Laszlo Borbely: uninominalul este o ruleta ruseasca

Joi, 06 Martie 2008, ora 17:38
1666 citiri
Laszlo Borbely: uninominalul este o ruleta ruseasca

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Laszlo Borbely, a declarat joi, la Alba Iulia, ca legea votului uninominal, in forma adoptata de Parlament, este "un fel de ruleta ruseasca", si ca formatiunea sa va fi dezavantajata de acest sistem, informeaza NewsIn.

"Din pacate, am facut toate calculele si aceasta legea nu e in spiritul a ceea ce ar trebui sa fie o alegere, ca sa reprezinte cat mai fidel intentia de vot a cetatenilor. Este un sistem foarte ciudat. E un fel de ruleta ruseasca", a declarat ministrul Dezvoltarii.

Acesta a reiterat ideea ca in cazul in care nu are 50 la suta plus 1 nu castiga fara o redistribuire. Din punctul lui de vedere aceasta redistribuire este foarte ciudata pentru ca nu se stie cine va fi cel care nimereste aceasta ruleta.

"Mi se pare total aiurea ca sa nu decida cetateanul. Deci cetateanul decide doar in cazul in care candidatul are 50 plus unu si vor fi foarte putine astfel de cazuri. In plus, nu s-a decis inca nici circumscriptiile electorale, va fi probabil o discutie", a declarat Borbely.

El a mai spus ca UDMR se va pregati pentru alegeri, dar ca, probabil, UDMR si comunitatea maghiara vor avea mai putini reprezentanti in Parlament decat pana acum.

Deputatii au adoptat, marti, cu 231 de voturi pentru, 11 impotriva si 18 abtineri proiectul de lege privind introducerea votului uninominal pentru alegerea deputatilor, senatorilor si a presedintilor de consilii judetene, Camera Deputatilor fiind for decizional.

PRM a votat impotriva, iar UDMR s-a abtinut. Dupa vot, PRM a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala legea uninominalului.

Deputatul PRM Lucian Bolcas a anuntat joi ca PRM a contestat la CCR Legea votului uninominal, sesizarea fiind semnata si de senatorii PC si de independentul Claudiu Tanasescu.

Lista senatorilor care sustin demersul PRM la Curtea Constitutionala impotriva Legii votului uninominal este semnata de intregul grup parlamentar al partidului, alaturi de 9 din 10 senatori PC si de independentul Dan Claudiu Tanaesescu, fost membru al formatiunii peremiste.

George Copos este singurul senator PC care nu a semnat sesizarea.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#ruleta, #ruseasca, #uninominal , #stiri Laszlo Borbely