Ziare.com

Autonomia maghiarilor, o problema de securitate europeana?

Luni, 28 Februarie 2011, ora 19:43

   

Autonomia maghiarilor, o problema de securitate europeana?
Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (KMAT) s-a intrunit, luni, la Bruxelles pentru a vorbi despre autonomie, considerata a fi o problema de securitate europeana.

Membrii KMAT participa la o sedinta la Bruxelles, in perioada 28 februarie - 2 martie, la invitatia vicepresedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes.

Principalele teme ale sedintei sunt folosirea initiativei cetatenesti, in calitate de instrument al validarii interesului, monitorizarea situatiei maghiarilor care traiesc in minoritate, precum autonomia, ca si problema de securitate europeana, informeaza un comunicat remis luni de biroul de informare KMAT.

KMAT a fost intemeiat in 16 iunie 2004, prin asocierea mai multor organizatii politice si civice, cu scopul de a infiinta o autoritate care sa faca posibila reprezentarea unificata a nazuintei maghiarilor din bazinul carpatic, in privinta autonomiei.

Alte obiective ale KMAT sunt incetarea discriminarii comunitatilor maghiare, asigurerea unui sprijin international pentru egalitatea deplina, elaborarea unei retele de autonomie in bazinul carpatic si sustinerea pastrarii identitatii maghiarilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2193 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

problema asta va

fi folosita la timpul potrivit, inca nu e momentul ala.

 

o intrebare cine a pus vicepresedinte la parlamentul eurpean acest nebun instigator ???

aa si o alta intrebare acest individ este inca cetatean roman ?

 

Raspunsuri

1. Tokes e vicepresedinte La PE cu sprijinul lui Basescu care a platit astfel o parte din tributul catre cel care l-e ajutat sa fie presedintele Romaniei.
2.Nominal Tokes e cetaten roman , real e ungur cu cetatenie de securist maghiar.

fals pct. 1

Tokes a ajuns vicepreședinte al PE cu sprijinul majoritar al PPE (partidul Popular European)parlamentarilor europeni din Ungaria. E adevărat că din acest grup face parte și PD-L (Băsescu), insă, pentru a fi ales, Tokes avea nevoie doar de o majoritate calificată, adică 287 de voturi.
Decizia a fost sustinută de delegatia romană in PPE, formată din 11 eurodeputati PDL si trei eurodeputati UDMR.
László Tőkés a fost ales europarlamentar, in cadrul scrutinului din 7 iunie 2009, pe listele UDMR. Acum Tőkés iși formează un nou partid, cu sprijinul puterii de la Budapesta și se pare că va purta o luptă dură cu UDMR, pentru acapararea voturilor maghiarimii din Romania.

cu pct 2

Cu punctul doi total de acord

fals pct. 1

Tokes a ajuns vicepreședinte al PE cu sprijinul majoritar al PPE (partidul Popular European) dar si a parlamentarilor europeni din Ungaria. E adevărat că din acest grup face parte și PD-L (Băsescu), insă, pentru a fi ales, Tokes avea nevoie doar de o majoritate calificată, adică 287 de voturi..
Decizia a fost sustinută de delegatia romană in PPE, formată din 11 eurodeputati PDL si trei eurodeputati UDMR.
László Tőkés a fost ales europarlamentar, in cadrul scrutinului din 7 iunie 2009, pe listele UDMR. Acum Tőkés iși formează un nou partid, cu sprijinul puterii de la Budapesta și se pare că va purta o luptă dură cu UDMR, pentru acapararea voturilor maghiarimii din Romania.

Ai o pozitie bine documentata

Dar postarea ta sustine spusele mele. Basescu L-A SPRIJINIT PE TOKES ,nu l-a numit cu de la sine putere. Nu vad falsul.

popa prostu

fac ăștia ce fac și tot la "MĂLAI" visează. acest individ, care este antiroman declarat, care incită la ură de neam, la șovinism, ar trebui cercetat și condamnat pentru săvirșirea de acțiuni ce pun in pericol siguranța națională. Ar trebui să i se retragă cetățenia romană și să fie condamnat la ani grei de temniță. Pe de altă parte, trebuie avut in vedere si faptul că, dacă, acest diavol in sutană, va reusi să-si infiinteze noul partid al maghiarilor va fi cu mult mai greu de stăpanit ca UDMR-ul. Cred că institutiile statului ar trebui să ia "taurul" de coarne pană nu e prea tarziu.

 

acum multi ani, cand putini credeau ca CSE va ajunge ditamai UE

au inceput sa fie puse pe tapet drepturile minoritatilor de toate felurile: etnice, sexuale, religioase si cate or mai fi. asta cu scopul, nedeclarat de a obliga majoritatea sa faca niste concesii( adica sa poata fi santajata, nu-ti acord imprumut ca nu respecti drepturile minoritatilor, nu te primim in UE, samd).majoritatea statelor din vest, care erau de acord cu aceste teorii si-au luat masuri: Franta nu are minoritati, ci numai cetateni francezi, Germania la fel si exemplele pot continua.
CSE a evoluat si a devenit ditamai UE.granitele au cam disparut, lumea se plimba de colo-colo fara probleme,minoritatile au ajuns sa aibe mai multe drepturi dacat majoritatea.mai este de actualitate autonomia pe criterii etnice? mai are vreo importanta daca esti roman sau ungur, atata vreme cat avem aceleasi drepturi?

 

frătioare,

Pe de o parte, tu ai perfectă dreptate. In mod normal cele 2 intrebări de la final, ("Mai este de actualitate autonomia pe criterii etnice? Mai are vreo importantă dacă esti roman sau ungur, atata vreme cat avem aceleași drepturi?"), sunt retorice, iar răspunsul ptr. cei mai "neinițiați" este NU.
Pe de altă parte, pentru etnicii romani care trăiesc in Harghita și Covasna e crunt de dureros cand administratiile unguresti de aici se comportă precum ar fi stat in stat. Dealtfel, majoritatea romanilor de aici simte că această blestemată de autonomie, faptic, functionează din plin, rămanand doar legalizarea ei.
Poate de aceea facem un apel al voi, romanii adevărati din Romania si din lume, si vă strigăm: Frati romani si noi suntem ai vostri!

ai perfecta dreptate

numai cei ce se simt minoritari in popria lor tara simt mai romaneste decat majoritatea romanilor. culmea este ca sentimentul national de apartenenta la poporul roman este mai puternic in transilvania decat in muntenia(spre exemplu} si tot culmea eset ca un ardelean face cele mai multe concesii minoritatii maghiare, concesii pe care nici un alt premier dintr-o alta zona a tarii nu le-ar fi facut, tocmai pentru a respecta istoria si profundele simtaminte romanesti de care dau dovada toti ardelenii

frătioare,

iți respect opinia, insă, dacă e să fim corecți, atunci trebuie să spunem că cele mai mari si mai importante concesii UDMR-ul le-a primit de la Guvernul Năstase. Adu-ți aminte doar de cateva "binefaceri" ale lui Năstase:
1. Faptul că le-a asigurat accederea in parlament in 2004, prin introducerea sintagmei de "formațiune politică", intrucat era UDMR era contestat de faptul că nu epartid politic. Aspect pe care si azi il speculează atunci cand vine vorba de arborarea tricolorukui romanesc pe sediile UDMR spun că nu sunt partid, insă cand vine vorba de a primi banii de la guvern ce se cuvin partidelor parlamentare uită subit acest lucru;
2. Faptul că au acceptat ca in instituțiile publice din zonele in care minoritarii sunt majoritari (ex: ungurii in Har - Cov), finantate de boul de contribuabil roman, asadar din bani publici romanesti, să existe obligativitatea cunoasterii limbii minoritătii respective. Adică, eu in propria-mi tară sunt obligat să cunosc, scris si vorbit, o altă limbă decat cea oficială, ROMÂNA;
3. faza cu limba materna in justitie si administratie.
si exemplele ar putea continua. Ca atare Năstase si PSD-ul au fost si sunt trădătorii cei mai mari. Pe Băsescu si pe Boc ii poti invinui de multe, dar, pană acum, de concesii mari făcute UDMR nu prea poti. Dacă te referi la faptul acela cu invătarea istoriei si geografiei in maghiară pot să-ti spun că aicea e un lucru bun. Poate asa vor incepe si ungurii să invete geografia si istoria Romaniei, că pană acum o invătau pe cea a Ungariei!

tokes este.....

maghiar, asa cum petre roman, victor babiuc, si altii ....nenumarati...."patri(.)oti", sunt "romani". Si sa nu uit de astalos imre...... maaaaare "roman"

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor