Supra-control in Retezat - 30% din parcul national s-a pierdut

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 00:48
2880 citiri
Supra-control in Retezat - 30% din parcul national s-a pierdut

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat, joi, ca trimite un supra-control in Parcul National Retezat, subiect al unui scandal privind taierile ilegale de arbori sanatosi.

In acelasi timp, directorul WWF Romania, Magor Csibi, a explicat cum Romania a pierdut, in ultimii 18 ani, peste 65.000 de hectare de zone protejate, inclusiv 30% din Parcul National Retezat.

Scandalul care l-a alertat pe Borbely s-a declansat in vara, cand Directia Silvica Hunedoara a fost acuzata ca permite efectuarea de taieri in Valea Rau Ses, aflata in zona-tampon a Parcului National Retezat (PNR), informeaza Evenimentul Zilei.

Taierile ilegale s-ar fi efectuat sub pretextul unei invazii de ipide care ar provoca uscarea padurii. S-a constatat ca rutele de scoatere a arborilor taiati nu erau respectate, iar buldozerele facusera prea multe drumuri pentru scoaterea molizilor.

Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic Timisoara a aplicat sanctiuni pentru nerespectarea legislatiei in domeniu, iar Academia Romana a avertizat ca taierile trebuie analizate mai bine.

Consiliul Stiintific al PNR a decis sa ceara Ministerului Mediului extinderea zonei integrale de protectie a parcului la limitele actualei zone-tampon, astfel incat exploatarile forestiere de pe intregul teritoriu al Parcului National sa nu mai fie posibile.

"Saptamana viitoare o noua echipa de control va verifica in amanunt situatia din Parcul National Retezat, dupa care se vor lua toate masurile care se vor impune", a declarat joi Laszlo Borbely.

Magor Csibi, directorul WWF Romania, a explicat, la Antena3, ca Romania a pierdut in ultimii 18 ani peste 65.000 de hectare de zone protejate, inclusiv 30% din Parcul Retezat.

"Avem 6,4 milioane de hectare de paduri, cifra incasata la bugetul de stat anul trecut a fost de 250 de milioane de euro. Daca facem un calcul pe hectar, asta inseamna ca fiecare hectar de padure a generat 38 de euro. Calculand rata de profit in cel mai optimist scenariu, aflam ca un hectar de padure a generat 5 euro venit. Ne vindem pe bani marunti", a apreciat Magor Csibi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Parc national Retezat, #Borbely control Retezat, #taiere copaci Retezat , #ministrul Mediului