Borbely: Nimeni nu vrea sa fure leul, initiava privind "sic"-ul e una exotica

Sambata, 27 August 2011, ora 14:24
1636 citiri
Borbely: Nimeni nu vrea sa fure leul, initiava privind "sic"-ul e una exotica

Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, la Targu Mures, ca intentia unor oameni de afaceri din secuime de a introduce "sic"-ul reprezinta un deziderat "exotic" si a asigurat ca "nimeni nu vrea sa fure leul romanesc".

"Oricine vine cu orice fel de initiativa trebuie sa se incadreze in legislatia romaneasca (...) Nimeni nu vrea sa fure leul romanesc, leul romanesc e tare si se tine pe baricade", a comentat Borbely. El a mentionat ca o astfel de initiativa de introducere a unei alte forme de plata, desi poate avea precedente in Elvetia si Ungaria, va trebui analizata, insa momentan se afla la nivel de deziderat.

Ce e cu "sic-ul"?

Eltes Zoltan Imre, unul dintre initiatorii proiectului de introducere a unei forme noi de plata in secuime, a declarat joi ca, alaturi de alti 150 de oameni, doreste sa puna bazele unei cooperative bancare ce ar urma sa puna in circulatie bonuri valorice, sub denumirea de "sic".

Secuii vor sa bata moneda proprie in Romania. Oare?

Cu mai multi colegi si prieteni ne-am gandit sa punem baza unei cooperative bancare pe nume Siculorum, Banca Cooperatista Europeana Siculorum - BES. Daca totul merge bine, vrem sa ajungem si noi acolo unde au ajuns elvetienii cu banca de WIR", a explicat Eltes, la Realitatea Tv.

"Vrem sa punem in picioare aceasta cooperativa bancara cu multa munca, nu cu speculatie de bursa. Primul pas, vrem sa scoatem niste bonuri valorice, mai bine zis file de cec pe care vrem sa le scoatem in circulatie in 2012 si sa imprimam pe ele personalitati din regiune", a adaugat el.

Eltes a explicat ca aceasta fila de cec - numita "sic", prescutarea de la "Siculorum - BES Bank" - va fi in valoare de 100 de euro, taxele vor fi platite statului roman in lei, iar membrii cooperativei pot sa procure cate 40 de bucati de "sici".

"Cei care intra in cooperativa o vor folosi intre ei ca o moneda locala, intre asociati", a adaugat el.

"Sic-ul", solutie la criza?

"Treaba asta merge foarte bine si in Elvetia, si in Spania, si in Ungaria. In momentele de criza, sistemul asta ar putea sa faca in asa fel ca economia sa prospere", a mai mentionat Eltes.

Olguta Vasilescu: Extremistii maghiari pregatesc emiterea unei monede pentru asa-zisul Tinut Secuiesc

"Bonurile valorice vor fi in circulatie paralela cu banii romanesti, nici vorba ca in judetele in care vrem sa infiintam acest sistem sa fie fie scos leul romanesc", a sustinut Eltes, care a adaugat ca "sicul" nu va fi limitat la zona Tinutului Secuiesc, daca va functiona.

El a adaugat ca sunt 150 de oameni dispusi sa puna bazele acestui sistem cooperatist. "Nu vad nicio lege care sa ne permita sa nu facem treaba asta", a mai spus Eltes, admitand ca este nevoie de acordul BNR pentru un astfel de proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Laszlo Borbely sic, #moneda Tinutul Secuilor , #UDMR