Tokes si-a gasit un prieten in Marea Britanie: Un lord ii apara "Steaua"

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 09:00
2025 citiri
Tokes si-a gasit un prieten in Marea Britanie: Un lord ii apara "Steaua"

Laszlo Tokes a anuntat ca un membru al Parlamentului britanic a solicitat guvernului sau sa trasmita ce demersuri va face catre Executivul din Romania, daca ii va fi retras Ordinul "Steaua Romaniei" europarlamentarului maghiar.

Lordul Alton din Camera Lorzilor din Marea Britanie a cerut, de asemenea, guvernului englez sa se pronunte asupra propunerii ca statul maghiar sa fie garant pentru ungurii care traiesc in afara granitelor.

"Lordul Alton a cerut parerea Guvernului Majestatii sale cum apreciaza propunerea ca statul maghiar sa fie stat garant pentru minoritatile maghiare ce traiesc dincolo de granitele Ungariei si cum se poate compara aceasta cu modele de autonomii consacrate deja, cum ar fi Tirolul de Sud", se arata intr-un comunicat trimis de Laszlo Tokes, citat de Mediafax.

In ceea ce priveste posibilitatea ca Laszlo Tokes sa ramana fara Ordinul "Steaua Romaniei", parlamentarul britanic a cerut o interventie din partea executivului englez.

"Lordul Alton din Liverpool a intrebat Guvernul Majestatii Sale ce demersuri doreste sa intreprinda catre Guvernul Romaniei, avand in vedere ca domnul episcop Laszlo Tokes este vizat sa-i fie retras Ordinul Steaua Romaniei", se mai arata in documentul citat.

Avocatul europarlamentarului a anuntat ca acesta se va prezenta, miercuri, in fata Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", la sediul Academiei Romanei.

Decizia privind retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" acordat lui Tokes, amanata

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" se reunesc miercuri pentru a discuta cererea de retragere a decoratiei lui Laszlo Tokes. Pana acum, dezbaterea pe aceasta tema a fost amanata de trei ori.

Presedintele Traian Basescu l-a decorat, in decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revolutie, "in semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplu personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".

In iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

Ulterior, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, referindu-se la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Laszlo Tokes ordin Steaua Romaniei, #Laszlo Tokes parlament britanic interventie, #Tokes ajutor guvernul britanic declaratie , #decoratie