Tokes: Guvernul Romaniei ne provoaca prin legi antimaghiare si atrocitati

Vineri, 11 Martie 2016, ora 15:13
4800 citiri
Tokes: Guvernul Romaniei ne provoaca prin legi antimaghiare si atrocitati
Foto: Facebook/Laszlo Tokes

Europarlamentarul Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT), acuza Guvernul Romaniei de faptul ca i-ar provoca, prin deciziile sale, pe secui si pe maghiari.

"Guvernul Romaniei ne provoaca pe secui si unguri prin acele masuri antimaghiare din ultimii ani, prin proiecte de legi antimaghiare, prin atrocitati impotriva tinerilor maghiari din Targu Secuiesc sau primarilor celor mai mari orase secuiesti.

Refuzam aceasta atitudine a majoritatii si a guvernului majoritar, dorim sa devenim, din asupriti si din cetateni si comunitati de gradul doi ai Romaniei, parteneri ai majoritatii, ai Guvernului", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Laszlo Tokes.

Tokes anunta un parteneriat pentru autonomia maghiarilor din Transilvania

El a mai spus ca "ar trebui sa se formeze o relatie normala de parteneriat intre Guvernul Romaniei si comunitatea maghiara, o relatie de parteneriat intre majoritate si minoritate, si sistemul de autonomie sa fie cuprins in sistemul social general democratic, pentru ca aceasta institutie democratica, autonomia, are locul in structura generala democratica a unei tari democratice".

Laszlo Tokes, in fruntea comisiei privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc

Laszlo Tokes a amintit de faptul ca a propus, de la inceputul anului 1990, o masa rotunda nationala romano-maghiara, unde sa se discute problemele minoritatilor si sa se cada de acord asupra lor.

"Aceasta ar trebui sa fie reprezentativa, nu una intre UDMR si Guvern, ci una mai larga, reprezentativa. Scopul nostru al CNMT, al CNS, al partidelor aliate, ar fi desavarsirea schimbarii de regim inceput in 1989 in directia politicii minoritare a tarii. Sistemul democratic din Romania ar trebui sa cuprinda si politica minoritara.

Nu prea am realizat revendicarile de la inceput, uneori bantuie ceausismul in aceasta relatie", a completat Laszlo Tokes.

La conferinta sustinuta de acesta au fost prezenti si presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Szilagyi Zsolt, precum si Marc Gafarot i Monjo, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, Gunther Dauwen, directorul Aliantei Libere Europene (European Free Alliance - EFA), si reprezentantul Partidului National Basc, Jose Mari Etxebarria.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Laszlo Tokes guvern provoaca minoritati, #Tokes guvern provocare maghiari secui, #Tokes minoritati Romania, #Tokes statut minoritati Romania , #maghiari