Consiliul de Onoare propune presedintelui retragerea decoratiei lui Tokes (Video)

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 17:52
1975 citiri
Consiliul de Onoare propune presedintelui retragerea decoratiei lui Tokes (Video)
Foto: Digi24

Europarlamentarul Laszlo Tokes s-a prezentat miercuri in fata Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" care a decis la finalul sedintei ca va propune presedintelui Romaniei retragerea decoratiei primite de pastorul maghiar in 2009, cu ocazia implinirii a 20 de ani de la Revolutia din 1989.

Mircea Geoana, membru al Consiliului de Onoare, a declarat la finalui sedintei ca s-a decis sa i se propuna presedintelui retragerea decoratiei lui Laszlo Tokes si a precizat ca, potrivit legii, presedintele Traian Basescu este cel care poate emite decretul de retragere a decoratiei, decizia fiind a sa.

Si presedintele Consiliului, Ionel Haiduc, presedinte al Academiei Romane, a confirmat faptul ca decizia de astazi este una consultativa.

A fost a patra sedinta a Consiliului de onoare in care s-a dezbatut propunerea PSD de retragere a decoratiei, dar prima la care Laszlo Tokes a fost prezent, insotit de un avocat.

La iesirea de la sedinta care a avut loc in sediul Academiei Romane, europarlamentarul a explicat ca nu si-a dorit sa se apere singur, apreciind ca "acest proces este unul umilitor, intentat impotriva mea cu rea vointa".

"De fapt, procesul s-a derulat cu mult inainte de aceasta intalnire, sedinta, deoarece tot timpul, din vara incoace, se duce o campanie dusmanoasa impotriva persoanei mele, cu intentia de a ma periferiza si a ma exclude din politicul romanesc aripa maghiara", a declarat Tokes.

Acesta a subliniat ca a tinut foarte mult la dreptul sau constitutional la aparare asigurat de Constitutie, prin urmare a obtinut din partea Uniunii Barourilor din Romania ca sa fie reprezentat de un avocat. Din pacate insa, membrii Consiliului de Onoare nu i-au permis acestuia decat sa fie in sala, nu sa ia cuvantul.

"Nu ma astept la nimic, deja nu imi pasa nici sa raman decorat, nici sa fie retrasa. Sunt deziluzionat. Nu pentru asta am luptat, ca dupa 24 de ani de la caderea comunismului sa fiu tras la raspundere pentru niste pretexte si afirmatii care nu intra in competenta dansilor, ci pur si simplu reprezinta libertatea mea de expresie. M-am folosit de acest drept fundamental al omului", a mai spus Tokes.

In plus, acesta le-a declarat jurnalistilor ca intre documentele depuse la dosarul sau de cei care solicita sa ii fie retrasa decoratia nu se afla nimic altceva decat acea declaratie data de el, in vara, la Tusnad Bai.

"Cele spuse de mine la Tusnad Bai, nimic mai mult, nimic mai putin. A fost o traducere gresita. Nici acum, nici inainte nu am avut de gand sa devina Transilvania un protectorat", a spus Laszlo Tokes.

Contrasemneaza Victor Ponta si retragerea decoratiei lui Adrian Nastase?

Membrii Consiliului de onoare urmeaza sa inainteze propunerea lor presedintelui Traian Basescu, iar acesta sa emita decretul de retragere a decoratiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Tokes retragere decoratie, #Tokes decoratie Steaua Romaniei , #decoratie