De la cititori: Laszlo Tokes vrea uniune cu Ardealul

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 10:49
2819 citiri
De la cititori: Laszlo Tokes vrea uniune cu Ardealul

Daca aveti curiozitatea de a intra pe site-ul europarlamentarului Tokes Laszlo (www.tokeslaszlo.ro), va va sari cu siguranta in ochi urmatoarea afirmatie: UNIUNE CU ARDEALUL.

Acum exista trei posibilitati: fie domnul Tokes este prea roman si crede ca Ardealul e nitel prea maghiarizat, fie e prea maghiar si considera acelasi Ardeal ca fiind prea romanesc, fie considera locul cu pricina Nirvana si-atuncea respectiva uniune capata sensuri pe care nici nu indraznim a le face publice.

Oricum, indiferent de explicatie, ceea ce stim cu siguranta e ca domnia sa a ajuns vicepresedinte al Parlamentului European.

Postul a ramas vacant dupa ce europarlamentarul FIDESZ, Schmitt Pal, primul vicepresedinte maghiar al PE, a demisionat din functie pentru a se ocupa de sarcinile sale de presedinte al Parlamentului Ungariei, mandat pe care l-a obtinut in urma alegerilor generale din Ungaria.

"Este o onoare pentru mine, ca am fost nominalizat de catre Delegatia Maghiara a PPE, cu sprijinul Delegatiei Romane, la o functie atat de importanta. Voi depune toate eforturile pentru largirea si intarirea colaborarii maghiaro-romane, in baza valorilor europene. Am incredere in faptul ca voi beneficia de sprijinul majoritatii Parlamentului European saptamana viitoare. Daca voi fi ales, voi promova si reprezenta in continuare valorile si spiritul Revolutiei de la Timisoara" - afira Tokes Laszlo, saptamana trecuta.

Personal nu pot decat sa-l felicit pe domnul Laszlo Tokes. Sunt convins de calitatile sale politice pe care le regasim, practic, in toata diplomatia maghiara. Ceea ce ma ingrijoreza e sustinerea asa zisei delegatii romane. De ce "asa zisei delegatii romane"? Pentru ca niciun roman sadea n-ar duce o astfel de politica, optiunile domnului Tokes vis-a-vis de problema Ardealului fiind arhicunoscute. Pentru a fi mai explicit, va rog sa citim impreuna urmatoarele de pe www.pesurse.ro

(http://www.pesurse.ro/2010/5/20/incredibil-laszlo-tokes-acuz-romnia-de-atrociti-mo.html )

Asa-zisa Declaratie de Protest a lui Laszlo Tokes in Parlamentul European

Stimati colegi,

Permteti-mi sa va impartasesc deplina mea ingrijorare fata de reaparitia actelor de violenta impotriva membrilor comunitatii minoritatii maghiare din Transilvania (Tinutul Secuiesc), Romania. Din pacate, in ultimii 20 de ani, am fost martorii unor atrocitati similare, motivate etnic, in alte tari din Europa Centrala si de Est, chiar in state membre ale UE.

Va supun atentiei aceasta problema, considerind-o de importanta majora atit pentru comunitati cit si pentru membrii acestora, pentru relevanta sa atit pentru statele membre, cit si pentru Uniunea Europeana.

Multumesc pentru atentia acordata,

Laszlo Tokes,

Membru al Parlamentului European

DECLARATIE DE PROTEST

Tinutul Secuiesc, aflat in inima Europei, este astazi locuit de o comunitate mare, de 700.000 de maghiari. Chiar si cea mai cruda perioada, ,,regimul Ceausescu" , nu a putut modifica dimensiunile etnice in felul in care ar putea sa puna in pericol identitatea si cultura comunitatii majoritar maghiare ce traieste acolo - desi dictatorul agresiv a incercat din toate puterile sa o faca.Dupa caderea dictaturii - asa cum am avut nenumarate ocazii sa supunem atentiei comunitatii internationale - "omogenizarea", modificarea proportiilor etnice si incercarile de intimidare a minoritatilor nationale au continuat.

Militarizarea Tinutului Secuiesc (in apropierea oraselor maghiare au fost amplasate un numar excesiv de unitati militare) poate fi considerata o practica comuna a puterii de stat, care presupune concentrarea eforturilor statului national si expansiunea ortodoxismului. Militarizarea poate fi considerata, de asemenea, o incercare de consolidare irationala a institutiilor puterii de stat.

Numarul persoanelor vorbitoare de limba maghiara din institutiile nationale responsabile cu securitatea si siguranta cetatenilor este semnificativ - anul acesta Academia de Politie a deschis portile persoanelor de etnie maghiara, rezervind 15 locuri pentru acestea in Bucuresti.

Membrilor fortelor armate din alte regiuni ale Romaniei, care au activat in Tinutul Secuiesc, li s-au garantat sporuri de periculozitate, in timp ce numarul atrocitatilor savirsite pe baze etnice impotriva maghiarilor a crescut in mod alarmant. Acestea sint deseori executate de persoane aflate in serviciul fortelor armate si de fortele de politie sau de membrii familiilor lor.

Cronologia recentelor violente impotriva maghiarilor este urmatoarea:

In noiembrie 2009, 6 tineri romani au ranit grav un tinar maghiar, in virsta de 22 de ani, in parcarea unui restaurant din Tirgu Secuiesc. Dupa ce i-au spus sa nu vorbeasca in maghiara la telefon, atacatorii l-au calcat in picioare si au continuat sa il loveasca, fracturindu-i un brat si infigindu-i un cutit in mina. Inainte de aceasta, persoane necunoscute au vandalizat indicatoarele cu inscrisuri in limba maghiara din Tirgu Secuiesc si localitatile vecine.

La 5 aprile 2010, mai multi tineri maghiari, care au participat la un program organizat de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) de la Medias, judetul Sibiu, au fost atacati. in jurul orelor 20, peroane necunoscute au patruns in sediu. Organizatorii le-au cerut sa plece, dar acestia au refuzat. Mai mult, i-au agresat verbal si fizic pe organizatori. Doi tineri maghiari au ajuns la spital cu rani serioase. Atacatorii au provocat daune materiale considerabile, distrugind mobilierul.

La 23 aprilie 2010, in noaptea de Sf. Gheorghe, 2 maghiari au fost batuti de politistii din Sf. Gheorghe. Patrula de politie care a intervenit i-a imobilizat pe cei doi tineri si i-a urcat in masina politiei. Tinerii au fost dusi la sectia de politie, unde 5 ofiteri au continuat sa-i loveasca. Tinerii au fot ulterior eliberati, fara sa li se intocmeasca dosar penal.

In dimineata zilei de 15 mai 2010, persoane necunoscute au atacat 6 tineri la Tirgu Secuiesc, printre care 3 jurnalisti, pe motiv ca acestia vorbeau in limba maghiara. Un grup de 10 persoane i-a atacat pe tineri. Potrivit declaratiilor persoanelor vatamate, atacatorii le-au cerut sa nu mai vorbeasca in limba maghiara. Dl. Zsigmond Karacsonyi, director executiv al Uniunii Jurnalistilor Maghiari din Romania, a cerut presei sa urmareasca cazul, afirmind ca autoritatiile intentioneaza musamalizarea incidentului, pe care il descriu ca fiind o lupta de strada oarecare, asta din cauza ca unul dintre atacatori era fiul unui ofiter de politie roman.

Am solicitat Guvernului Romaniei, in special d-lui Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, sa puna capat neintirziat urii interetnice din cadrul institutiei pe care o conduce, finantata de la Bugetul de Sat, dar si de platitorii de taxe maghiari din Romania. Regiunea istorica Szeklerland nu este nici colonie, nici loc care sa justifice animoziati de o asemenea anvergura din partea unor indivizi care au jurat sa-i protejeze si sa-i apere pe cetateni.

Facem apel la autoritatile competente sa adopte masurile legale care se impun impotriva celor care comit agresiuni, indiferent de nationalitatea acestora.

Agresiunea genereaza agresiune - in actuala situatie economica dificila, extremistii pot profita cu usurinta de disperarea cetatenilor.

In martie 2010, am comemorat 20 de ani de la evenimentele, nefericite, cunoscute sub denumirea de "Martie negru", cind poporul roman a fost incitat la violente impotriva maghiarilor care demonstrau pasnic. Nu trebuie sa permitem reizbucnirea conflictelor interetnice!

Solicitam opiniei publice internationale sa exercite presiuni asupra guvernului roman, pentru ca acesta sa analizeze cazul imediat, astfel incit sa nu ducem mai departe practica statului comunist, construit pe baza urii si ostilitatii interetnice.

Laszlo Tokes,

Membru al Parlamentului European

19 mai 2010, Strasbourg

Ce parere aveti? Inteleg si admir patriotismul ungurilor si-mi asum toata raspunderea pentru aceasta afirmatie. Ce ma intristeaza e lipsa demnitatii noastre nationale, a romanilor. De ce a sustinut delegatia romana aceasta nominalizare. Pentru cele 6% UDMR-iste care tin guvernul Boc pe pozitie. Aceleeasi 6% majoritare ce tin prim planul politicii romanesti de 20 de ani. Cramponandu-se de putere, parlamentarii Romaniei de azi au uitat cu desavarsire ce-i acela sentiment national. Cramponandu-ne de ei, avem se pare acelasi lapsus. E prea penibil sa zic sa ne fie rusine...! Mai curand: viszontlatasra!(e in conformitate si cu noua programa scolara)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Laszlo Tokes vicepresedinte PE, #Tokes vicepresedinte Parlament European , #stiri Laszlo Tokes