Laszlo Tokes: Basescu, Ponta si Antonescu m-au scos tap ispasitor in jocul lor politic

Duminica, 18 August 2013, ora 16:37
11133 citiri
Laszlo Tokes: Basescu, Ponta si Antonescu m-au scos tap ispasitor in jocul lor politic
Foto: bihon.ro

Dupa atacurile oficialilor romani la adresa sa, europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat pentru Radio Kossuth Budapesta ca "incitarea elitei politice romanesti va avea repercusiuni prin atragerea atentiei Uniunii Europene ca situatia nerezolvata a maghiarimii din Bazinul Carpatic este un focar de instabilitate".

"Presedintele Traian Basescu a intrat intr-un vartej politic. De la acuzatiile privind protectoratul Transilvaniei a ajuns deja la acuzatiile aberante privind dictatul ungar impotriva Ardealului, inducand o licitatie politica nesfarsita, in care sunt partasi si premierul Victor Ponta si copresedintele USL, Crin Antonescu", a declarat Tokes pentru Radio Kossuth, citat de hirado.hu.

Presa germana: Basescu surprinde prin declaratiile antimaghiare

"Unul dintre ei vrea sa ma dea in judecata, celalalt ar vrea sa imi ia Steaua Romaniei, in timp ce presedintele imi pune la indoiala cetatenia romana. M-au scos tap ispasitor intr-un joc de politica interna, in care este cat se poate de clar ca maghiarimea reprezinta doar o unealta", considera presedintele CNMT.

Jobbik: Ungaria sa asigure autonomia secuilor, chiar cu riscul unui conflict

"Toata aceasta isterie are rolul de a distrage atentia de la drepturile colective si individuale ale minoritatilor. Autonomia maghiara este scopul suprem. Vor sa distraga atentia de la situatia catastrofala a Romaniei, in contextul unui nou acord semnat cu FMI", a mai adaugat Tokes.

Dupa Fidesz si Jobbik, inca un partid maghiar vine in Romania pentru a sustine autonomia secuilor

"Comportamentul lui Traian Basescu este de neinteles. Pana acum, el a intretinut o relatie buna cu premierul ungar Orban Viktor, este membru al Partidului Popular European (PPE) si a devenit presedinte cu ajutorul voturilor maghiarilor. Diversiunile, incitarea si tensionarea isteriei din Romania pot avea repercusiuni negative prin atragerea atentiei UE ca focarul de instabilitate nu este Ungaria, ci situatia nerezolvata a comunitatii maghiare din Bazinul Carpatic, situatie ce trebuie rezolvata neaparat", a incheiat Tokes.

Liderul Jobbik, in Harghita: Nu vom renunta la ideea anularii Trianonului

Presedintele Institutului Ungar pentru Relatii Internationale, Zakonyi Botond, l-a completat pe Laszlo Tokes, spunand ca autonomia secuilor poate fi obtinuta pe modelul Tirolului de Sus: "O tara a renuntat la modificarea granitelor, cealalta a acceptat autonomia minoritatii de pe teritoriul ei, iar situatia etnicilor din Tirolul de Sud s-a imbunatatit in ultimii 40 de ani, fara sa fi iscat vreun conflict intre cele doua tari (Italia si Austria).

Autoritatile locale din Tinutul Secuiesc trebuie intarite. Speram ca in cel mai scurt timp sa ridicam problema folosirii simbolurilor si a bilingvitatii. Nu este doar dorinta maghiarilor ca planul actual de reorganizare teritoriala sa nu fie pus in aplicare. De aceea, ei trebuie sa isi atraga si alti parteneri care sa reprezinte interesele lor in privinta regionalizarii", a declarat Zakonyi pentru Radio Kossuth.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Laszlo Tokes Traian Basescu, #Laszlo Tokes declaratii Basescu , #stiri Laszlo Tokes