Laszlo Tokes: Autonomia Tinutului Secuiesc nu e o revendicare straina democratiei sau Europei Unite

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 08:34
3850 citiri
Laszlo Tokes: Autonomia Tinutului Secuiesc nu e o revendicare straina democratiei sau Europei Unite

Sprijinite de Armata si de Biserica Ortodoxa Romana, autoritatile de la Bucuresti au dus in Transilvania, incepand cu perioada interbelica, o politica de colonizare, fapt care ii obliga pe maghiarii din regiune sa lupte pentru autonomie, singura cale reala prin care se pot apara, este de parere episcopul Laszlo Tokes, vicepresedintele Parlamentului European.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Laszlo Tokes a subliniat faptul ca autonomia Tinutului Secuiesc nu inseamna instrainarea de Romania, ci este doar una din caile prin care se poate depasi starea de subdezvoltare a secuimii.

Vicepresedintele PE a mai discutat despre rromi si politica pe care Romania trebuie sa o duca in Europa, dar si despre oportunismul UDMR, care isi doreste sa fie mereu la guvernare.

Cum vedeti intentia comisarului pentru Justitie de a deschide procedura de infringement impotriva Frantei pentru discriminarea rromilor repatriati voluntar catre Romania?

Consider ca este o initiativa exagerata. M-a surprins foarte mult atitudinea doamnei Viviane Reding (n.r. comisarul european pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie), mai ales ca ea, alaturi de altii, califica situatia din Franta privind rromii ca fiind similara cu ce se intampla in vremurile naziste. Nicio comparatie nu se poate face in acest sens deoarece, asa cum spunea si laureatul premiului Nobel, Elie Wiesel, ei nu sunt obligati sa se duca la Auschwitz, ci in Romania.

Va temeti de slabirea elementului unguresc in Romania? Militati pentru autonomia Tinutului Secuiesc tocmai pentru a le da secuilor din Romania un motiv sa ramana aici dupa ce vor primi si cetatenia maghiara?

Numarul secuilor din Tinutul Secuiesc scade, este o stare de fapt de necontestat. De 90 de ani incoace are loc un proces de pierdere de teritoriu, sa zic asa. Incepand din timpul nationalismului interbelic si continuand cu national-comunismul ceausist, in Transilvania s-a dus o politica de colonizare, mai ales prin forte armate, prin administratia oficiala de stat si prin Biserica Ortodoxa.

Aceasta stare de fapt ne "provoaca" la aparare. Singura cale reala de aparare este institutia autonomiei; consideram ca aceasta este si pozitia generala a politicului maghiar si a opiniei publice maghiare. Institutia aceasta este multiseculara, cel putin milenara, absolut democratica, una foarte actuala. Ma gandesc aici la autonomiile care functioneaza in mod exemplar in unele state membre ale Europei Unite. Noi nu facem nicio revendicare care ar fi straina democratiei sau Europei Unite.

Autonomia nu inseamna instrainare de Romania, asa cum autonomia romanilor din Tara Hategului sau a secuilor din Regatul Ungariei nu a insemnat instrainarea de statalitate.

Autonomia presupune si independenta fata de sursele de venit de la centru. Harghita si Covasna sunt printre cele mai sarace judete din Romania, cum se va descurca Tinutul Secuiesc in lipsa banilor veniti de la Bucuresti?

Daca analizam teritoriilor autonome din Spania, exemplul Cataluniei, ori din Italia, unde vorbim de Tirolul de Sud, starea lor economica nu lasa de inteles ca autonomia ar avea vreun dezavantaj, ba din contra. Aceste regiuni reusesc sa se autofinanteze, iar nivelul de trai este cel mai inalt la nivel national. In cazul optimal al existentei unei autonomii, ne asteptam la rezultate economice deosebite. Starea de subdezvoltare a secuimii se cauzeaza national-comunismului care a mentinut Harghita si Covasna intr-o stare de subdezvoltare.

De altfel, Tirolul de Sud este o provincie foarte saraca in bogatii naturale si totusi a devenit una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Italiei. La fel, Israelul este foarte sarac in resurse naturale si, totusi, este un stat foarte dezvoltat. Eu cred ca daca secuimea ar valorifica potentialul turistic, resursele naturale, precum apele minerale, si ar face folos din padurile din regiune, Tinutul Secuiesc ar putea ajunge la un nivel de dezvoltare foarte ridicat.

Ati fost numit vicepresedinte al Parlamentului European pe un loc al Ungariei, ati fi preferat sa fiti propus de Romania?

As fi fost mai satisfacut daca delegatia mea nationala m-ar fi sprijinit sau daca ar fi initiat propunerea mea de numire in aceasta functie. Ar fi fost mai mult o dorinta teoretica deoarece nu Romania, ci Ungaria a ajuns sa aiba dreptul de a nominaliza un candidat. Autoritatile maghiare s-au folosit de aceasta posibilitate si m-au desemnat pe mine, iar apoi s-a vazut ca am fost sprijinit si de eurodeputatii din Romania.

Credeti ca Romania intelege prost francofonia? Ar trebui sa ne urmarim mai degraba interesele regionale si sa nu mai adoptam direct pozitiile Frantei?

Pe de o parte, Romania este demn sa fie recunoscatoare Frantei deoarece aceasta a fost printre primele care a acordat un sprijin esential pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Pe de alta parte, sunt de acord cu acea conceptie potrivit careia noi - vecinii traditionali si istorici din regiune, foste popoare subordonate, chiar asuprite in timpul comunismului, trebuie sa avem aceeasi soarta in Estul Europei. Suntem sortiti la cooperare, pot spune cu buna credinta, ca suntem sortiti la fratietate, la solidaritate.

Urmaresc cu mare satisfactie cum se fac pasi importanti in aceasta directie. Se contureaza o alianta tripartita: Polonia-Romania-Ungaria. Daca adaugam la aceasta si alianta Visegard 4 (n.r. grupul de state format din Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria), se contureaza o regiune post-comunista si "preeuropeana" prin care am putea sa ne gasim locul nostru in Europa.

Credeti ca UDMR are mai mult de pierdut sau mai mult de castigat prin ramanerea la guvernare?

UDMR are o doctrina gresita, aceea de a fi mereu la guvernare si asta induce in eroare alegatorii. S-a aliat pana acum cu tot spectrul politic romanesc, pierzandu-si astfel credibilitatea morala si politica. De data aceasta, este prea tarziu sa ma mai pronunt eu daca este bine sau nu sa iasa de la guvernare. Deja a omis de multe ori sa iasa si, de mult mai multe ori, a gresit cand a decis sa intre la guvernare.

Trebuie revizuita aceasta doctrina gresita si oportunista, total nedemocratica. Bazele politice ale comunitatii maghiare trebuie puse pe un set de valori. De altfel, noi, Consiliul National din Transilvania, lucram pentru realizarea acestui set de valori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Laszo Tokes interviu, #autonomie Tinut Secuiesc, #Romania colonizare, #politica extera regionala , #stiri Laszlo Tokes