Scandal intre ministri din cauza plantelor modificate genetic

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 07:43
1965 citiri
Scandal intre ministri din cauza plantelor modificate genetic
Foto: Arhiva

Ministerul Mediului, Laszlo Borbely, a semnat o nota prin care interzice culturile modificate genetic, insa Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, nu este de acord cu aceasta initiativa.

Daca initiativa va fi adoptata, Romania ar putea sa faca parte dintre tarile care promoveaza agricultura ecologica, insa in acelasi timp Tabara spune ca asta ar face din tara noastra codasa Europei la acest capitol, arata Evenimentul Zilei.

"Autorizarea de catre Uniunea Europeana a porumbului modificat genetic (MON 810) s-a efectuat in 1998 fara a evalua riscurile pentru regiunile biogeografice specifice Romaniei. In momentul in care s-a derulat procedura de notificare, Romania nu era stat-membru al UE si, prin urmare, nu a avut posibilitatea de a solicita informatii, de a prezenta observatii sau de a ridica obiectii in procesul de monitorizare a MON 810. (...)

In prezent, exista in formatii stiintifice contradictorii si nu exista informatii stiintifice in Romania care sa arate ce impact au aceste culturi", se arata in documentul transmis de Borbely catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).

In acelasi timp, Tabara a declarat ca nu poate sa inteleaga de ce colegul sau a semnat asa ceva.

"Nu inteleg cum a putut sa semneze asa ceva domnul ministru al Mediului. Eu nu sunt de acord cu interzicerea acestor culturi. S-au facut studii la nivelul UE. Chiar zilele trecute am discutat cu specialisti de la Universitatea de Stiinte Agricole si pregatim un material amplu, pe care-l vom prezenta guvernului. Nu poti face studii cinci ani. In aceasta perioada se duce de rapa agricultura", i-a dat replica Valeriu Tabara colegului sau de cabinet.

De partea lui Borbely este si societatea civila, care saluta initiativa ministrului Mediului.

"Salutam initiativa domnului ministru Borbely de a face primii pasi catre interzicerea pe teritoriul Romaniei a organismelor modificate genetic. Daca Domnia Sa va duce la capat aceasta initiativa, il vom considera salvatorul agriculturii romanesti, al mediului si al sanatatii oamenilor, deoarece riscurile pe care le implica cultivarea si consumarea plantelor modificate genetic - si vorbim in principal despre porumb si soia - sunt inacceptabile. De altfel, Bulgaria a introdus deja un astfel de moratoriu", a declarat Gabriel Paun, reprezentant al organizatiei "Agent Green".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Borbely culturi modificare genetic, #Romania culturi modificate genetic , #ministrul Mediului