Romania risca sanctiuni financiare de la UE in problema deseurilor

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 23:44
1169 citiri
Romania risca sanctiuni financiare de la UE in problema deseurilor
Foto: ecomagazin.ro

Romania risca sa ajunga la Curtea de Justitie a UE si sa primeasca sanctiuni financiare daca, in termen de doua luni, nu va transpune in legislatia nationala directiva privind deseurile, Comisia Europeana trimitand joi un aviz motivat in acest sens.

"Comisia Europeana ia masuri impotriva Belgiei si Romaniei, care nu au respectat termenul-limita, si anume 2010, stabilit pentru transpunerea in legislatia nationala a Directivei-cadru a UE privind deseurile. La recomandarea comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, Comisia trimite acestor statelor membre un aviz motivat, solicitandu-le sa se conformeze in termen de doua luni.

In caz contrar, Comisia poate sa defere cazurile Curtii de Justitie a UE si sa solicite sanctiuni financiare imediate", se arata intr-un comunicat transmis joi de CE.

Directiva-cadru a UE privind deseurile instituie cadrul juridic pentru tratarea deseurilor si introduce principii de gestionare a acestora, cum ar fi principiul 'poluatorul plateste', stabilind o ierarhie obligatorie in materie de gestionare a deseurilor. Astfel, statele membre trebuie sa acorde prioritate prevenirii, apoi reutilizarii, reciclarii si altor operatiuni de valorificare, eliminarea reprezentand optiunea cea mai putin dezirabila.

Statele membre aveau termen pana in luna decembrie pentru a stabili legislatia care sa transpuna directiva amintita. Autoritatile romane ar fi trebuit sa dea curs recomandarilor CE pana in luna aprilie, dupa prima etapa a procedurii de infringement - scrisoarea de notificare. Acest lucru nu s-a intamplat, iar Comisia a trecut la urmatoarea faza a procedurii de infringement.

"Intrucat Belgia si Romania nu au notificat la timp Comisiei toate masurile de implementare, aceasta le-a trimis o scrisoare de punere in intarziere. Romania a informat Comisia ca urmeaza sa se conformeze pana in aprilie 2011. Unele regiuni din Belgia au preconizat ca se vor conforma abia in noiembrie 2011 (Flandra si Valonia) si in ianuarie 2012 (Bruxelles-Capitala). Deoarece legislatia necesara nu a fost inca adoptata in niciunul dintre cele doua state membre, Comisia a decis sa trimita un aviz motivat", se precizeaza in comunicat.

Conform unei noi politici, daca statele membre nu transpun legislatia UE in cea nationala in termenul prevazut, Comisia poate solicita Curtii impunerea de sanctiuni financiare inca de la prima sesizare a acesteia, fara a fi nevoie sa solicite o a doua hotarare.

Cantitatea de deseuri produse in UE creste constant, in fiecare an fiind generate trei miliarde de tone.

Directiva-cadru privind deseurile vizeaza disocierea cresterii economice de generarea deseurilor si stabileste un cadru juridic pentru tratarea deseurilor pe teritoriul UE. Scopul urmarit este protectia mediului si a sanatatii umane prin prevenirea efectelor negative ale producerii si gestionarii deseurilor.

In ianuarie 2011, Comisia a deschis proceduri in constatarea neindeplinirii obligatiilor impotriva a 23 de state membre, din cauza nerespectarii directivei-cadru privind deseurile. Dintre cele 23 de cazuri initiale, raman deschise 16, din care 13 (inclusiv Belgia si Romania) se afla in prezent in stadiul de aviz motivat.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, si-a exprimat miercuri speranta ca, in termen de o luna, legea privind managamentul deseurilor, aflata la Camera Deputatilor, va fi adoptata si atentionarea CE va fi ridicata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#reciclare deseuri, #lege management deseuri, #Curtea Justitie UE, #sanctiuni financiare , #ministrul Mediului