesul de evaluare. Inseamna circa 700 de parcuri la nivelul intregii tari, care se construiesc incepand din 2009 si pana la sfarsitul lui 2011. Care inseamna un aer mai respirabil, inseamna totusi o gandire verde", a precizat Borbely.

Ministrul Laszlo Borbely a amintit si de faptul ca Romania este foarte bogata in resurse energetice.

"Romania este foarte bogata in ape termale care pot fi folosite pentru incalzire si care stau acolo inchise, avem zone cu vant puternic, avem zone care in sud pot fi folosite pentru energie solara, pentru fotovoltaic, avem hidro, care este energie ieftina, care este un 'Renaissance' al microhidrocentralelor. Eu cred ca nu am folosit capacitatea Romaniei de a futiliza aceste posibilitatie. Oriunde ai fii, daca te organizezi bine, poti sa reusesti", spune ministrul.

2 miliarde de euro pentru reducere emisiilor

In prezent, exista trei tipuri clasice de certificate: certificatele verzi (care deja se tranzactioneaza in Romania, prin OPCOM ), certificatele de emisii de dioxid de carbon (care se tranzactioneaza ca schimburi de marfa)si certificatele de eficienta energetica, pentru care nu exista un cadru legislativ de tranzactionare.

Romania ar putea incasa pana la 2 miliarde euro din comercializarea drepturilor de emisii de gaze cu efect de sera, in conditiile in care dispune de cel putin 60 milioane tone dioxid de carbon, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern de pe site-ul Ministerului Economiei.

"Romania are un disponibil minim pentru comercializarea AAU-urilor (Assigned Amount Units - Unitati ale Cantitatii Atribuite) de 60 milioane tone CO2 echivalent, anual, in perioada 2008-2012. Avand-se in vedere faptul ca, in prezent, piata de AAU-uri indica preturi intre 4-8 euro pentru o tona CO2 echivalent, venitul total la bugetul de stat obtinut reprezinta circa 1-2 miliarde euro", se arata in proiectul postat in luna aprilie pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Potrivit documentului citat, sumele obtinute din comercializarea surplusului de AAU-uri constituie sursa de finantare pentru proiectele care genereaza reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, cu precadere in sectorul energetic, pentru pregatirea in vederea aplicarii pachetului legislativ schimbari climatice - energii regenerabile.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Romania certificate emisii, #Borbely certificate emisii , #ministrul Mediului