Tokes isi poate pierde decoratia: Corina Cretu, membru al Ordinului, a sesizat Consiliul de Onoare

Joi, 29 August 2013, ora 13:55
5172 citiri
Tokes isi poate pierde decoratia: Corina Cretu, membru al Ordinului, a sesizat Consiliul de Onoare

Europarlamentarul Corina Cretu, membru al Ordinului Steaua Romaniei, cere oficial retragerea decoratiei acordate lui Laszlo Tokes in anul 2009, cu prilejul aniversarii a douazeci de ani de la Revolutie.

"In baza Legii 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, avand in vedere dispozitiile Literei b) a Articolului 52 prevazuta in cadrul acesteia, solicit public retragerea Ordinului 'Steaua Romaniei' acordat domnului Laszlo Tokes la data de 14 decembrie 2009, pentru fapte dezonorante si contrare Articolului 1 din Constitutia Romaniei, care au adus prejudicii Romaniei ca stat, precum si tuturor cetatenilor romani care dezavueaza pozitiile extremiste si contrare convietuirii inter-etnice", se arata in scrisoarea adresata de Corina Cretu Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei', conform unui comunicat remis Ziare.com.

Vicepresedintele PSD catalogheaza ca "inadmisibil" ca un detinator al Ordinului din care face parte sa faca ce a facut Laszlo Tokes, adica "sa conteste public, printr-o serie de aprecieri si actiuni, caracterul de stat national, unitar si indivizibil al Romaniei".

"Solicitarea recenta a europarlamentarului roman Laszlo Tokes catre premierul Ungariei, Viktor Orban, de instituire a unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei reprezinta escaladarea unei serii intregi de actiuni si declaratii anti-nationale din partea sa, care au promovat in mai multe medii teza periculoasa a autonomiei pe criterii etnice", mai sustine Corina Cretu.

Premierul Victor Ponta a fost cel care i-a solicitat insistent presedintelui Traian Basescu sa ii retraga decoratia lui Laszlo Tokes, dar Administratia Prezidentiala a explicat intr-un comunicat de presa ca legea nu ii permite presedintelui sa ia o asemenea decizie decat la solicitarea Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei".

Conform legii, acesta nu poate fi sesizat decat de un membru al acestui Ordin, ceea ce Victor Ponta nu este, dar Corina Cretu da.

In replica, Victor Ponta a catalogat motivul presedintelui drept un "subterfugiu", ceea ce a atras o reactie din partea purtatorului de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea, acesta spunand ca "este indamisibil ca pentru un prim-ministru respectarea legii sa fie un subterfugiu".

Contrasemneaza Victor Ponta si retragerea decoratiei lui Adrian Nastase?

Care este cadrul legal

"Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii: a)condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa privativa de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decat cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului", se arata in Legea 29/2000, la art.52.

Presedintele Romaniei este cel care emite decretele prin care sunt decorate diverse personalitati ale vietii publice si tot acesta semneaza si decretul de retragere a unei decoratii.

Legea nu prevede un termen in care seful statului trebuie sa ia asemenea decizii si nici nu il obliga in vreun fel.

Tot in legea 29/2000 se prevede la art. 53. ca "Pentru judecarea faptelor dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decat cele prevazute la art. 52 lit. a), se constituie un consiliu de onoare pentru fiecare ordin", iar la art. 55. se arata ca acest consiliu de onoare "judeca si faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu medaliile corespunzatoare ordinelor", persoanele supuse judecatii fiind invitate sa participe la sedinta respectiva.

Din Consiliul de onoare al Ordinului national "Steaua Romaniei" fac parte in prezent, printre altii, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, Dumitru Prunariu, Ion Tiriac si Petre Roman.

Administratia Prezidentiala a comunicat faptul ca Victor Ponta nu poate cere retragerea decoratiei lui Laszlo Tokes deoarece premierul nu este membru al Consiliului de onoare al Ordinului national "Steaua Romaniei", acesta putand fi sesizat doar de unul dintre cei 1.311 membri.

O situatie similara s-a inregistrat in 2007, cand presedintele Traian Basescu i-a retras lui Corneliu Vadim Tudor Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler, distinctie primita in 2004 de la Ion Iliescu.

Decizia a fost luata la propunerea Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei, condus pe atunci de Doina Cornea, iar motivul invocat a fost scandalul facut de Vadim in parlament la sedinta in care a fost condamnat comunismul.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Corina Cretu decoratie Tokes, #retragere decoratie Tokes , #stiri Laszlo Tokes
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Il asteptam pe guristul individului de la Cotroceni sa vina cu