UDMR a cerut FMI majorarea pensiilor si salariilor pana cel tarziu in mai

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 14:35
1530 citiri
UDMR a cerut FMI majorarea pensiilor si salariilor pana cel tarziu in mai
Foto: TVR Info

UDMR a cerut reprezentantilor Fondului Monetar International ca, in urma unei analize a bugetului dupa primul trimestru din acest an, sa existe posibilitatea majorarii pensiilor si salariilor.

"Am cerut partenerilor ca, in urma unei analize, la sfarsitul primului trimestru, in urma bugetului pe care il vom analiza, sa avem posibilitatea - si sunt convins ca vom avea - pentru indexarea salariilor si pensiilor in luna aprilie, cel tarziu mai", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului, la sfarsitul intalnirii dintre reprezentantii UDMR si cei ai FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale de miercuri.

"Sunt parametri macroeconomici la care ne-am angajat. Dupa primul trimestru, vom face o analiza si va fi decizia Guvernului Romaniei. Acum nu putem face aceasta analiza", a subliniat Borbely.

In cadrul intalnirii s-a discutat si despre liberalizarea preturilor la energie, UDMR cerand amanarea termenelor initiale, mai ales pentru consumatorii casnici.

"Am spus ca sustinem si punctul de vedere al presedintelui si al coalitiei: sa analizam posiblitatea - si zicem ca e posibil - sa se amane acele date initiale. S-au schimbat parametri economici in UE, suntem intr-o situatie dificila. Mai ales de catre cetateni - noi am vorbit de partea aceasta - va fi foarte dificil sa suporte unele cheltuieli, daca nu avem o amanare", a spus Borbely.

Ministrul a precizat ca, din raspunsurile date de oficialii institutiilor internationale, exista flexibilitate in ceea ce priveste liberalizarea preturilor la energie catre cetateni. "La nivelul companiilor, va fi o discutie dificila. Sunt si reglementari europene. Vor fi finalizate discutiile in zilele urmatoare", a adaugat el.

In privinta reformei sanatatii, ministrul a precizat ca nu este de acord cu introducerea unor anumite modificari, in plin an electoral, insa ar trebui introduse unele elemente importante, cum ar fi pachetul de baza, utilizarea mai eficienta a fondurilor publice si sistemul IT care sa nu mai permita unele fraude.

Nu in ultimul rand, UDMR a cerut FMI sa permita alocarea unui procentaj mai mare din buget pentru investitii, in prima parte a anului, asa cum s-a intamplat si in 2010 si 2011. "Sunt investitii in derulare, care se pot finaliza si care aduc bani la buget. Aici, va exista o flexibilitate, in cadrul bugetului, in cadrul deficitului pe care l-am aprobat in buget", a explicat Borbely.

Potrivit spuselor sale, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a apreciat politica Romaniei din ultimii doi ani.

"Au mentionat de cateva ori ca, daca nu luam aceste masuri foarte dureroase la vremea lor, Romania era in situatie mult mai proasta decat e acum. Chiar daca am avut manifestatii de strada, pietele financiara le-au resimtit in foarte mica masura, ceea ce inseamna ca avem o oarecare stabilitate. Avem si semne bune pe partea de vanzare de bonduri de stat. Trebuie sa pastram aceasta stabilitate in continuare, pentru ca va fi un an foarte greu pentru economiile din UE", a concluzionat ministrul.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#intalnire UDMR FMI, #Laszlo Borbely, #crestere salarii, #crestere pensii, #misiune FMI , #ministrul Mediului