Primul lucru pe care l-a facut Borbely, noul ministru al Mediului: a schimbat apa la pesti

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 18:23
1200 citiri
Primul lucru pe care l-a facut Borbely, noul ministru al Mediului: a schimbat apa la pesti

Proaspat instalat la sefia Ministerului Mediului, Laszlo Borbely a si schimbat apa din acvariul amenajat in cabinetul sau, neglijat se pare in perioada interimatului guvernului Boc. "Cand nu e guvern, nici pestii nu o duc prea bine", a concluzionat Borbely.

Intr-un interviu acordat, Mediafax, in noul sau birou ministerial, Laszlo Borbely a spus ca isi propune ca, in trei ani, toti romanii sa inteleaga importanta gandirii ecologice.

Ministrul a mai spus ca va cere un post de secretar de stat in plus fata de cele doua deja existente, dat fiind ca Ministerul Mediului a preluat si gestionarea padurilor.

Borbely crede ca o sa-i dea cea mai mare bataie de cap "Uniunea Europeana. Si acele prevederi care reprezinta diferite angajamente ale Romaniei unde suntem foarte intarziati. Si eu sper sa-i conving pe colegii mei din Guvern - si n-o spun pentru ca sunt aici - e poate cel mai greu minister dintre toate ministerele, pentru ca sunt atatea lucruri care par marunte. Precum, stiu eu, berzele. Cum se duc dintr-o parte intr-alta, fauna, flora, care par asa, lucruri de mana a treia. Daca nu ne punem la punct cu sistemul, cu Natura 2000...".

"De ce nu functioneaza? Nu functioneaza sistemul, procedurile. Pentru ca sunt foarte putini cunoscatori si atunci toata lumea se fereste sa dea avize si atunci mai bine nu da avize. Si ne impotmolim la situatia in care e legislatia, e Natura 2000 - acum putem noi sa discutam daca e prea mult sau prea putin, se pare ca mai trebuie sa introducem o parte, in sud mai ales, dar bun - dar acolo oamenii care sunt, primarii, cei care sunt cu autorizatiile, cu agentia, trebuie sa-si asume raspunderea. Ei nu fac acest lucru si atunci pleaca investitorii, pentru ca ei spun: "Nu domn'le, pe aici trece un animal si nu mai poti sa investesti". Nu! Trebuie sa realizezi impactul si atunci dai, sigur, in anumite conditii", a precizat ministrul.

In ceea ce priveste problema infringement-urilor, 14 la numar, din care cinci sunt pornite deja, Laszlo Borbely sustine ca a reusit sa rezolve deja sau e pe cale sa rezolve patru: "taxa auto, care astazi introducem in sedinta de guvern. Mergem mai departe...A doua, cu ariile protejate, o sa am o discutie aplicata despre stadiul in care se afla studiul, pentru ca trebuie facut acest studiu care s-a amanat foarte mult, cu fauna, cu flora cu tot, cu zona aceea... Cu modificarea legii apelor eu cred ca in sedinta de guvern de saptamana viitoare vom putea veni. Cu INSPIRE vom mai avea o discutie, ca tot s-a discutat, s-a discutat, si sunt vreo sapte autoritati diferite care sunt implicate numai la ultima discutie".

Programele "celebre" ale Ministerului mediului, precum Marea Debarasare, Rabla, Casa Verde, vor continua. Cu toate acestea, "eu sunt insa foarte nemultumit cu aceste programe de resurse noi regenerabile, cu Casa Verde. Pur si simplu n-am inteles, si astazi o sa-i intreb pe colegi. Nu se poate! Korodi cand a plecat era pregatit. Si un an de zile... . I-am intrebat ieri - nu stiam, sincer! - eu tot am vazut in presa, insa nu stiam ca inca - deci e ceva de neimaginat! - dupa un an de zile sa mi se spuna ca n-a pornit nimica".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Laszlo Borbely, #Laszlo Borbely Ministerul Mediului , #stiri Laszlo Borbely