Sa ne amintim: Laszlo Tokes si decaderea unui erou al Revolutiei (I)

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 08:23
3172 citiri
Sa ne amintim: Laszlo Tokes si decaderea unui erou al Revolutiei (I)

Situatia din 1989 era atat de tensionata incat era nevoie doar de o scanteie pentru a porni revolta populara. Conflictul lui Laszlo Tokes cu autoritatile comuniste si decizia de a il evacua din casa parohiala in urma criticilor sale a fost declansatorul pentru intreaga serie de evenimente din decembrie.

Timisorenii s-au unit in jurul lui Tokes. Protestul lor s-a transformat din lupta impotriva unui abuz, destul de repede, intr-o lupta impotriva regimului.

Laszlo Tokes a fost o persoana care de nenumarate ori s-a contrat cu organele Securitatii. In 1984, a publicat in revista "Contrapuncte" un material legat de felul in care regimul ceausist incalca flagrant drepturile omului. Ca pastor, in Timisoara predica impotriva planurilor de sistematizare, care ar fi pus in pericol o multime de sate unguresti.

In 1988, alaturi de alti preoti protestanti, s-a opus deschis planului de sistematizare ceausist, ce a atras din nou asupra lui atentia Securitatii. Securitatea il abordeaza de cateva ori si ii ofera oportunitatea de a deveni colaborator, dar refuza.

In urma unei manifestari culturale, Tokes este amenintat sa nu mai organizeze astfel de evenimente. Lucru de care insa nu ia seama si in primavara lui 1989 organizeaza inca un festival. In urma acestuia, trupa de teatru in limba maghiara "Thalia" este desfiintata, iar Laszlo Tokes critica dur aceasta decizie.

In urma acestei iesiri destul de incomode a lui Tokes, episcopul Laszlo Papp ii ordona lui Tokes sa inceteze sa predice in parohia de la Timisoara si sa evacueze casa parohiala. Acesta refuza si cere ajutorul enoriasilor sai. Acestia il sprijina necontenit.

Evenimentele din 16 decembrie

Enoriasii, alaturi de un numar de trecatori se aduna in jurul casei parohiale a lui Tokes pentru a il proteja. Multimea creste din ce in ce mai mult fiind necesara interventia primarului Petre Mot. In urma unor discutii, acesta se declara de acord cu pretentiile protestatarilor de a opri evacuarea lui Tokes, dar refuzul de a furniza o dovada scrisa in acest sens agita si mai mult spiritele.

De teama unei interventii a Securitatii, Tokes se adreseaza multimii din casa parohiala de cateva ori si le cere sa se disperseze. Dar acestia refuza, ba mai mult il cheama pe Tokes in mijlocul lor, lucru pe care pastorul nu il face, din nou de teama unor represalii.

Incepand cu ora 16.00 se scandeaza lozinci impotriva lui Ceausescu, se canta "Desteapta-te romane", imn interzis din 1947 si se joaca Hora Unirii. In acest moment s-a pornit revolta anticomunista, evacuarea lui Tokes fiind doar scanteia de care era nevoie pentru declansarea protestelor.

Mii de manifestanti merg spre comitetul judetean de partid, dar sunt opriti de fortele de ordine. Au loc lupte de strada in tot orasul. Tokes cade si el victima represaliilor Securitatii si este batut crunt, iar apoi arestat.

Evenimentele din 17 decembrie

Demonstrantii reusesc sa intre in final in sediul PCR si il vandalizeaza. Se arboreaza primul steag decupat la mijloc. Armata intervine si la ora 18.00 se trag primele focuri de arma. Zeci de oameni sunt impuscati. Altii sunt batuti sau arestati. Cu lasarea serii se parea ca se revenise la normalitate.

Evenimentele din 18 decembrie

In jurul orei 8.00, inainte sa plece intr-o vizita diplomatica in Iran, Ceausescu are o intrunire cu generalii sai si ordona sa se traga in plin impotriva protestatarilor. La ora 9.30 Ceausescu paraseste tara.

In Timisoara se luau masuri draconice pentru a preveni iesirea in strada a oamenilor. Erau interzise grupurile mai mari de doua persoane, securistii patrulau in civil in oras.

In ciuda acestor interdictii, 30 de tineri s-au adunat si s-au indreptat spre Catedrala Ortodoxa cantand "Desteapta-te, romane". Alte sute ii acompaniaza. Se trage asupra lor si multi sunt secerati de gloante. In acea seara, trupurile a 43 de oameni sunt luate de la morga si duse la crematoriul "Cenusa" din Bucuresti. Ramasitele pamanesti sunt apoi aruncate intr-o gura de canal din Popesti- Leordeni.

Evenimentele din 19 decembrie

Manifestatiile iau o amploare nemaivazuta. Zeci de mii de oameni aglomereaza strazile Timisoarei. Muncitorii incep si ei sa participe la proteste. Se trage din nou impotriva lor.

Evenimentele din 20 decembrie

Muncitorii ies din fabrici si se indreapta spre centrul Timisoarei. Se adunasera in total aproape 100.000 de oameni. Intr-un final, armata fraternizeaza cu demonstrantii. Sunt aduse trenuri de muncitori spre seara pentru a inabusi revolta, dar si acestia se aliaza cu timisorenii. Multi dintre ei aduc vestile inapoi despre situatia din Timisoara, in ciuda masurilor de cenzura a informatiei despre aceste evenimente. Tot in acea seara, Timisoara este declarat primul oras liber al Romaniei.

Ceausescu, la intoarcerea in tara, gaseste o situatie scapata de sub control.

Merite si distinctii pentru rolul sau in declansarea revolutiei

Pe 22 decembrie, Laszlo Tokes este ales membru in Consiliul Frontului Salvarii Nationale. Se bucura de un foarte mare prestigiu si devine un simbol al Revolutiei romane.

Se intalneste in anii urmatori cu presedintele american George Bush, cu Papa Ioan Paul al II-lea, precum si alti sefi de state si lideri religiosi. In 2007, a fost ales deputat independent in Parlamentul European din partea tarii noastre si, in 2009, a fost medaliat de presedintele Traian Basescu cu "Steaua Romaniei" pentru actiunile sale din timpul Revolutiei.

Nu rata, vineri, cea de-a doua parte a materialului "Laszlo Tokes si decaderea unui erou al revolutiei", doar pe Ziare.com

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Laszlo Tokes Revolutie, #Laszlo Tokes autonomie , #stiri Laszlo Tokes