Statistici si sfaturi pentru pastorul europarlamentar Laszlo Tokes (Opinii)

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 19:38
2684 citiri
Statistici si sfaturi pentru pastorul europarlamentar Laszlo Tokes (Opinii)
Foto: nineoclock.ro

Afectat tot mai puternic de scaderea popularitatii sale in randul comunitatii maghiare din Romania si pandit de pericolul intoarcerii in anonimatul slujirii la parohie, pastorul Laszlo Tokes lanseaza de la tribuna functiei de europarlamentar roman un nefericit si penibil atac impotriva statului pe care il reprezinta si a Bisericii Ortodoxe Romane, cultul majoritar al natiunii romane.

Spune pastorul Laszlo Tokes: "Politica de asimilare a maghiarilor in Romania se continua, de 92 de ani incoace, prin privarea noastra de drepturi colective, prin diferite legi - de exemplu in invatamant, prin sustinerea acelor imprejurari anormale, incat nu putem redobandi cele peste 1.000 de scoli foste confesionale sau sustinerea in continuare a scolilor mixte. E in derulare o politica ortodoxa de colonizare, exista 2.000 de biserici ortodoxe construite in ultimii 20 de ani in Transilvania s.c.l.".

Laszlo Tokes: In Ardeal este in derulare o politica ortodoxa de colonizare

Daca am fi adeptii vulgaritatilor nationalistilor extremisti - ca "pastorul" politician Tokes sau "tribunul" Vadim - am incepe sa aruncam in capul europarlamentarului cu aberatii de aceeasi factura. Insa, cum suntem loiali ideii de dialog civilizat, european, vom oferi cateva date statistice care explica, in mod real si nu prin apel la fantasme zamislite de imaginatia unei minti prea infierbantate, care sunt cauzele scaderii populatiei de nationalitate maghiara din Romania.

In lucrarea "Evolutia Populatiei Maghiare din Romania - Rezultate si Probleme Metodologice", realizata in anul 2008, de cercetatorii Kiss Tamas si Csata Istvan sub egida Institutului pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale din subordinea Guvernului Romaniei, se fac urmatoarele precizari, pe care le supunem atentiei dvs., dragi cititori, dar si onorabilului si prea putin informatului europarlamentar Laszlo Tokes:

"Incepand cu anii '90, numarul de nasteri a scazut drastic pentru femeile maghiare din categoria de varsta 20-25 de ani. Dupa 1996 se poate insa observa cresterea sperantei de viata in cazul ambelor sexe, in Romania. Aceeasi tendinta se observa si la populatia maghiar.

In cazul barbatilor, speranta de viata este putin sub media nationala, in timp ce la femei este putin peste aceasta medie. Incepand cu mijlocul anilor '80, emigratia a avut un impact determinant asupra evolutiei demografice a populatiei maghiare.

In perioada 1977-1992, migratia este estimata la 120.000, din care 97.500 de persoane au plecat in valul de emigrare intre anii 1987 si 1991.

In statisticile Ungariei, destinatia principala a migrantilor de etnie maghiara din Romania, intre anii 1992 si 2002, apare un numar de 62.404 de migranti de cetatenie romana.

90-95% dintre cetatenii romani stabiliti in Ungaria sunt de nationalitate maghiara, iar pentru perioada 1992-2002, putem estima un sold migrator negativ de 5,5 la mie. Presupunem ca soldul migrator negativ va ajunge in 2032 la 4 la mie.

Intre anii 1992-2005, 18% dintre maghiarii care s-au casatorit au ales un sot/o sotie de alta nationalitate, in majoritatea cazurilor de nationalitate romana.

In Romania, un total de 32,3% din familiile mixte cu sot sau sotie de nationalitate maghiara si-au inregistrat copiii ca fiind maghiari, la nivelul Transilvaniei procentul fiind de 93,6%, ceea ce inseamna ca pentru 1.000 de copii nascuti de femei de etnie maghiara vom avea 936 de copii inregistrati ca fiind maghiari.

Populatia maghiara din Transilvania va scadea la 1.132.000 pana in 2022, respectiv pana la 1.008.000 pana in 2032. Populatia feminina fertila va scadea cu 31% pana in 2022, respectiv cu 47% pana in 2032 in comparatie cu valoarea din 2002.

Numarul nasterilor va scadea probabil cu 25% pana in 2022, respectiv cu 34% pana in 2032. Sporul natural negativ din urmatorii 30 de ani va reprezenta, in mod sigur, principala cauza a declinului populatiei maghiare din Transilvania".

Ce ne spun aceste cifre, cetatene Laszlo Tokes? Ne spun ca maghiarii si romanii traiesc pasnic impreuna, dovada fiind procentul ridicat de familii mixte care se intemeiaza in Transilvania.

Ne mai spun ca maghiarii sufera impreuna cu romanii si cu celelalte nationalitati din Romania - rromi, germani, polonezi, armeni, evrei etc. - din cauza saraciei crunte in care dvs., politicienii, ati aruncat aceasta tara.

Va reamintesc ca formatiunile politice ale maghiarilor au fost mereu la guvernare, pana acum, si ca politicienii romani de nationalitate maghiara au participat din plin la ruinarea acestei tari, fara sa le pese de interesele minoritatii maghiare.

Sfarsim aceste randuri cu cateva sfaturi, domnule pastor: nu uitati ca extremismul nationalist nu produce locuri de munca, nu combate coruptia, nu izgoneste saracia, ci dimpotriva, aduce ura si varsarea de sange nevinovat.

Nu uitati ca sunteti, inainte de toate, preot al lui Hristos, calitate incompatibila cu extremismul rasist, nationalist si sovin. Sa auzim numai de bine!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#statistici maghiari, #casatorii mixte maghiari, #studiu maghiari Romania , #stiri Laszlo Tokes