Tokes: In Romania a ajuns din nou la putere democratura postcomunista

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 18:15
3785 citiri
Tokes: In Romania a ajuns din nou la putere democratura postcomunista

Europarlamentarul Tokes Laszlo sustine ca la 23 de ani dupa Revolutia de la Timisoara "e departe sa fim patrunsi de sentimente pur festive", deoarece in tara are loc o "restauratie postcomunista, o instaurare a unei democraturi".

"N-as fi crezut ca, dupa 23 de ani de la Revolutia din 1989 de la Timisoara, vom fi in aceasta situatie. Din pacate, e departe de noi sa fim patrunsi de sentimente festive, deoarece ceea ce s-a intamplat dupa 1989 si mai ales alegerile din decembrie umbresc ceea ce s-a intamplat atunci.

Este o aniversare trista, deoarece darul principal este restauratie postcomunista, reinstaurarea unei democraturi care caracterizeaza, de altfel, toata schimbarea de regim din Europa de Est. Romania, insa, este recordmena intre tarile foste sovietice in ce priveste restauratia postcomunista, in contradictie cu Ungaria, care in 2010 si-a castigat libertatea si democratia, si care continua schimbarea inceputa cu 23 de ani in urma", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, la Oradea, presedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, pentru a marca aniversarea Revolutiei din decembrie 1989.

El a afirmat ca in decembrie 1989 "o tara intreaga a urmarit la televizor transmisiunea in direct a caderii regimului comunist al lui Ceausescu".

"Dupa 23 de ani, in perioada aniversarii evenimentelor de cumpana ale Revolutiei, putem urmari la televizor, intr-o alta forma, acest sistem care se reinstaureaza", a spus Tokes.

Tokes a spus ca "intre cele doua transmisiuni in direct exista doar diferenta ca, aproape un sfert de veac mai tarziu, avem numeroase canale de televiziune, daca se intampla sa nu fim curiosi de postul de televiziune spalator de creiere al fostului colaborator al Securitatii Dan Voiculescu, alias Felix".

Intr-o declaratie scrisa, pusa la dispozitia presei in conferinta de presa, Tokes Laszlo a aratat, de asemenea, ca Romania este intr-o multipla iluzie a democratiei, libertatii, alegerii, libertatii de constiinta si de credinta.

"Este un cadou dureros al destinului istoric ca, intrecand celelalte tari ale blocului sovietic, in Romania a ajuns din nou la putere democratura postcomunista. Ne poate fi o mangaiere cel mult faptul ca in calitate de cetateni ai uneia dintre tarile membre ale UE, astazi putem avea iluzia libertatii, iar ce buton apasam pe telecomanda este, in totalitate, decizia noastra", a aratat Tokes in declaratia sa.

El a adaugat si ca, in fapt, alegatorii din Romania nu au din ce sa aleaga, in aceasta situatie aflandu-se mai ales maghiarii, iar cei care au preferat absenteismul la recentele alegeri parlamentare au ales si ei "iluzia protestului".

"Mai bine de jumatate dintre alegatorii din Romania au stat departe de alegerile parlamentare. Aceasta proportie este si mai mare in randul ardelenilor si al maghiarilor. Cum ar veni, votantii au votat, insa majoritatea alegatorilor au ales sa nu voteze. Ei sunt cei care si-au exercitat libertatea la constiinta si la alegere prin iluzia protestului", a aratat Tokes.

UDMR, intr-o grava criza morala

Tokes a criticat, in acest context, faptul ca UDMR a dorit sa intre din nou la guvernare, sacrificand interesele comunitatii maghiare in numele careia sustine ca actioneaza.

"Kelemen Hunor a subliniat disponibilitatea UDMR de a participa la guvernarea USL, la crearea majoritatii parlamentare si guvernamentale a USL. Partidul maghiar, astfel, membru in Partidul Popular European, isi justifica sucirea cu 180 de grade incovand interesele maghiarilor din Ardeal. Iata unde ne aflam la doua decenii de la glorioasa Revolutie din Romania, pecetluita cu sange", a spus Tokes.

El a adaugat ca "UDMR este intr-o grava criza morala si politica".

"Se vede clar ca UDMR joaca clar rolul Partidului Socialist Maghiar din Ungaria. Este cu atat mai trist cu cat in 1989 maghiarii au fost pionierii schimbarii de regim si acum au devenit factorii de piedica a schimbarii de regim, care participa la aceasta restauratie si chiar vrea sa intre in Guvern, in contradictie cu apartenenta lor la Partidul Popular European si cu valorile crestine care caracterizeaza Partidul Popular European. Se vede clar ca UDMR este intr-o grava criza morala si politica si nu poate iesi din aceasta situatie de schizofrenie", a spus Tokes.

Fostul episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului a afirmat ca pentru el "este cu atat mai trist" cu cat si biserica lui participa la acest proces.

"Am ajuns la situatia in care insusi urmasul meu, episcopul de Piatra Craiului (Csuri Istvan-n.red.), indeamna in biserica la votul in favoarea unui singur partid, a UDMR. Pot sa va spun ca nici episcopul romano-catolic din Oradea, Bocskei Laszlo, si nici ceilalti episcopi reformati, romano-catolici, unitarieni sau evanghelici, nici Biserica Ortodoxa, nici greco-catolicii, nu au procedat la fel ca episcopul Csuri, nu a indraznit nimeni sa indemne la un astfel de vot unipartinic, care ne aminteste de vremea Partidului Comunist", a spus Tokes.

In incheierea declaratiei sale, Tokes a aratat: "La 23 de ani de la Craciunul eliberator de la Timisoara, credinta ne obliga sa constatam ca tot nu am fost capabili sa ne confruntam cu pacatele trecutului comunist, am fost slabi in tragerea la raspundere a faptasilor, am fost lenesi si nu am lustrat viata publica si bisericeasca, nu este de mirare, asadar, ca trecutul a reinviat si stafia comunismului bantuie printre noi".

De asemenea, el a afirmat ca "a venit vremea prezentarii unei versiuni maghiare imbunatatite a Raportului Tismaneanu, pentru ca spiritul Timisoarei obliga" si a incheiat spunand ca oamenii ar putea duce pana la capat lupta pentru libertate daca ar duce la bun sfarsit lupta pentru adevar.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Tokes Laszlo democratura postcomunista, #Tokes Laszlo restauratie postcomunista, #Tokes Laszlo revolutie Timisoara , #stiri Laszlo Tokes