Tokes: 1 Decembrie sa nu fie Ziua Nationala a Romaniei, ci a romanilor

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 21:01
2520 citiri
Tokes: 1 Decembrie sa nu fie Ziua Nationala a Romaniei, ci a romanilor
Foto: Realitatea TV

Europarlamentarul Laszlo Tokes afirma ca 1 Decembrie nu ar trebui sa fie Ziua Nationala a Romaniei, ci a romanilor, intrucat pentru maghiari "nu este o zi de bucurie si de sarbatoare".

Laszlo Tokes a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca ar vrea ca 1 Decembrie sa nu mai fie Ziua Nationala a Romaniei, ci numai a romanilor, iar Ziua Oradiei sa fie sarbatorita in alta zi decat 12 octombrie, data la care orasul "a fost ocupat de trupele romanesti", informeaza Mediafax.

Potrivit acestuia, "ar fi timpul" ca Romania "sa-si revizuiasca Ziua Nationala" si sa o declare "ziua nationala a tuturor romanilor, nu a Romaniei". "Pentru noi, maghiarii, nu este o zi de bucurie si de sarbatoare", a spus europarlamentarul.

Pentru retrocedarea imobilelor bisericesti nu exista vointa, nici acasa, nici la Bruxelles

Legat de retrocedarea imobilelor bisericesti, Tokes este de parere ca "nu exista vointa" pentru rezolvarea situatiei, nici in Romania, nici la Bruxelles. El a spus ca "birocratii-sef" ai Comisiei Europene si Parlamentului European "se descotorosesc (...) sucind pana la refuz textele juridice".

Europarlamentarul a facut aceste afirmatii, joi, printr-un comunicat de presa, in contextul in care, in 21 noiembrie, comisarul european pe justitie, Viviane Reding, a raspuns memorandumului trimis de liderii bisericilor istorice maghiare referitor la situatia imobilelor bisericesti din Transilvania, conform Mediafax.

Astfel, in comunicat se arata ca Viviane Reding a recunoscut, in scrisoare, ca prin Carta Europeana a Drepturilor Fundamentale se garanteaza libertatea gandirii, constiintei si a religiei, respectiv dreptul la proprietate.

In viziunea lui Tokes, Reding a trimis un raspuns "de tip sablon si gol de continut", potrivit caruia aceste prevederi pot fi invocate juridic doar daca "o anumita incalcare este in legatura cu netranspunerea in legislatia nationala de catre un stat membru a directivelor unionale, deci nu este posibil sa se intervina in cazul fiecarei presupuse incalcari a unor prevederi legale".

"Nu exista vointa pentru rezolvarea acestor probleme ale noastre, nici aici, acasa, si nici dincolo (la Bruxelles): birocratii-sef ai institutiilor europene - Comisia Europeana si Parlamentul European - se descotorosesc de noi sucind pana la refuz textele juridice si ne refuza precum Guvernul si autoritatile juridice care sutineau, odinioara, permanenta incalcarii drepturilor de catre comunisti", sustine Tokes.

Potrivit acestuia, "aparent, Uniunea Europeana nu doar tolereaza, ci chiar sprijina - in stilul sau - politica de incalcare a drepturilor si anti-minoritara / anti-biserica minoritara a Guvernului roman post-comunist".

In 25 septembrie, liderii bisericilor istorice maghiare din Transilvania - arhiepiscopul romano-catolic Jakubini Gyorgy, episcopii Kato Bela (reformat), Balint Benczedi Ferenc (unitarian) si Adorjan Dezso Zoltan (evanghelic) - au transmis un memorandum catre Comisia Europeana privind imobilele bisericesti confiscate abuziv de regimul comunist, "in speranta ca sesizarea celor doi va da un nou elan cauzei retrocedarii cladirilor bisericesti preluate fara drept de catre statul comunist".

Reclamat de Noua Dreapta la Parchetul ICCJ

Pe de alta parete, tot joi, Laszlo Tokes a fost reclamat de Noua Dreapta pentru declaratiile din vara, cand i-a cerut premierului Viktor Orban un sistem de cooperare prin care sa ofere "protectorat" Transilvaniei, el fiind citat pentru joi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Laszlo Tokes a declarat ca a fost citat, pentru aceeasi zi, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a fi audiat ca faptuitor, intr-un dosar in care este cercetat pentru tradare, in urma unei reclamatii formulate de Asociatia Noua Dreapta, relateaza Mediafax.

"Am primit citatia pe 3 decembrie, intr-un dosar care a fost initiat in septembrie si despre care nu stiu nimic. Am aflat ca s-a depus o plangere de catre Asociatia Noua Dreapta, pentru tradare. Mai multe nu stiu", a spus Tokes.

Acesta a adaugat ca a solicitat, prin avocat, procurorilor, sa stabileasca un nou termen pentru audierea sa. "Avocatul meu a transmis, prin fax, o cerere pentru amanare si asteptam sa primim raspuns", a afirmat el.

Acesta nu este primul dosar in care este acuzat de tradare. "Am avut vreo cinci dosare pentru tradare, in ultimii ani, insa in toate s-a dispus neinceperea urmaririi penale", a spus Laszlo Tokes.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Laszlo Tokes 1 decemrbie, #Laszlo Tokes retrocedare biserici, #Laszlo Tokes reclamat noua dreapta, #Laszlo Tokes protectorat Transilvania , #stiri Laszlo Tokes