Borbely: Sunt si voci din UDMR care spun sa nu intram la guvernare

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 20:43
2427 citiri
Borbely: Sunt si voci din UDMR care spun sa nu intram la guvernare
Foto: Realitatea TV

Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, inainte de sedinta Consiliului Consultativ al Platformelor UDMR, ca sambata, la Targu Mures, nu se va lua o decizie privind intrarea la guvernare a Uniunii.

"Sunt si voci din UDMR care spun ca nu ar fi bine sa intram la guvernare. Sunt opinii diferite, cand se iau decizii, se iau decizii la nivelul partidele sau formatiunilor politice.

Argumentele sunt ca, daca participi la guvernare, exista o anumita erodare, mai ales daca nu va fi ceva spectaculos in ceea ce priveste economia - si deocamdata suntem in recesiune. Noi, in general, ne asumam raspunderea si ne-am asumat si in acei ani foarte grei, din 2010-2011, deci ne asumam aceasta raspundere, daca sunt programe compatibile", a spus el.

Borbely a aratat ca "sunt foarte multe lucruri de discutat", de la chestiunile economice pana la probleme precum reorganizarea teritoriala, Autostrada Transilvania si modificarea Constitutiei, inclusiv in ce priveste articolul 1 din Legea fundamentala.

"Saptamana viitoare le punem, sper, si pe hartie, daca vom ajunge acolo ca sa batem palma, si in functie de aceasta decizie vom merge mai departe", a adaugat el.

Borbely a apreciat ca "exista un interes" din partea USL in vederea cooptarii UDMR la guvernare, din moment ce Victor Ponta a facut prima declaratie in acest sens, adaugand ca el nu crede ca liderul PSD si-a schimbat punctul de vedere intre timp.

"E de discutat. E o coalitie mare. Sunt mai multe partide, evident, o sa aiba intelepciunea sa analizeze si saptamana viitoare discutam", a precizat el.

Borbely a aratat ca alegerile parlamentare au fost cele mai grele de pana acum si rezultatul este satisfacator pentru UDMR. El a adaugat insa ca atat Uniunea, cat si contracandidatii maghiari "trebuie sa traga concluziile de rigoare", pentru ca s-a demonstrat ca PPMT nu are sustinerea comunitatii maghiare, dar si Uniunea a pierdut mandate parlamentare.

"Nu voi fi in Guvern"

Totodata, Laszlo Borbely a declarat ca a vazut unele speculatii in presa si doreste sa anunte ca nu va face parte din Guvern, in eventualitatea in care UDMR va fi cooptata la guvernare, chiar daca i se va propune un post de ministru.

"In primul rand e clar, e o discutie mai altfel decat daca depinde majoritatea de voturile tale, trebuie sa recunoastem. (...) Vom discuta, pe felii, ceea ce trebuie discutat. Va mai dau un anunt pe care nu l-am dat pana acum, ca sa se linisteasca unii, ca am vazut unele stiri, speculatii.

In ceea ce ma priveste, eu nu voi fi in Guvern. Am luat aceasta decizie nu de azi, de ieri, ci mai de mult. Sunt colegi capabil care vor putea sa duca guvernarea. In ceea ce ma priveste, am luat aceasta decizie mai de mult, deci chiar daca mi se ofera, stiu eu, un post de ministru, nu vreau sa accept. Este decizia mea, nu intru in detalii, pentru ca este o decizie luata", a spus Borbely.

El a afirmat ca exista mai multe variante care sunt analizate de UDMR, dar ca el, personal, nu poate accepta varianta acordarii doar a unui sprijin parlamentar pentru viitorul Guvern.

De asemenea, el a precizat ca UDMR isi doreste sa fie prezenta in Guvern la nivel de ministri, dar nu a dorit sa indice ce numar de ministri cere Uniunea.

"Saptamana viitoare vom continua cat mai curand, dar trebuie sa asteptam si comunicatul Presedintiei in ceea priveste consultarile cu partidele politice. Eu cred ca, daca vii la guvernare, vii sa stai acolo la masa Guvernului, deci acesta e punctul nostru de vedere", a spus Borbely, care, intrebat daca aceasta inseamna ca Uniunea vrea ministri, a raspuns afirmativ.

Liderii USL si UDMR au avut o intalnire, miercuri seara, la Palatul Parlamentului.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, ca negocierile dintre USL si UDMR nu s-au intrerupt, el aratand ca urmatoarea intrevedere va avea loc la inceputul saptamanii viitoare.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Laszlo Borbely UDMR Guvern, #UDMR Guvern USL, #Borbely ministru guvern Ponta , #UDMR
Comentarii