USL il salveaza pe Borbely: Dosarul e retrimis la Comisia Juridica

Marti, 08 Mai 2012, ora 13:01
3146 citiri
USL il salveaza pe Borbely: Dosarul e retrimis la Comisia Juridica
Foto: Digi24

Plenul Camerei Deputatilor nu a votat, marti, avizul de incepere a urmaririi penale a fostului ministru Laszlo Borbely. Noua majoritate USL a decis prin vot ca dosarul sa fie retrimis la comisia juridica.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a explicat ca s-a ajuns la aceasta solutie dupa ce colegii sai din USL, care fusesera in greva parlamentara in perioada in care s-a dat avizul comisiei juridice in cazul sau, au cerut sa studieze cu atentie cazul, pentru a nu da votul in necunostinta de cauza.

Borbely le-a mai spus jurnalistilor prezenti la Palatul Parlamentului ca dosarul sau este voluminos, are peste 1.000 de pagini, iar colegii din USL au dorit sa se puna la punct cu continutul lui, datorita responsabilitatii ce le revine.

"Conform Constitutiei, Parlamentul aproba inceperea urmaririi penale, isi spune un punct de vedere in legatura cu acest dosar(...) Dosarul este trimis la comisie, urmand ca in saptamanile urmatoare colegii din comisia juridica sa citeasca dosarul, altfel nu pot decide in cunostinta de cauza. Sper cat de curand sa se ia o decizie si in comisie si in plen", a mai precizat fostul ministru al Mediului, subliniind inca o data ca este nevinovat si ca, in opinia sa, dosarul "nu are elementele consecutive" necesare pentru inceperea urmaririi penale pe numele sau.

Deputatul a mai spus ca el s-a abtinut la votul dat in plen pentru retrimiterea dosarului la comisia juridica, dar a refuzat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor legate de o posibila data la care se va da avizul, in conditiile in care de saptamana viitoare se intra in campanie electorala pentru alegerile locale, iar deputatii vor avea un program destul de lejer.

La inceputul lunii aprilie, DNA a sesizat procurorul general cerandu-i sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului de urmarire penala fata de Laszlo Borbely, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata.

Pe 4 aprilie, deputatii din comisia juridica au dat avizul cerut, cu 7 voturi pentru si 3 impotriva. La sedinta au lipsit parlamentarii USL, aflati in greva. In schimb, a fost prezent Laszlo Borbely, insotit de avocatul sau Gheorghe Mateut, si si-a reiterat nevinovatia.

Laszlo Borbely, aviz de urmarire penala in Comisia Juridica - plenul va decide

In urma avizului, pe 5 aprilie, Laszlo Borbely a demisionat din functia de ministru al Mediului, iar interimatul a fost asigurat de premierul Ungureanu pana la preluarea ministerului de catre Attila Korodi.

Laszlo Borbely, despre demisie, dosarul de la DNA si Rosia Montana

In schimb, prima sedinta de plen a Camerei Deputatilor, in care trebuia votat avizul de incepere a urmaririi penale, a fost suspendata din lipsa de cvorum, iar discutarea avizului a tot fost amanata in conditiile in care tot mai multi deputati ai Puterii au trecut la Opozitie, rasturnandu-se balanta in Camera Deputatilor.

Boldea poate fi perchezitionat si arestat, au votat deputatii

Rugat sa comenteze, co-presedintele USL, premierul Victor Ponta, a declarat ca a promis ca "nu Guvernul conduce Parlamentul si Parlamentul conduce Guvernul", asa ca nu comenteaza deciziile forului legislativ.

Deputatul a precizat insa ca, in absenta USL, la sedintele comisiei juridice au fost prezenti doar "presedintele ei si doi prieteni", dar incepand de acum inainte, vor fi prezenti toti membrii, urmand ca ei sa citeasca documentele in cazul Borbely, iar plenul sa ia decizia finala.

Amanarea avizului in cazul Laszlo Borbely ar putea fi interpretata negativ de oficialii europeni prezenti zilele acestea la Bucuresti in perspectiva raportului pe MCV din iunie, mai ales in conditiile in care, in cazul deputatului Mihail Boldea, deputatii au dat aviz de perchezitionare si arestare in doar 24 de ore de la solicitarea lui de catre procurori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#dosar Borbely retrimis comisie, #aviz urmarire penala Borbely, #Laszlo Borbely dna , #ministrul Mediului