Laszlo Tokes: Statul roman accepta cu placere o autonomie care nu are consistenta

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 20:50
4852 citiri
Laszlo Tokes: Statul roman accepta cu placere o autonomie care nu are consistenta
Foto: Antena 3

Europarlamentarul Laszlo Tokes, a declarat sambata, in cadrul reuniunii Consiliului National Secuiesc (CNS) de la Targu Mures, ca proiectul de autonomie propus de UDMR este "un autogol istoric" pe care si l-ar putea da maghiarii si ca "statul roman accepta cu placere o autonomie care nu are consistenta".

"Fara indoiala, UDMR in scop de campanie a introdus un proiect exclusiv de autonomie, (...) o forma de autonomie care nu garanteaza viitorul nostru. E autogol istoric. Statul roman accepta cu placere o autonomie care nu are consistenta.

Cand vorbim de autonomie ampla nu trebuie sa fim modesti, nu trebuie sa cerem putin, nu trebuie sa ajungem la compromis. A inceput consultarea UDMR pentru autonomie. Cu cine discuta UDMR? (...) Chiar Ponta a zis ca niciodata nu s-a ridicat oficial problema autonomiei", a afirmat Laszlo Tokes, potrivit traducerii oficiale.

El a spus ca inainte de toate maghiarii trebuie sa se inteleaga intre ei, sa discute cauza autonomiei si dupa aceea sa iasa in fata lumii, insa in prezent acestia sunt dezbinati, iar autonomia secuimii va suferi un esec daca liderii maghiari din Transilvania au pozitii diferite peste hotare.

Laszlo Tokes, la Tusnad: Acum trebuie sa actionam, a sosit momentul autonomiei

"Autonomia secuiasca este sortita esecului daca nu putem sa avem o pozitie comuna, daca la Bruxelles Kelemen Hunor, Tokes sau Izsak, fiecare spune altceva si vorbim in contradictie. Numai asa va merge daca nu va fi o cauza nationala, daca putem colabora. Citesc ca trebuie sa convingem majoritatea romaneasca despre faptul ca autonomia este buna si pentru ea si ca de asta depinde autonomia, daca inteleg romanii.

Din cartile de istorie, toti sunt impotriva noastra. In loc sa facem sa inteleaga romanii, trebuie sa dobandim autonomia de la romani, sa demascam acel strat de politicieni care atata romanii impotriva noastra. Nu de asta nu reusim sa facem autonomie, ca romanii nu inteleg, fiindca nu vor", a sustinut Laszlo Tokes.

El a afirmat ca peste tot in Europa, la Bruxelles si la Strasbourg, se scrie despre autonomia "tinutului secuiesc", dar ca este plin de amaraciune cand vede ca maghiarii nu se inteleg intre ei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Laszlo Tokes autonomie, #UDMR proiect autonomie, #Laszlo Tokes esec autonomie , #stiri Laszlo Tokes